Friday, August 3, 2012

Kuih Buka Puasa: Tepung Pelita


Assalamualaikumm ^^

n3 first di bulan 8.. ya Allah, mmg sgt2 x sempat nk berlama2 di depan intenet skrg. tiap2 hari mengadap lappy dgn lamanya, tp sgt disibukkan dgn kerja2 sekolah yg menggunung. insyaAllah, siapkan kerja dulu baru blh berblog. readers pun jgn tangguh2 kerja sbb ngadap blog ye.. hihi.. kerja satu amanah, insyaAllah, semua ingin mencari rezeki yg halal.. jd working hour kita gunakan utk bekerja ye :)  eh.. apa yg tiba2 bg tazkirah pasal kerja ni? sbb ptg ni ada kelas tambahan kah? huhu.... xlarat nk gi uni tengah2 hari jumaat, tp nk wat camner kan. budak2 ni fail pulak masa exam, dh kene wat extra class. adeh..

nway, back to the kuih. virus yg disebarkan oleh kak izah dan menular dgn sgt cepat.. rasa2nya, kak mas, kak nieza, bundo, kak anna, kak sari, dan ramai lagi yg dh terjangkit virus ni. tgk kak noorsha pun post kuih yg sama td. hihi.. tun baru semalam buat. kebetulan ada majlis berbuka puasa bersama opismate my laling, msg2 ngan akak2 yg stay kt sini, mcm masing2 dh bawa makanan berat, jd tun decide utk bawak kuih je laa.. tu pun tgh2 nk buat kuih, boypren tun tepon.... 'yang, buat berapa biji.. 50 boleh?'.. nk fengsan dgr 50bijik! hahhaha... tp alhamdulillah, berjaya jugak buat, tengok la nii.. penuh peti den.. 

juall.. jual.... eh, dh habis rupanya.. hihi

dulu2 masa kt uni selalu buat ni. xingat guna resepi sape. kuih yg selalu kiteorg buat kalau ada food festival atau masa organize Malaysian Day. nostalgia pulak bila buat byk2 nih.. resepi tun olah sikit ikut tips yg kak izah tulis. lagi satu, tun selalu terkonpius bila baca resepi asal, jd tun tulis ikut yg senang tun paham :)

KUIH TEPUNG PELITA

resepi: kak Yani @myR
sumber: kak izah, tun telani

Bahan-bahan ( tun dpt lbh kurang 20 bekas kecil)

 Lapisan bawah
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air - tun guna 1sk pandan paste
  • sedikit kapur dan sedikit garam

 Lapisan Atas
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 2 sb tepung ubi
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan - tun guna 1cwn santan kotak + 3 cwn air 
  • 1 sk garam

Bahan tambahan
  • Gula utk diletak ditgh2 lapisan - tun letak 1/4 sudu kecik gula

Cara-cara

Lapisan bawah
  • Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  • Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. tun masak smp dia letup2 dlm kuali
  • Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  • Taburkan gula atas lapisan jika suka
Lapisan atas
  • Perah santan, masukkan tepung dan garam. Kacau sehingga sebati.
  • Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat. yg ni pun tun masak smp letup2 dlm kuali
  • Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  • Sejukkan

19 comments:

ijayuji said... [Reply]

Salam tun! lompat tikan akak dah buat tp tepung pelita akak belum buat lagi :D ni pun masuk dlm list jugak ntah bila nak buat tak tahu byk sgt menu kuih yg nak dibuat utk berbuka :D

Farina Hunny said... [Reply]

lapar -.-

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply]

Wah Tun Cayangggg memang sedap nampaknya.. Insya~ALLAH nanti akak nak buat hantar kat Masjid... buh bekas kecik2 mcm Tun buat.. best ni.. tq dikk cayang dia.. selamat berpuasa yaa

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun, nampak sedap n lembut je tepung pelita, mmg laku la kalo sedap mcm ni, akk pun lum testing resipi ni, selalu guna resipi yg akk biasa je hehe

ibh_sue said... [Reply]

Asslmkum tun.
Wah dah buat juga. Letak dlm bekas comei2 mcm tu cute ja kan :)

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

Bestkan Tun, nikmat sungguh menyuapnya di saat sejuk2

Nuridah said... [Reply]

Assalamualaikum Tun

sedapnya tengok tepung pelita ini...tapi kan kak Nur tk pernah membuatnya...sedap erk Tun??

Ribbon Clown said... [Reply]

pergh penuh petiais haha.. x buat lagi kuih ni.. insyaAllah one of these days hopefully :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply]

Hye Tun! This is one of my fav! Tapi tak pernah buat, pandai makan je. Hehehe...

Nak gi cari kapur tu lah, nak try buat. Senang nampak cara2 nya :)

mi_yuuki said... [Reply]

mechokkkk sekali buat :O
hantor cni sket, petat-petat dh airliur ni :p

Zaliedana said... [Reply]

Heheeh mmg sedap tepung pelit arcp kak yani ni..kak ct pon rsa rugi jer sbb baru try taun nih..sedap lembut n lemak..mmg best sungguh,jab jer nk wat,sbb xyah kukus2 bagai.

quinnie said... [Reply]

wahhh penuh peti ais..kekeke...kita bulan pose ni tak buat lagi kuih ni..huhuhu..mood nak makan kuih bersantan cam kureng je thn ni..kekekek...

Yana Shaiful said... [Reply]

k.yana br plan nk bt ptg ni..hrp2 jd lah..xpnh bt sndiri kuih tepung pelita nii..slalu beli ajer.. byk tul Tun bt ekkkksss ^^

kakbesah said... [Reply]

salam Tun, setuju sangt ngn Tun, bila diamanahkn satu2 tanggung jawap, kita kenalah buat dgn sebaik mungkin, baru dtg keberkatan. berbalik pd virus yg cpt menular di bln ramadhan ni..akk pon dh trjangkit same..hihi.. memang sedap. buat sndiri puas hati kn Tun..

nOOrsha said... [Reply]

Salam tun..cumelnye tepung pelita tun wat..akak wat dlm bkas pjg senang cepatsiap..hehe

Nuwairani Ismail said... [Reply]

ini memang sedapppp! nani pun tak sempat buat kuih pelita lagi. kat sabah takde orang jual kuih ni kat bazaar. jadi, telan liur jela tengok blogger2 tayang. nak buat sendiri tak de bekas (boleh tak bagi alkasan tu?) huhuh

ibundo said... [Reply]

salm tun. Bundo pun buat kue ni semalam. Buat 3 adunan sebab ramai yang makan..

FnF Simple Life said... [Reply]

tu diaaa...punye la banyak stok tepung pelita dia... adakah virus tepung pelita ni boleh berjangkit ke Chiba... hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

alamakkk... kerja2 akak dah beresss buat masa skrg.. tunggu kerja2 baru & perintah bos dulu.. sementara tu akak bw kejap.. hehe.. buleh kan tun.. hehe..

tepong pelita ni mmg lah kegemaran.. akak suka yg versi ada gula kat tengah2 gini.. mmg best.. virus belum menular lagi kat akak.. tp alhamdulillah.. dpt juga merasa tepong pelita pemberian pengasuh anak2... tp dia punya ltk gula kerek.. best jugak..