Wednesday, August 8, 2012

Menu Buka Puasa: Up-side Down Pizza


Assalamualaikummmm.........

fuhhh.. fuhhh.. uhuk! uhuk!.. aish.. xde org tolong spae rumah tun masa tun xde ye. hihi.. terlepas sudah nk buat n3 nuzul qur'an. kt sarawak x cuti, jd xterasa pulak nuzul Qur'an.

nway, n3 cepat2 sbb ada 2 set solan final exam  nk buat. masak pun lebih kurang je 2-3hari ni. smlm smp umah ko 530, xtau nk masak ape, teringat akak tun baru je buat upside down pizza ni. so terus defrost ayam dan godek2.. dh masuk oben, blh laa nk gi mandi semayang dulu. sempat2 je sejuk utk berbuka ko 645 :)


Upside-Down Pizza
by tun_telani

Dough
  • 2 bj telur
  • 1 c susu
  • 1 c tepung
  • 1 sb minyak
  • 1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan.
- sedia utk diguna

Filling
  • 1 keping dada ayam- kerat2
  • 4 sosej/hotdog- kerat2
  • 1/2 tin cendawan butang- hiris
  • 1/2 bawang besar- dadu
  • 3 ulas bawang putih- hiris halus
  • 1 sb cili boh
  • 2 sb tomato puree
  • 1 sb oregano
  • 1 sk paprika
  • garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya
Cara2:
  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.

Filling dia boleh ubah2 ye, semalam campur terung sket.. haha..

14 comments:

zila norazila said... [Reply]

salam tun..
siap ada lap2 lagi tue..nampak special..akk pun sama bln pose nie..menu simple2 jew asal lepas kt tekak:)

Zaliedana said... [Reply]

Wah tun dah tayang signature dish dia dah,USDP,wah menu western uuu..sdpnyer tun..kak ct pernh wat sekli dulu,mmg hb pun kta sdp,yg pnting cepat nk wat kan..

Anna Qawina said... [Reply]

Tun yg cantik...manisla tun rini..huhu..
Meh kita mkn sama2 ye tun..
Pst...tun guna cheese apa?

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

wah! Akak pun menge-upside down pizza lah!!

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! walahhhhhh! buat pizza terbalik diaaaaa :D akak pun bz jugak baju bertambun tambun tak di gosok, malas betullll kalau dah termulaaaaaaa malas gosok ehehe... masing2 nak carik baju silalah bongkar sendirik :D

Salmi Khairil said... [Reply]

http://www.mychefreadymeals.com/2012/07/mychefs-gourmet-blog-challenge.html jom sertai hadiah sangat2 menarik

Amie said... [Reply]

Tun yang rajin masak... sedapnya! Ada lagi ke...Kak Amie nak juga rasa air tangan Tun he he heehh

quinnie said... [Reply]

wowww senang nye tun buat pizza nih...tak yah nak uli2 tepung..heheheh...boleh dicuba nih...suka makan pizza byk lauk cam gini..hehehhe

pasal TOP tu kan...mana tak meroyan kita tun...kisahnya tengok gambar si TOP kat airport...dia kena periksa dgn guard pompuan kat airport tu..siap pegang2 badan si top depan belakang..hahahahhaha..ramai yg duk jeles ngan guard tu..sabo je la...dah le si TOP skit nye hot waktu tu..dgn blazer pink dia..kekeke..tu le benda yg kita duk sembang dgn si ika...hehehhehe

Rohah said... [Reply]

wah..nampak sedap sangat la Tun..

FnF Simple Life said... [Reply]

fuh...nak pizza terbalik jugak le cenggini... ;)

Mas said... [Reply]

tun...
klu buat untuk bersahur...
best juga kan..
kak mas dah lama tak buat pizza nie...

mala said... [Reply]

salam aidilfitri dari muscat, oman

ijayuji said... [Reply]

Salam tun, nak ucapkan kat sini juga :) Selamat menyambut lebaran buat tun n suami, moga perjalanan pulang ke kg juga dipermudahkannya pergi n balik dgn selamat insyaAllah! Andai ada terkasar bahasa masa akak hantar komen2 kat sini akak mintak maaf dan jugak halalkan mana2 resepi yg akak dah ambik kat sini juga ya :)) maaf zahir batin

chikadakbiru said... [Reply]

assalamualaikum tun..
dh lama akak tak singgah umah tun...nape lame tak update..dh balik ganu erk?

okla tuh akak pun dh nk blk kpg nih..akak nak wish tun n family..selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin yaa...