Wednesday, December 17, 2014

Pucuk Paku Masak Lemak Cili Padi


Assalamualaikumm :)

Lama betul x mengapdate blog.. mmg xsempat nk mngadap laptop dgn lamanya.. tgh pening dgn Phd yg xtau arah skrg nih.. *sob sob.. padahal dh pernah mngalami masalah grantt masa wat master, tp x amik iktibar jugak masa wat Phd, kan dh jd slow sbb masalah grant jugak.. nway.. semoga Allah permudahkan dan dpt proceed projek dgn jayanya.. aminnn... 


ekceli tgh jeles nih.. mama abah Alhamdulillah dh sampai ke madinah, wat umrah, bawak sekali adik2 yg tgh cuti.. nak ikotttt!!! sob sob... rezeki adik2 yg bongsu dpt ikut mama abah. akak2 ngan abang2 kalau nk pergi kene sponsor diri sendiri.. huhuhu.. plan asal nk pergi tgh tahun aritu, masa tu tun xdpt ikot sbb tgh pegnen kan harith. tp masalah visa, so tunda akhir tahun. doa2 smg blh wat haji masa still muda lagi. dh tua2 nnti susah pulak xlarat nk berjalan.. smg Allah mudahkan utk sempurnakan rukun iman ke 5 nih.. amiinnn... 



nway, menu terperam dlm folder. hahaha... salah satu sayur feveret tun selain terung, bendi, pucuk ubi kayu, dan pucuk midin. sayur lain makan jugak, tp kurang laju la.. sayur nih wat seperiuk pon blh hbs tun mkn sorang.. 

kalau masak lemak ni, ikut suka hati tun je nk masak camner. kdg2 letak bawang, kdg2 x letak. ikut mood. kali ni mmg versi sungguh kurang rajin, bawang pon xletak. kih kih...

Pucuk Paku Masak Lemak Cili Padi
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1 ikat pucuk paku
  • 1 kotak santan (200 ml)
  • 5-6 bj cili padi- ikut kepedasan yg diingini - tumbuk
  • 1 keping asam keping
  • 1 batang serai- ketuk
  • Sedikit air
  • Sedikit garam dan kunyit
  • Sedikit ikan bilis atau udang kering (kalau guna udang kering, tumbuk dahulu)

Cara2:
  • Masukkan semua bahan dlm periuk, masak dgn api sederhana hingga mendidih dan pucuk paku lembut.
  • Perasakan garam.

5 comments:

Ayu said...

assalam tun,
lauk tun ni memang sedap ..kena lawan dgn sambal belacan & ikan goreng boleh terangkat makan ....

semuga ibu & ayah serta adik2 yg pergi umrah selamat pergi & balik insya allah...
buat tun pula semuga dipermudahkan segalanya dan berjaya finish project for your phd...;)

Mel said...

Lawan dengan ikan pekasam...sedapnya..
Tp mak mel pesan jgn mkn yg hijau, mkn yg merah je. Takut jd mcm mak mel, makan je terus susah nk bernafas & tangan jd biru..jd mel x pnah mkn yg hijau...uhuu

Kamsiah yusoff said...

sedap ni Tun...lebih2 lagi kalau ada sambal belacan dan ikan kering digoreng..

rahel said...

sedapnya ni...dah lama tak masak pucuk paku...

Unknown said...

fav akak jugak ni kalau ke tamu mesti tak lupa paku dan midin tapi orang brunei suka goreng je Tun, sesekali akak lepas geram buat masak lemak hahaa