Thursday, April 21, 2016

Plain White Loaf


i knoww... i know.. shud type 'Loaf' instead of 'Bread'

Assalamualaikummmm~~

wahhh... dua hari berturut2 mengapdate blog! kagum dgn diri sendiri.. haha... harith baru je lena setelah seharian duk melekat kat mama.. baru la blh mengadap laptop jap. merajinkn diri mengupdate sbb ramai yg minta resepi roti ni :)

gebussss
i loveess baking bread.. love the smell of yeast ^^ utk buns n small bread yg letak mcm2 flavour tu, i already hv my favourite basic bread recipe. kalau tgk resepi roti2 tun, mmg biasanya tun duk ulang resepi yg sama. tp resepi tu xsesuai utk buat loaf. dia jd berderai bila tun slice.

after sooo many recipes that i tried, found this very simple recipe.. and it's perfect! lembut gebus dan x berderai.. nyum nyum... resepi ni cukup2 utk 1 loyang roti tu.. dh try beberapa kali (gambar adalah hari2 yg berlainan ye).




ada budak tak sabar nk makan.. haha.. xsempat mama nk amik gambar byk2 sket.

Sahur pagi tadi... bread n jem je.. perfect with a mug of hot chocolate

So, here's the recipe :) from some taiwanese chef that had won some bread competition.. happy baking!

Plain White Loaf
Sumber: dapur ibu cergas
Sumber: tun telani


Bahan2:
  • 375g tepung roti
  • 30g gula
  • 3/4tsp garam
  • 20g butter (salted) – kalau guna unsalted, tambahkan sikit garam jadi 1tsp
  • 1tsp instant dry yeast
  • 240g susu kotak (sejuk)

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan dalam bread maker dan set dough (sejam setengah). Boleh juga guna mixer mata cangkuk atau uli tangan :)
  • Proofkan doh (rehatkan untuk kembang) sampai saiz jadi 2 kali ganda. Beratnya lebih kurang 660gram.
  • Bahagikan kepada 3 bahagian sama berat dan rehatkan 10 minit.
  • Penyekkan doh dan buat bentuk segi empat. Kemudian lipat dan rollkan jadi macam bergulung sikit dan masukkan dalam loaf pan.
  • Proofkan lagi 60 minit. Biasanya akan sampai atas penutup loaf pan tu.
  • Tutup loaf pan dan bakar pada suhu 180C selama 30 minit.
ps: all pictures taken in this n3 (except for the first one) are taken using my hp.. so the quality is not that good.

6 comments:

Kamsiah Yusoff said... [Reply]

Tun..akak paling suka roti panas2 yg baru keluar oven..baunya..aromanya..fuhh...

adda syuhada said... [Reply]

nampak sedap

LiNa_Pg said... [Reply]

rajinnya tun meroti..kak lina bab meroti ni kureng kerajinan siket sebab malas nk tunggu..tunggu dan tunggu hahaa...lama siap.

Mel said... [Reply]

lama dah tak buat. Sejak pindah ni, breadmaker tu dipandang sepi..kotla datang mood nanti boleh cuba resepi ni.hahaha

maz said... [Reply]

Assalamualaikum Tun..
dlm sibuk2 sempat meroti bagai lagi tu..cun tekstur loaf tu..sdp cicah dgn kopi O, tpi tgh diet ni no carbo la dlu..

Anonymous said... [Reply]

i am interested in ur recipe..can i share ur recipe.