Thursday, June 27, 2013

Gulai Ikan Kering dengan Petola + Terima Kasih Jelita July 2013


Assalamualaikumm~~~ :)

bersiaran dari kampung halaman terchenta :x  mencutikan diri sendiri sesuka hati sbb sgt bosan duk di rumah bila my laling xde. dh nearly a week kat kampung, nearly tiap2 hari jugak cooking n baking dgn gumbiranya.. tp sbb x bw balik kamera, so mood men-shooting tu down sket..tp sbb rasa mcm nk mmbuang habuk kat blog ni, tun klik2 je la gambo ngan hp ni haa.. 

menu lunch semalam.. dah lamaaa sgt x makan gulai ikan kering. mula2 nk wat gulai ikan, pastu terjumpa pulak ikan kering dlm peti. so dgn semangatnya wat gulai ikan kering.. pastu malas nk masak sayur, campak je petola dlm tu. haha.. petola dr umah tok sedara kt kuala berang. suka gi umah dia, nk makan, gi je kutip sayur2 keliling umah. mcm2 ada.




Gulai Ikan Kering dengan Petola

Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 3 keping ikan kering yg sesuai
  • 3 bj bwg merah*
  • 1 ulas bwg putih*
  • 1 cm lengkuas*
  • 1 sk kunyit
  • 1 sb cili giling
  • 1 asam keping
  • 1 cwn Santan pekat
  • 1 batang petola 
  • Cili padi- jika suka

Cara2:
  • Blend bahan bertanda *
  • Masukkan bahan blend dlm periuk bersama santan, cili giling dan asam keping. Masak hingga santan mendidih.
  • Masukkan ikan kering dan masak sampai ikan kering agak lembut.
  • Masukkan petola dan cili. Masak sebentar.
  • Perasakan garam.

 Owh.. terima kasih tak terhingga kepada krew2 penerbitan JELITA kerana sudi me-review blog tun  /XD  tiba2 semalam nmpk gambar ni kat FB. tenung2 mcm ku kenal blog itew.. tgk2 mmg blog tun. hihi...

ada juga review akak2 kesayangan tun, kak CT dan kak anymz. jangan lupa dapatkan majalah Jelita bulan ini.. tgk tuu.. ada byk resepi berbuka dan bersahur ^^




Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

13 comments:

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun,
tahniah dr akk zila wat tun,kak anmz dan ct..smoga brtambah suksess lg lps nie tau..:) ikan kering fav akk..tp klu buh petola x try lg..mesti terbaekk nie kan:)

JaSSNaNi said... [Reply]

wow.. tahniah cik ton.. di sunting jelita ye.. :) alhamdullillah.. rezeki kan.. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam tun.. sedapnyer gulai rebah bangun ke tu? hehe... feberet en. husband akak tu...
tahniah tun masuk majalah lagi.. tambah glemer adik akak..
bestnyer blk kg ye... patutlah rajin benor msk2.. ramai tukang mkn.. syok kan..?

adda syuhada said... [Reply]

suka ngn sayur petola...sodappp..nanti nk cuba petola masak ngn ikan kering cmni la...

Qhaifa Nur said... [Reply]

nak ramadhan ni banyak resepi best-best kat majalah...
selalu masak air saja petola ni..

Mel said... [Reply]

tahniah tun!hihi

Sedapnya petola..Bak mai skittt

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

tahniah tun...:-)
x penah lgi syur petola cmpur ikn kering...slalu msak lemak putih biasa la....bole cuba sok ni bila kekeringan idea....

cik cek said... [Reply]

WoW! ikan masin...emmmm...kechur dah....:)

rostina76 said... [Reply]

Tahniah tu ...glamer adik sorang ni. Btw gulai lemak ikan kering Sokmo buat cuma letak timun batang....blh adjust pasni plok

Qasey Honey said... [Reply]

tahniah Tun..smoga lps ni kuar mjlh lg..hihi

kecur tgk lauk ikn masin tu..kuahnya tu yg mmikat..

FnF Simple Life said... [Reply]

sedapnye lauk... congrats juga review from Jelita ;)

Rohah said... [Reply]

tahniah tun...akk suka makan sayur petola..campur ngan ikan kering nilagilah mashyukk

Amie said... [Reply]

Wah! Tun tambah manis jelita bila disunting he he ehhhh... terakhir makan ikan kering masa balik kampug sebulan lepas, sempat masakkan ikan kerapu masin dengan nanas masak lemak..adusssss sedap!