Wednesday, February 25, 2015

Chocolate Butterscotch Muffin


Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. berjaya mengapdate blog kesayangan lagi sekali... skrg ni xleh nk fokus kat study sbb duk mikir nak kasi harith makan apa nnti... hehe... budak ontel comey mama dah nak masuk 6 bulan rupa2nya. berkobar2 mama study pasal baby's food. hihi.... nnti boleh la mama tulis blog n3 pasal resepi makanan baby pulak..


Muffin buat petang semalam... patutnya ada lab dgn student diploma, tp last2 minit lab assistant cakap staff yg pegang kunci lab tu cuti. saboo je laa.. bkn nk cakap awal, lg setengah jam nk stat lab abru dia inform.. sepantas kilat tepon nk menaip wassap ke semua student yg tun ada nombor. kesian dieorg nnti kalau berjalan jauh2 dari asrama ke lab. dah la skrg panas membahang.

dah lab cancel tu, nk sambung study utk PhD xde mood pulak.. tiba2 teringin nk memapin. dah lama xbuat mapin. saje wat stok. encik laling xmakan sgt mapin ni, tp tun buat pastu frozen spy senang nnti ada org dtg or xde masa nk buat kuih utk usrah blh defrost je mapin nih.. hihi..


Dah lama beli butterscotch chips nih. tgk laa tuu, penuhhh ngan chips dlm mapin. tun buat mini size dpt byk jugak.. kalau muffin cup size biasa dpt sedozen mapin ni :)

Chocolate Butterscotch Muffin
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1 3/4 cups (219g)  tepung
  • 2 tsp baking powder
  • 1/4 cup (28g)  cocoa powder
  • 1/2 cup butterscotch chips
  • 75 g butter
  • 1 cup (190g) gula
  • 2 telur
  • 1/4 cup air kopi - kalau xsuka blh guna air masak
  • 1/2 cup susu
Cara2
  • Ayak tepung, baking soda dan baking powder. masukkan butterscotch chips dan gaul dgn garpu.
  • cairkan butter, dan masukkan telur, gula, dan susu. pukul adunan hingga campur rata.
  • tuangkan adunan ke dlm tepung dan gaul menggunakan senduk kayu hingga bercampur. jgn over-beat ye, nnti muffin jd x gebu, kalau still ada ketul2 sikit tu x pe.
  • tuang dlm muffins cup. taburkan butterscotch chips kat atas jika suka. 1 adunan ni dpt dlm 12 bj muffins size biasa. bakar pada suhu 200 C, selama 10 minutes.

17 comments:

nor rohani said... [Reply]

Salam
Macam mn nk frozenkan mufin?

tun_telani said... [Reply]

@nor rohani lepas siap bakar susun dlm tray masuk freezer.. dh keras baru susun dlm bekas atau plastik. bila dlm makan, kuarkan, biarkan pada suhu bilik. kalau nk mkn sebiji blh microwavekan je. kalau nk mkn byk blh kukus jap. harap membantu :)

Nooriah Abdullah said... [Reply]

nampak dah terliur muffin ni tun suatu hari kaknoor nak try resepi Tun ni

LiNa_Pg said... [Reply]

Rajinnya Tun memapin walaupun ngan anak kecil bz ngan kuliah..mmg tabik la.
Nampak sedap tu..bila nk ada kerajinan ni huhu

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

Perghh..terbaik la Tun..dlm sibuk2 pun sempat memafin lagi

Mel said... [Reply]

Assalam tun..
muffin...mmg xrasa nk buat.xde nk perabeh..tunggu ada majlis bru buat.hihihi

HeNRieTTa JoSe said... [Reply]

yummy...blom pernah buat letak butterscoth lgi...nmpak sangat sedap...frozen? cmne erk forzenkan?
trus masuk fridge tempat beku ke?

Wani said... [Reply]

salam tun..mufin ni memang senang nak buat siap boleh frozen lagi.. tapi tu la jarang nak memupin orang lain tak berapa suka sangat hii

inahar ali said... [Reply]

Fuiyooo..terbaek dsri ladang ni Tun..nom..nomm!

rahel said... [Reply]

Nampak sedap sangat mufin tu...boleh frozen lagi....memang terbaiklah Tun...

tun_telani said... [Reply]

Ha'ah.... susun atas dulang dulu..dh keras baru masuk plastik or bekas. Wat size kecik senang nak thaw. Biar je kat suhu bilik dlm bekas.. kalau nk mkn sikit masuk microwave je. Kalau byk, lps dh thaw panaskan dlm oven or kukus kejap.

izahdaut said... [Reply]

amboii amboiii seri langkat.hahaha
jangan goda ku jangann..
oh aku tirguda...
ok balik dulu, meroyan sengsorang kat sini. hahah

Rohah said... [Reply]

Suka, suka,..suka ngap mapin2 ni tun...hihiii...klu hati tgh galak, 2 jenis sekali buat...sbb anak2 akk suka mkn ni..

Mommy Irhas said... [Reply]

As salam tun.. boleh saya tanya.. tun dapatkan di mana ya butterscoth chips tu... dah lama saya cari, memang tak jumpa.. dah banyak kedai bakery saya pergi tapi memang takde butterscoth chips ni.

Anonymous said... [Reply]

nk tny.. dlm resepi ada air kopi.. tp step yg ke brp nk masukkn ye?

tun_telani said... [Reply]

@Mommy Irhas Allah.. maaf sgt... baru baca komen... tun kat bintulu, bakery sini mmg ada jual

tun_telani said... [Reply]

@Anonymous Maaf sgt baru baca komenyer... mcm mana blh lupa tulis kopi tu.. masukkan sekali dgn susu