Saturday, June 13, 2009

La Taghdob


Yesterday.. i was feeling very very very angry.. SERIOUSLY.. rasa mcm nk gigit org je.. huhu.. i'm not someone who will shout at other people when i'm angry.. paling2 teruk dlm sejarah pun, i'll lempar barang2 (ni mmg tahap kronik nyer tension la nih).. usually, when i'm angry, i chose to remain silent, xpun, gi nangis sorang2.. huhu..


Semalam, stage baling2 barang yg kurang kronik.. usually, kalu rasa marah at night, bangun tido dah ok dah. tp yg ni meleret2 lak. payoh sungguh.. (sindrom PMS kah?) so, i remain silent the whole morning. altho the other party dh msg an apology. teruk kah? terasa sedikit teruk, tp sbb hati terlalu keras n taknak insaf.. kene laa kasi tazkirah kat diri sendiri. so, i google kan 'jangan marah' n found this
article, cuma dlm indon laa.. Alhamdulillah.. terasa hilang perasaan marah tu. so, nk share the article- altho mempharaphrase sket2 =)

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A, telah datang seseorang kepada Nabi s.a.w. memohon kepada baginda agar berpesan sesuatu kepadanya. Baginda menjawab, "La Taghdob! (Jangan marah!). Sahabat itu meminta lagi agar baginda berpesan sesuatu kepadanya. Dan sekali lagi baginda mengulangi, "La Taghdob!", diulang sehingga beberapa kali. (HR Bukhari)


Imam Nawawi Rahimatullah berkata, “Jangan marah bermaksud, janganlah kamu menunjukkan kemarahanmu. Larangan ini, bukan ditujukan kepada perasaan marah itu sendiri, kerana pada hakikatnya, marah adalah lumrah manusia, yg tidak mungkin dapat dihilangkan dari perasaan manusia”.


Rasulullah SAW juga pernah menasihatkan, “Apabila salah seorang daripada kalian marah ketika dia berdiri, maka hendaklah dia duduk. Kalau marahnya tidak hilang, maka hendaklah dia berbaring” (HR Ahmad, Sahih)


Pada suatu ketika, seorang lelaki telah datang menemui Rasulullah SAW dan berkata, “Wahai Rasulullah, ajarkanlah kepada saya satu ilmu yang boleh mendekatkan saya kepada syurga dan menjauhkan dari neraka”. Maka baginda SAW bersabda, “Janganlah tumpahkan kemarahanmu. Nescaya dikau akan mendapat syurga’. (HR Thobrani, Sahih).


Syaikh Muhammad bin Shalih Al ‘Utsaimin rahimatullah juga berkata, “Baginda tidak melarang kita dari memiliki rasa marah, kerana perasaan marah itu adalah lumrah manusia yang pasti ada. Tetapi, baginda bermaksud agar kita menguasai diri kerika muncul perasaan marah. Supaya kemarahanmu tidak menimbulkan dampak yang tidak elok. Sesungguhnya kemarahan itu adalah bara api yang dilemparkan oleh syaitan ke dasar hati bani adam….”


Tips Mengawal Kemarahan

Syaikh Wahiid Baali telah menggariskan beberapa tips untuk mengawal kemarahan. Diantaranya ialah:
1. Membaca ta’awudz iaitu, “A’udzubillahi minasy syaithanir rajiim”.
2. Mengingati besarnya pahala orang yang dapat mengawal kemarahan.
3. Mengambil sikap diam.
4. Duduk atau berbaring.
5. Memikirkan betapa ‘buruknya’ penampilan orang yang sedang marah.
6. Mengingati besarnya balasan bagi orang yg memaafkan kesalahan oran lain.7. Meninggalakan semua jenis bentuk celaan, makian, cercaan dan laknat keatas orang lain kerana semua itu termasuk dalam perangai org2 yg bodoh.


* wahh... susah gak nk translate bahasa indon nih :p yg italics tu, sbb xde idea nk tulis BM die ape.. hoho...

sbb tgh2 musim exam dimana semua org pun probability utk stresss semakin tinggi... hopefully entry nih membantu.. Selamat Study utk semua.. moga dipermudahkan dlm menghadapi peperiksaan. I always start exam with al-insyirah (utk ketenangan) n selawat 3x bila stuck with a quest =)

2 comments:

Anonymous said... [Reply]

Assalamualaikum,...
ni ekah.,,,
first of all,i would like to wish u a BIG CONGRATULATIONS!!!!& thanks 4 inviting me 2 ur wedding ceremony.,,hi3
Second,..ikah nk mintak maaf bebanyak cuz x dpt nk meraikan hari berbahagia tcher bersama-sama..
that bcoz..????
i'm now studying at IPGM,KDRI????
Jadi cgu BM larrr.....
BUT....Even i cant make it..
ekah doakan semoga rumahtangga tcher mendapat berkat dan diredhai dunia dan akhirat..
semoga dikurniakn zuriat yang soleh dan solehah..
semoga ALLAH S.W.T m'permudahkn segala urusan rumahtangga tcher hingga ke akhir haya...AMIN,.....
Last but not least,...jadilah isteri yang taat kepada suami dan gembiraknlh hati suami tercinta...huhu (mcm lah ekah da khwin..nk bg nasihat kt owg kn??..)
Nasihat menasihati sesama muslim.....
n last one..i really,,.really...really truly sorry that i couldnt attend ur wedding day...

Qurrata A’ayun said... [Reply]

read this comment aft a year and 2 months.. huhu..
jzkk for the thoughts dear,