Friday, August 31, 2012

I'm Backk~~~ with my 1st Cake in a Jar ^^


Assalamualaikummmmm~~~~~~~~~~~~~~

yuhuuuuuuuuuu~~~~~~~~~ enibadi home?? hihi....  Alhamdulillah, tun selamat tiba di Bintulu tengahari semalam. sampai, sapu2 habuk2 kt umah sket, terus ke uni amik soalan exam, esok second test, agak nya kalau xde test esok ni, sure ahad ni agaknya baru blk bintulu. huhu.. gembira je blk kg dgn lamanya. tu pun x puas duk kt kg sbb kene ulang-alik ganu-johor. nasib baik la my laling org segamat, 3jam je dr chukai, xde la terasa sgt perjalananan.

nway, salah satu faktor blk kg dgn lamanya, sbb buat walimah my younger brother jugak wiken lepas raya tu. mmg seronok la bila kenduri2 ni kan. tp dia nyer penat tu xyah citer laa (eventho of kos laa tun ni wat2 bizi je kesana-ke mari, bkn nyer menolong sgt pun..huhu).  tp mmg dh plan awal2 nak buat cake in a jar ni as door gift. tp kan, buat 3 adunan cupcake, ingatkan dpt la dekat2 nk 30 jar, tp bila isi dpt 11 jar je! pengsan nk habiskan kalau proceed buat doorgift. last2 tukar plan jadikan hantaran. hihi.. 

ni sblm kene mekap
tun just buat simple vanilla and buttermilk cupcakes utk cake-in-a-jar ni. saiz dia agak besar sbb gemuk2. jenuh nk isi smp 3/4 bekas. you can use any cupcakes, cakes, or muffins recipe for this cake-in-a-jar. tun buat experiment, satu steam, satu bake (bain marie). yg bake tu mmg lama betul nak masak. last2 tun kukuskan semua..

hasil keras-tangan adik-beradik.. omey jugak kan :)

simple je hiasan hantaran. tun mmg keras kejung tangan ni.. so nolong sikit2 je, akak ngan adik tun pandai sket menggubah. utk doorgift kami buat yg plan B punya. nnti next n3 tun tunjuk ye :)

ps: windu nk BW ^^

8 comments:

Anna Qawina said... [Reply]

Comeyyyy....ni tgh wat rv dlm jar gak ni..order tuk vip door gift ahad ni..hee..lg bsr jar lg lama tempoh bakar tun...akk bkr jar biasa 200ml pon dah stgh jam..tp kalo oven kita ruang besar lg cpt masak..hehe...comeyyy...

Oh ya..kalo kek dlm jar ni mmg dpt x bnyk Tun...bnyk kali kna godek tepung la..hii..

Slmt hari raya tun...tlh update blog akk eh..upah singgit..kehkeh

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Selama hari raya tun.....cantik kek dlm botol tu, boleh cdg kt kakak utk kawin anak dia. Tp persiapannya....huhu..t

dZana said... [Reply]

selamat hari raya tun.. beraya dijohor yer.. msti meriah.. teringin gak nk cuba buat cake in jar ni.. kene cari jarnya dulu .. cantik akk tgok warna warni kek tun ni..

mokwo® said... [Reply]

salam tun..sonoknyeeeer dia....elok jugak buat hantaran kek dok lm botol gituw kan..senang orng nak bagi2kan..dah gi lah blaja tuh!!weee sonoooknya kena exam!!!hihi

Amie said... [Reply]

Jumpa lagi Tun setelah menghilang.... salam aidil fitri, maaf zahir batin. Keras kejung pun masih juga dapat hasilkan hantaran yang cantik dan unik tu...

FnF Simple Life said... [Reply]

Fulamak cantiknya hantaran...

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Selamat hari raya tun.. maaf zahir dan batin dari kNaz..

Tun, keras kejung apa nya.. Cantik sgt kek2 dlm jar ni..Sejuk mata akak memandang..

Laa..tun dok ulang alik ke segamat jug ye. Segamat bukan jauh sgt dgn kampung akak.. Next time kalau balik segamat, text akak. kalau akak ada di kg mak akak, bolehlah tun singgah..

quinnie said... [Reply]

hahhaha...kalau plan nak buat doorgift kena ramai pembantu la gitu tun...kekeke...kita pun hari tu ingat nak buat kek le tuk hantaran tunang anak adik ipar makcik..last2 tengok biskut raya ada lagi...kasi biskut raya je..kakakak