Saturday, October 8, 2016

Setelah setengah tahun.. akhirnya ber-update blog dgn Kuih Kaswi Gandum ^^


Assalamualaikummmmm!!!!

Fuhh... hampir setengah tahun x update blog.. mujur x terkubur blog ni.. alhamdulillah masih boleh log-in. Tiba2 dtg angin nk mengadap blog, so sblm jd lemau semula, kita update cepat2.. gambar pon xcantik sbb amik gambar guna hp je.. asal ada gambar je la kan.. hihi

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. masih ada yg sudi menjenguk blog yg lama menyepi.. pd yg tertanya-tanya mana tuan tanah pergi.. ada je, cuma sblm ni kesihatan x berapa mengizinkan utk memasak-masak dgn jayanya.. alhamdulilllah atas rezeki yg Allah bg, insyaAllah awal januari Harith akan dpt adik.. 5 bulan morning sickness, alhamdulillah skrg dah masuk bln ke 6, makan dah OK, masuk dapur pon no problem ^^






Tekak nk makan kuih tradisional.. mula2 beli kelapa parut sbb nk buat lompang. xpenah buat lompang sblm ni, try je resepi gugel. sekali keras pulak.. sabo je laa.. ada balance kelapa parut, tun buat kaswi nih.. alhamdulillah, resepi yg sama yg tun dah buat 2-3 kali, insyaAllah cantik kejadian kaswi nih.



Ok lah... byk lg kerja tertangguh.. nk BW ke dapur jiran2 yg lama x singgah jap lg ^^..


Kuih Kaswi Gandum

resepi: Chef Hanieliza.fotopages
sumber: kak izah


Bahan Sirap
  • 5 cawan air
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir * yg ni tun guna gula merah juga
  • *saya tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan
*** utk air, tun gantikan setengah cawan air kpd kopi pekat.. spy warna cantik. jgn risau, xrasa pon kopi tu.

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung- tun guna tepung ubi kayu
  • 1 sudu kecil kapur kueh [optional] * letak utk kuih kaswi yg pejal
  • Kelapa parut ( yang muda)
  • Sedikit garam

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

**Tun buat separuh adunan, tu pon dpt banyak..

1 comment:

Mila@Rimbun said...

tak sihat "buatan orang" yer rupanya hihi.. tahniah