Sunday, November 22, 2015

Churros - Fenomena terbaru di FB


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah arini first usrah utk sem baru.. dah lama x usrah dgn anak2 tun. sem lepas sgt busy dan tun lama xde kat bintulu, jd agak terabai anak2 usrah. insyaAllah sem ni akan lebih fokus pd dieorg, semoga ada progress yg positif by the end of the semester. 

Bila start usrah, maka pagi ahad akan pening la pikir nk bawa bekal apa.. hahaha.. dah mak usrah nyer food blogger, mmg selain nk bawa pengisian apa, perkara plg utama adalah nk bawa bekal apa.. kih kih..

2-3 hari ni wall FB tun penuh ngan gambar churros.. pernah buat few years back guna resepi dlm buku resepi.. kali ni saje nk try resepi yg ramai duk share.. sama je rasa dgn yg tun buat sblm ni :)


Churros
Resepi: FB Mariana
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 cawan air masak
  • 1 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb minyak masak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 bj telur gred A

Cara2:
  • Panaskan air garam gula dan minyak sampai mendidih. 
  • Perlahankan api dan masukkan tepung. Kacau laju2 sampai tepung bergumpal dan tak melekat kat periuk.
  • Biarkan sejuk kejap dan masukkan telur. Kacau sebati. - tun guna mixer, senang sket. 
  • Paipkan guna noozle bintang yg besar atau acuan semperit - adunan sedikit keras, jd agak struggle kalau guna piping beg ye.
  • Gorengkan hingga kuning keemasan.
  • Salut guna+cinnamon or celup sos coklat :)

ps: cara tun, paipkan semua dulu baru goreng, sbb agak lambat nk paip tu. nnti hangus yg dlm kuali sambil2 nk paip.
pps: sedap makan panas2.. kalau biar 2-3 jam jadi liat sket tau.

alas plastik, dan paip semua dulu baru stat goreng


Nyum nyum... sos coklat tu ekceli guna resepi ganache je.. gaul susu pekat+ cocoa powder + butter/marjerin. masak api perlahan. kalau pekat sgt campur susu sejat sket. ikut selera masing2 la ye ^^


8 comments:

Sue Norrman said... [Reply]

Salam Tun.. Berjumpa kita disini. Insyallah nanti nak buat juga. nampak sedap.

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

Kt Fb churros dah jadi viral dah..:)

LiNa_Pg said... [Reply]

Senang jer rupanya nk buat churros ni..akak x pernah study rcp ni..

Qhaifa Nur said... [Reply]

Mcm senang kan..teringin nk cuba

cheq da said... [Reply]

Sedapnya..pernah cuba sekali..rasa nk buat lg plak

atie @ ejay said... [Reply]

Tun...kalau paip atas plastik dulu,senang ke nak angkat letak dalam kuali..

Amie said... [Reply]

Hai Tun... cantik churros tu..tapi lum pernah kita cuba buat... tunggu semangat datang dari dasar laut he he he heee.

inahar ali said... [Reply]

Salam rindu tun..wah mmg demam churros laa ni tp akak msh kurang berani nk wat..hihiii!