Tuesday, April 7, 2015

Puding Roti Karamel


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah, sekali lg berjaya meluangkan masa utk mngapdate blog kesayangan. Skrg kehidupan agak kelam-kabut, lagi2 encik laling sepanjang bulan ni xde kat bintulu.. :( balik kejap je wiken nih, pastu sambung outstation kat semenanjung.. uhuk uhuk.. sedih.. 

tun bila encik laling xde, mmg dapur sgt laa susah nk berasap. berasap pon utk wat bekal harith je. huhu.. skrg ni alhamdulillah kebetulan pak sedara ada kerja kat bintulu, jd masa hntr husben tun ke epot, elok2 flight pak sedara sampai.. hihi.. tp xlama pon, 2-3 hari je. lepas ni duk 2 org je laa dgn ontel cayang mama.. akhir bulan ni baru adik tun dpt dtg teman. sementara tu, chaiyok2.. mama harith kuat!

xde gambar cantik.. amik gambar puding yg hidang utk anak usrah husben

Puding roti karamel ni antara dessert yg tun plg suka makan dan paling suka buat. sbb sangaaattt la senanggnyer.. bila dpt resepi yg blh masuk semua dlm blender, mmg duk ulang2 resepi ni la.. kih kih.. bulan puasa last year 3-4 kali jugak tun buat puding ni bg kat jiran tetangga. time buat makan2 kat umah pon, ni antara menu yg akan dibuat :) tp encik laling tun xberapa layan puding cam gini, so kalau buat mmg akan bagi kat jiran2 la. tp op kos separuh dh berjaya jd lemak tun.. muahahaha... 

ok la.. kalau ada roti lebih blh la cuba ye :)

PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : Lina.pg & Hana, 
K.Nor
sumber: tun telani

Bahan-bahan
  • 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
  • 4 keping roti gardenia
  • 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
  • 2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
  • 1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
  • esen vanilla (1sk)

Cara-cara
  • Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  • Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  • Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je  ** tun masukkan semua dlm blender dan blend sekali harung.

10 comments:

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

alahaiii Tun..terbayang2 manis dan sejuknya puding ni..

Sya Nadia said... [Reply]

Sedapnya sis...nak buat..tp pengukus dah rosak...huu

Nooriah Abdullah said... [Reply]

rajin Tun kaknoor tak terbuat lagi benda2 macam ni teringin lah pulak tengok malam2 ni

inahar ali said... [Reply]

waduhh..daapnyer tun!!!

Kak Sam said... [Reply]

Akak la ni masak weekend je. Sebelum hari khamis macam2 nak masak, tapi bila dah balik sungai 2 hrmmm tinggal angan2 je la. mana taknya tengok umah pun dah sakit kepala. So masak ringkas2 je, yg penting kenyang.

Rohah said... [Reply]

Waduhhh duhh...enak banget nih..

aji nugraha said... [Reply]

sedap sekali sampe ngiler liatnya..












Obat Penyakit Ginjal Kronis

Eka Aryanti said... [Reply]

Phlegm is mucous that comes out when coughing from the upper respiratory tract. In medicine, sputum samples are usually used for microbiological investigations of respiratory infections respiratory cytology and investigation system.
Obat Dahak Susah Keluar

Wilandita Rumaidha said... [Reply]

Acne is a skin problem that is often experienced by most people and are usually marked by the appearance of spots in some parts of the body such as the face, back, and chest.
Obat Bebas Jerawat

Kemanapun Ada said... [Reply]

Really your blog is very interesting.... it contains great and unique information. I enjoyed to visiting your blog. It's just amazing.... my blog: Tips Atasi Flu Pada Anak dan Dewasa