Thursday, April 12, 2012

Bun Coklat dan Kismis


Assalamualaikumm~~~~
roti lagiii!! /hihi ni gara2 my laling x puas makan Strawberry and Dried Fruit Bun aritu. mmg sia2 berdiet kurangkan nasi kalau makan roti dgn rakusnyer kan.. huhu... :P buat dua hari lepas, pagi td dh habis licin. mula2 ingat nk kasi jiran yg baru masuk kt umah atas, tp xnmpk pulak kelibat dia petang tu.. last2 bg kt jiran bawah sbb masa tun lalu tu, pintu dia terbuka..

ekceli, kismis tu tun asingkan dari fruit mix.. hihi.. sbb ada seseorang tu duk bising2 bila tergigit dried lemon peel dlm tu, tun pun x suka dried cherry yg rasa mcm ubat batuk tu.. so, duduk laa depan tibi dgn sebekas fruit mix, mengasingkan kismis2 utk letak dlm roti.

straight from oven!
close-up kegebuan roti

resepi olahan dr Basic Bread lagi.. kali ni tun gantikan part of the tepung with tepung gandum. of kos la sbb tepung gandum wayyy cheaper dr tepung roti. and stok tepung gandum lg byk, nk gi beli tepung roti kene gi bakery, n jarang2 melencong ke bakery tu. kalau yg tun pernah baca b4 this, kalau letak tepung gandum roti ni jd lebih mengeyangkan. tp xtau laa tu fakta yg sahih ke tak.. hihi.. gula pun tun kurangkan sbb kismis dh manis.

tengah sun-bathing :)
Bun Coklat dan Kismis
Olahan dr: Basic Bread Puan Roshayati Johari n Mamafami
Sumber: tun telani

bahan2:

  • 320g tepung roti
  • 180g tepung gandum
  • 2 sb serbuk koko
  • 70g gula
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional
  • 1 sk bread improver- optional - tun x letak
  • 4 sk yis
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit
  • 80g margerine
  • 1 cwn kismis
  • susu sejat- utk glis

 Cara2:
1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. bentukkan jika suka. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. sapu susu sejat atas bun dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.

9 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun!! akak suke roti yg ada kismis2 tp budak2 tak suke, kalau nak buat roti ada kismis mesti akak buat seketul utk akak sorang jerr :D resepi yg dah hafal yer tun? hihihi..

KakAsma said... [Reply]

TUN,

bagus kalau kita berjiran..tak yah akak buat roti selalu..kring ajer Tun pasti dapat berketul2..hihihihi
yelaa kan kalau ada yang suka makan kita pun rajin nak buat kan Tun!!!

Nuwairani Ira said... [Reply]

kalo nani tinggal satu blok dengan kak tun, konfem semakin membesar dengan jayanya...hari2 ada bau roti dr rumah jiran sebelah. heheh

HaSue said... [Reply]

Kalau akak jadi jiran tun lak, hari2 akak bukak pintu umah..kot2 tun nak melintas bawak roti kan..hakhak

Jadi skrg x laa tun keseorgn dah kat blok tu ye tun?yg pindah tu org berkeluarga ke org bujangn..tak laa sunyi kan! lagi best kalo dpt jiran suka baking2 gak..hehe..

satu hal jugak nak asing2kan kismis tu ye..nanti akak hadiahkan mixfruit sekotak 2 kat tun gak..ada gak tun nak buat sesambil tgk tv kan :D

mala said... [Reply]

salam dari oman tun,

comei la bun coklat ...

quinnie said... [Reply]

memang musim meroti si tun ni..hehehhe..rajin betul...:)

Nieza said... [Reply]

Assalam tun, sebelum keluar umah nanti singgah sini dulu..wahh ada roti juga disini.akak kalau meroti memang tak msk nasi dah..kekadang kes msk lauk juga sebenarnya..hehe

Anonymous said... [Reply]

comelnyer bentuk roti nih.

izahdaut said... [Reply]

ok je tun...petang ni ingat nak meroti jugak ah. hehe