Friday, January 27, 2012

Roti Lagi!! ^^

Assalamualaikumm~~~

meroti lagii. tun buat ni utk bawa bekal perjalanan masa holiday. tau2 je jalan kt sini byk lalu dlm hutan je, tgh2 jalan kalau lapar mmg problem. kalau kt semenanjung, semua tempat pun ada kedai makan. kt sini kalau jumpa kedai makan tepi pun, status halal dia pulak yg kiteorg was2. so, better bawa je bekal, senang cerita.

kali ni still guna resepi Basic Bread. insyaAllah, tanpa bread improver dan bread softener pun akan kekal lembut 2-3 hari (kalau ramai tukang makan kejap je licin nih). resepi refer SINI ye. lepas siap uli tun bahagi 3 dan buat jenis lain2..

versi coklat chip bun

coklat chip masukkan masa nk uli kali ke2 sblm bentukkan. kalau masuk awal2 dlm BM nnti 'hancur' tergaul dlm doh =) 

yg ni just plain dough.. cuma wat kaler2 rainbow kasi cantik ^^

 bentuk retard sket. haha.. yg ni letak brown sugar + cinnamon ^^

ok laa.. have a nice weekend everyone! ^^

14 comments:

Chah said... [Reply]

Whoaaa karer maler lg...tukar la ngan bun kopi ai buleh...

quinnie said... [Reply]

jenjalan rupanya dia..patut la senyap jek...sempat jugak meroti utk bawak bekal ye..:)

kita tadi pegi pasar malam ingat nak singgah kedai beli roti....dgn barang penuh kiri kanan sampai lupa nak singgah kedai..kekeke

dZana said... [Reply]

waaa tun.. mcm2 versi ada.. akk suke yg ada cinamon tu.. bekalan masa holiday ye..

Mas said... [Reply]

wahhhh..macam2 roti ada....
rajinn la tun ni...

tun..kak mas pun..
klu balik kampung..
lebih suka bawa bekal..
seronok makan dalam keta..he3

ady said... [Reply]

as-salam
cantiknye roti rainbow tu..menarik...

Ribbon Clown said... [Reply]

wah Tun, cantik la roti awak.. kita tak pandai la meroti2 nih.. isk isk tensi..

anymz said... [Reply]

kalerpul la roti ni tun..:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply]

Salam akak masih belum cuba resipi basic bun tun tu...ramai dah try dan gave good recommendation...nanti nak kena cari bread flour pula pas tu akak try.

IZA AKMA said... [Reply]

assalam Tun,
wahh mcm2 bentuk roti ada, kaler2 lagi..
jalan jauh nampak..seronok tun jln2 makan angin..mesti balik rasa fresh kan

ijan said... [Reply]

Tu dia aih bekal... banyak roti tu Tun. hehehe... suka yang kalerful tu, 1Malaysia sangat. hehehe... selamat bercuti Tun!

Wani said... [Reply]

salam tun .. bestnya .. tun asyik meroti je hihi siap colorful lagi... kita jugak yang belum meroti ... entah ke mana mood meroti pergi :P

nOOrsha said... [Reply]

salam tun..comeynya sume roti2 ni..lg2 yg kaler maler tu:)

Yat Maria said... [Reply]

Salam Tun

memang la roti selalu jadi penyelamat kalo susah nak dpt makanan halal. yr bread reminds me of the english bread yg pernah wat dulu..sama kaler arr :)

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..
Tun, tak gi cuti2 Malaysia ker.. Ada jer entry akak tgk ni..
Akak nak roti yg ada kaler2 tu 4 ketul ye..