Saturday, August 23, 2014

Chewy Gooey Brownies


Assalamualaikumm :)

Dah lebih sebulan rupa2nya x update blog.. huhu.. kesian kat blog kesayangan tun nih, bersawang2.. jarang2 memasak skrg, kesihatan kurang mengizinkan.. biasa harapkan mama, dan kdg2 abah tun yg masak. hahaha... teruk sungguh.. orang lain pon pegnen gak, xde la manja mcm nih kan.. dh masuk 39minggu.. 9 bulan dah, tp alahan still ada.. dugaan betul. false contraction pon sgt2 kerap, dh few weeks menghadapi false contraction, kdg2 smp xleh berdiri. solat pun duduk. jarang2 masak tu, nk siang ayam pon mmg angkut kerusi ke singki, xleh nk berdiri lama. harap2 xlama lagi kuar la si kecik nih.. doakan tun selamat deliver a healthy boy with ease.. aminn...



Brownies ni tun buat last week dah.. kdg2 mari angin gatal tangan nk membaking tuh, cramp ke, sakit perot ke, mmg ke dapur jugak.. huhuhu.... geram nengok cooking coklat duk dlm peti dh berminggu pon ye jugak.. pastu geram jugak nengok marshmallow kat dapur xde org makan.. adik tun la nih, balik cuti suka betul gi membeli brg2 baking, byk pulak duk membeli, cuti kejap je, bkn sempat nk baking byk2 pon. last2 penuh peti ngan brg yg dia beli.. huhu.. 

tun godek2 resepi berkenan kat resepi nih.. mostly sbb nama dia.. haha... xleh makan byk2, muak dan risau gula mencanak tinggi nnti :p  sekali makan seketul kecik je nooo..



Chewy Gooey Brownies
Resepi: Sister's Cakery, Ourkizuna
Sumber: tun telani

Bahan-bahan (loyang 8")

A:
  • 170g cooking chocolate
  • 90g butter
  • 35g coco powder

B:
  • 100g tepung
  • 1/4ts garam
  • 1/4ts baking powder

C:
  •  2 biji telur + 1 kuning telur
  • 180g gula castor
  • 1sk esen vanilla

Cara2:
  • Cairkan bahan A secara double boiler atau guna microwave
  • Ayakkan bahan B.
  • Pukul telur sampai kembang dan masukkan esen vanilla. Masukkan bahan A (coklat) yang telah dicairkan dan gaul rata.
  • Masukkan bahan B (tepung yang telah di ayak).
  • Bakar pada suhu 180 C selama 30-35 minit.

*** tun letak marshmallow lepas bakar.. dan masukkan dalam oven sekejap supaya sedikit cair :)


11 comments:

Sury Abil said... [Reply]

Asslmkum..semoga ceria2 selalu...sian kan ngn blog lama dh update....alahhaiii
Semoga dipermudahkan dan selamat semuanya..amin.

Bicara Kak Noor said... [Reply]

assalam Tun, pakabar hari ni baby ok ke?? rajin nya kan buat brownies segala ni bagi kaknoor terliur je ni

asyifa mustaffa said... [Reply]

Biasa la time preggy ni..ada time malas...mmg tak tau nk ckp la malasnya...klau rajin tu pula...smpi sakit2 pun x ingat...

Baby boy ye...apa2 pun...moga slamat baby dan umminya...:)

inahar ali said... [Reply]

waduhhh..dap..daappnyer tun!! terliur akak sehh!

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said... [Reply]

salam kak...
x pe kak jarang update tp jg x update langsung plk... hihiii..
yg penting kena jg kesihatan akak & baby...
semoga smuanya slmt...

Mel said... [Reply]

Nnt dh kuaq baby tu, wassap pic kt i na
. I musim2 hujan ni mood baking pun sejuk. Kalah dgn org ngandung ni ha. Dia lg rajin tu buat browniess..hihii

cheq da said... [Reply]

Nmpk sedap..

Wani said... [Reply]

salam tun lama x singgah sini.. jaga diri baik2 ya tun ..mudah2an bb dan ibunya selamat time deliver nanti.. dah lama x buat brownies ni..tengok kat sini macam kempunan lak..

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

semoga dipermudahkan segalanya...akak pulak yg terasa teruja nak sambut baby hehe

Rohah said... [Reply]

Tun dah bersalin ke? Akk pun dah lama x update blog.ni baru nk mula...
Waaa...ini mcm rajin la mak yong...

zana fahmi said... [Reply]

Tun...lps ni boleh lps gian membaking...hehe