Thursday, August 13, 2015

Kari Kuning Udang Indonesia


Assalamualaikummm..

Alhamdulillah berjaya update lagi sekali.. smlm dh taip2 resepi, pastu sibuk harith nak tekan2 jugak, duk berebut laptop dgn dia, last2 tun save draft n simpan laptop.. huhu..

Seminggu ni duk umah jaga Harith. Sayang mama x berapa sihat, kene jangkit HFMD. mula2 tu kesian sgt, meraung nk nenen, tp bila bg letak mulut, xnk nenen, duk meraung je.. pastu baru tun nmpk ulcer bawah lidah. Kesian sgt TT  Gi klinik Dopto bagi ubat spray. Tp bila spray siap muntah2, tun pon try spray dlm mulut sket. ya Allah... disaster sgt rasa dia. pastu rasa mcm kene bius nk cabut gigi.. last2 kakak tun suggest gi beli oral gel. encik laling gi farmasi, dan pharmacist tu suggest gel nih. utk teething but can use for ulcer. and it works wonder! ^^ sapu kat bawah lidah tu, dan lepas tu terus blh nenen :) alhamdulillah..

Muka kenyang lepas nenen :)

nway.. arini nak share resepi yg tun cuba dari buku yg encik laling belikan. dah lama beli buku nih, tp baru beberapa resepi yg bjaya dicuba. alhamdulillah, sedap2 resepi yg tun cuba setakat nih. buku klasik masakan indonesia :)



Bahan2 simple je.. tp sedap nih.. sila la cuba :)

Kari Kuning Udang Indonesia
(Indonesian Yellow Prawn Curry)
Resepi: Buku Resepi Classics Recipe of Indonesia
Olahan: tun telani

Bahan2:
  • 500 g udang
  • 2 bj bwg merah - tumbuk
  • 2 ulas bwg putih - tumbuk
  • 2 bj bili besar - hiris 
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 inch halia - tumbuk
  • 2 btg serai - ketuk
  • 2 sk serbuk ketumbar
  • 2 sk belacan
  • 1 bj lada benggala merah
  • 4 helai daun limau purut
  • 400 ml santan 
  • Garam

Cara2:
  • Tumis bawang, bawang putih, halia, serai dan lada sampai wangi. 
  • Masukkan daun limau purut, belacan, serbuk ketumbar, dan lada benggala. kacau sebentar.
  • Masukkan udang dan santan. Masak hingga mendidih.
  • Perasakan garam.

ps: doakan harith cepat sembuh ye kawan2 ^^

3 comments:

zana fahmi said... [Reply]

Siannya Harith,tun cuti tu seronok la dia,boleh manja2:-)
Kakpb banyak buat karipap frozen, tu yg tak sempat bw selalu. Resipi tun ni mesti best.

Yana Shaiful said... [Reply]

nmpk sedap lah udang tu..nnt k.yana cuba..dah lama xmsk udang..
~~ cpt sembuh yer harith cayang..ank2 k.yana klu kna ulcer ltk gel tu jgk tun..kat klinik xde..meme kna beli kat farmasi

Rohah said... [Reply]

Enaknye nmpk laut tun.....