Monday, May 18, 2009

Generasi Al-Quran


Last weekend, went for a daurah.. was feeling a lil bit unwell (this stabbing pain around my lungs really worries me), but Alhamdulillah.. sihat, sakit, semuanya ujian dr Allah.. dan Dia jua yang memberikan kekuatan dalam menghadapi ujian yang jua dtg dari-Nya.


Ustaz Hadi, yg juga pengerusi Pembina Kltn (if i'm not mistaken; masih jahil ttg struktur pembina disini walaupun dh nearly 2months jd warga pembina kltn), bentangkan Hazad-deen, dan aft that Modul Pembangunan Generasi Al-Quran. I assumed this is why
POTS lancarkn GenQ =)



nway, just wanna share ways to memorized hafalan baru.


we are advised to memorized 1/2 a page per day. the example given is for surah Dhuha (11 ayat). b4 menghafal, we need to perbetulkan our bacaan in front of people that read Quran better than us (eg: our naqibah).. ye laa, nnti struggle menghafal, then hafal yg salah lak.. uh uh.. sure tensi aft that. so, here comes the steps utk menghafal.


1. Baca ayat 1 hingga 11 dengan bertajwid hingga lancar for 10times, dengan melihat quran, make sure of the baris2 and huruf mad. eventho u already memorized it, jgn ngelat, sila tgk qur'an.


2. Mula menghafal ayat 1 dengan ulangan 60kali. ni lagi sekali, eventho aft 15time to dh ingat, tetap teruskn usaha hafal till 60kali. insyaAllah, Allah balas usaha.


3. Mula menghafal ayat ke 2 dengan ulangan 60 kali. tak aci wat 59kali je.


4. Gabung ayat 1 and 2, dan ulang 15 kali.


5. Mula menghafal ayat ke 3 dengan ulangan 60 kali.


6. Gabung ayat 1, 2 dan 3, dan ulang 15 kali.

7. These steps will be repeated till the end of 11 ayat (or end of 1/2 page utk hafalan2 lain).


8. But, utk gabungan ayat yang last (ie: ayat 1 till 11), bacaan diulang 30kali, bkn 15kali. bcoz this is the last gabungan. kalau 30kali tu x cukup, tambah lagi 30kali.


9. Tasmi' bacaan, dan jika terdapat kesalahan, tanda dengan pensil dibawah kalimah/baris. Aft tasmi', ulang bacaan yg betul sebanyak 15kali.


Masa tgh hafal hafalan baru tu, hafalan lama pun kene tasmi' gak.. nnti lupa =). mmg akan ada yg akan kata 'alaaa.... sampai 60kali nk kene ulang?!', busy laa, xde masa laaa... but kita BERUSAHA, ye? =) moga kita2 semua jd hafizah2..insyaAllah.


*daku yg selalu slow dlm menghafal.. kene brusaha keras! chaiyok2!!

2 comments:

pemudiDD said... [Reply]

wahh mcm ni ke?... will try iAllah. jzkk for sharing

qurrata a’ayun said... [Reply]

=) pemudiDD,awe try dptkan a copy of jadual tasmi' n hafazan n post it over. dh ckp ngn huruneen bout that. sbb xde soft copy, susah sket. tp actually kan, without proper explanation, susah gk nk paham modul tu. hoho..