Sunday, July 22, 2018

Gulai Lemak Ikan Masin dengan Terung dan Rebung Madu


Assalamulaikummm :)

Waaa... kagum dapat update blog sejurus selepas ambil gambar dan makan. hihi..

Abah Mama balik hari ni, jadi masak lauk kampung ^^  Tun tak berapa kenal spesis ikan masin, tapi rasa-rasa ikan talang sebab besar dan isi tebal. Nampak macam sama dengan rupa ikan talang yang di gugel.



Tun peminat terung, ada terung dalam peti, jadi masukkan sekali. Takyah masak sayur dah. Haha.. Tapi lepas makan ni, rasa macam perlu goreng sayur lain juga ni. Sebab dah nak habis terung Tun makan. Nanti dinner tak cukup sayur.

Rebung yang kak ilah bagi ada lagi, jadi masukkan sekali. Sedap makan dengan terung, sebab terung lembik, rebung rangup :)



Kali ni versi sepantas kilat, xde bawang bagai. haha.. tun tak letak cili padi sebab nk suap Harith Hasha.

Gulai Lemak Ikan Masin dengan Terung dan Rebung Madu
Resepi: Tun Telani

Bahan2:
Ikan masin - potong
3 batang serai- ketuk
1 sk kunyit serbuk
3 bj terung sederhana besar- potong 4
Rebung potong bulat
Santan pekat
2 keping asam keping

Cara2:
Basuh dan rebus ikan masin bersama serai hingga menggelegak.
Masukkan kunyit, asam keping, dan santan. Kacau rata hingga kuah mendidih.
Masukkan terung dan rebung. Masak hingga terung lembut.
Tun tak masukkan garam sebab dah masin.

Selamat mencuba!

💗💗💗💗💗💗💗💗💗





Tun pengedar Shaklee berdaftar (SID: 1261295). Boleh wasap 019-932-1450 (klik wasap) untuk sebarang pertanyaan.

Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah 😄 pembelian melalui debit/kredit card. (Tapi kalau Order dengan Tun, Tun boleh bagi harga kasih sayang tau berbanding dengan beli kat web.. hihi)

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355

Saturday, July 21, 2018

Kek Marble Santan Mudah



Assalamualaikummm...

Lama berusaha untuk update, akhirnya berjaya juga. Sabo je laa..

Rasa-rasa perlu pergi kursus time management ni. Haha.. orang lain anak ramai, kerja lagi.. still terurus kehidupan.



Nway, ni kek yang paling cepat nak buat. Bila time emergency orang nak datang tiba-tiba, memang sesuai buat ni.

Kek ni Tun buat masa x-students Mama Tun datang beraya aritu. Tak sempat nak masak kuih banyak-banyak. Buat puding susu satu, kek ni satu. 




Tun olah resepi letak santan. Sebab pernah makan kek letak santan ganti susu, memang lagi sedap tau. Bila makan sejuk sejuk dah macam aiskrim, lembut gebu sangat.

Selamat mencuba!

Kek Marble Santan Mudah
Adaptasi dari Kek Span Asas: sweet4ever@myr
Resepi: tun telani

Bahan-bahan


  • 150 g tepung gandum
  • 150 g gula kastor
  • 5 biji telur A
  • 1 sb ovalette
  • 80 ml santan
  • 80 ml minyak / mentega cair
  • 1 sk serbuk penaik
  • 1 sk esen vanilla 
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • sedikit pewarna pilihan

Cara-cara
  • Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi ( bergantung kepada pengadun)
  • Perlahankan kelajuan dan masukkan santan dan esen vanilla. Pukul dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan. 
  • Masukkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati. 
  • Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian masukkan serbuk coklat, 2 lagi masukkan perwarna pilihan. 
  • Alas loyang 8" dengan kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
  • Telangkupkan kek di atas redai kek hingga sejuk.


💗💗💗💗💗💗💗💗💗




Tun pengedar Shaklee berdaftar (SID: 1261295). Boleh wasap 019-932-1450 (klik wasap) untuk sebarang pertanyaan.

Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah 😄 pembelian melalui debit/kredit card. (Tapi kalau Order dengan Tun, Tun boleh bagi harga kasih sayang tau berbanding dengan beli kat web.. hihi)

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355





.
.
.



#tuntelanikitchen
#ShakleeByTunTelani
#resepi #sayamasak #bloggermasakan #foodie #foodblogger
 

Wednesday, July 11, 2018

Durian Muda Masak Lemak


Assalamualaikummmmmmm :)

Siapa pernah makan nenu niii??? Hehe... Tun 1st time masak dan 1st time makan. 

Tahun ni lebat juga durian kat kebun, tapi banyakkkk yang blom besar dah gugur. Sob sob.. Sebelum ni besar besar tapak tangan gugur, takde la sedih sangat. Bila besar besar peha yang gugur, rasa sangat tragis. Huhu... Sebab sayang jadi, kita cuba selamatkan.


Cili tu cuma hiasan untuk cantikkan gambar


Tun gugel resepi indon ada few yang keluar. Tapi kita cuba masak lemak dulu.

Hasil dia.. Heran giler

Heran sebab sedap. Hahaha... Licin sekali hadap.

Kalau siapa2 yang ada kebun, atau kalau tersalah beli durian yang isi keras boleh cuba masak lemak camni.




Resepi simple je

Bahan-bahan:

  • 10-12 ulas buah durian mengkal (muda/keras)- buang biji
  • 1 biji bawang besar - mayang kasar
  • Segenggam ikan bilis- rendam, tos, dan tumbuk kasar
  • Santan pekat
  • Garam dan lada hitam secukup rasa

Cara-cara

  • Masukkan isi durian, bawang besar, ikan bilis dan sedikit air dalam periuk.
  • Masak hingga mendidih.
  • Masukkan santan dan masak dengan api perlahan hingga durian sedikit lembut (jangan masak lama sampai lembik dan hancur)
  • Perasakan garam dan lada hitam.
  • Siap!

Makan dengan ikan goreng dan sambal kicap atau sambal belacan 😍

Cuba tauuu!


💗💗💗💗💗💗💗💗💗




Tun pengedar Shaklee berdaftar (SID: 1261295). Boleh wasap 019-932-1450 (klik wasap) untuk sebarang pertanyaan.

Kalau nak beli apa-apa produk Shaklee tanpa orang tengah, boleh klik gambar di bawah 😄 pembelian melalui debit/kredit card. (Tapi kalau Order dengan Tun, Tun boleh bagi harga kasih sayang tau berbanding dengan beli kat web.. hihi)

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=fe1fa775d818957a76304c35e1939355




#tuntelanikitchen
#ShakleeByTunTelani
#resepi #sayamasak #bloggermasakan #foodie #foodblogger #foodporn #durian