Monday, August 24, 2009

begitu sukar kah?

'cepat sket la.. byk keje nk wat'
.
'xpe laa.. semayang laa dulu, nk baring jap'
.
'....' (xde respon)
.
even time Ramadhan pun, those are the common respons yg i received bila ajak orang solat berjemaah. terkilan gak.. if dulu2 yg susah sket nk suruh jadi imam, but skrg, dh volunteer utk imam, nk ajak jd makmum pun susah. sometimes, when i said 'jom laa semayang sekali/sama-sama', it seems like that statement is just too wierd to comprehend... yg paling lucu is when i received an enquiry "awe dulu sekolah agama, ke?".
.
azam n plan Ramadhan utk lab punye laa tinggi.. nk ajak semua solat awal waktu bjemaah, nak tadarus, nk tazkirah pendek.. huhu... kdg2 teragak2 btw nk solat awal waktu n nak tunggu org jemaah. arini solat lambat sket.. xpelah.. sbb ada akak yg nk solat sama2, so tunggu je la dia (Alhamdulillah, jemaah jugak). sambil2 tu, baca Qur'an. i really dont know how to tell people 'off' (kasar je bunyi), but then, really test our patient laa, when i was reciting Qur'an, people keep bersembang di kiri n kanan. when reciting Qur'an, at least i can raise my voice masa tgh2 mngaji, to let them realize (as if they dont already know) that me tgh mengaji, but yg plg x tahan is when people keep talking loudly when there are someone praying (tensi je..).. sampai ada yg decide utk semyang lambat (so that people clear off n dh x bising)..
.
moga Allah memberikan kekuatan utk merubah keadaan.. [BERUSAHA!]
.

2 comments:

Anonymous said... [Reply]

Teruskan berusaha dan bersabar dengan dugaan yang mendatang... InnaAllaha ma'as soobiriin... (Hubby)

qurrata a’ayun said... [Reply]

^^ jzkk dear..
selamat berprogram.. hope it will enlighten our soul further (nnti cerita lah pengisian prog kt me).