Monday, March 30, 2015

Resepi Donat Kegemaran.. Paling lembut dan Sedap.. :)

gaul cinnamon sugar

Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah.. dgn kesibukan dan kelam kabut kehidupan masih ada peluang mngadap blog kesayangan.. walaupon x sekerap dulu.. BW pon perlu curi2 masa.. weekdays bz ngan kerja dan study, mlm dan weekend bila ada harith mmg xleh buat apa.. lagi2 skrg dia dah stat nak mama ada depan mata sokmo. huhu.. sblm ni at least kalau ada org layan ok lg, ni dh masuk 7 bulan, tiba2 je duk tgh bdukung ngan kawan tun, tun nk tinggal jap nk gi amik wuduk, terus nk menangis.. huhu... harap2 stage mama-need-to-be-within-eyesight ni xlama.


nway... donat yg dh berkurun buat..bulan lepas nyer gambo nih.. huhu.. mujur la gambar x basi kan.. tun mmg sgt sgt sgt sangatttt la suka guna resepi ni.. mmg xguna resepi lain.. hasil dia insyaAllah lembut dan gebu.. goreng pagi, tinggal atas meja, petang pon lembut lagi.. hihi.. 

biasa tun buat 1 adunan, pastu goreng kejap dan frozenkan. bila2 nk mkn letak peti bawah or kat luar jap pastu goreng semula. tp biasa laa, tun bila goreng donat nih, mmg geseng sket.. nk goreng kaler cerah2 rasa mcm xsempat masak je kat dalam.. huhu.. yg penting sedap.


Inti kacang beli kat kedai je.. mmg selalu ada stok inti kacang kat umah.. utk wat pau goreng dan pau biasa..

Cuba la resepi ni, insyaAllah tak menyesal dan x cari resepi lain dah.. hihi.. promote baik punya, xde komisyen pon.. ok.. mari sambung kerja ^^

Donat Kentang Fatmah
resepi: Fatmah Bahalwan
sumber: kak Izah, Tun telani

Bahan-bahan

  • 500 g tepung gandum - adunan tun lembik sikit, tun tambah lg 2 sudu besar tepung
  • 50 g susu tepung
  • 11 g yis - tun guna mauripan
  • 200 g kentang - kukus, lecek - tun rebus, tos dan lecek
  • 100 g gula
  • 75 g mentega - tun guna marjerin, cairkan
  • ½ sdt garam
  • 4 btr kuning telur - tun guna 2 biji telur, malas nk bazir putih telur
  • 100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais

Cara-cara
  • Campurkan tepung, gula, susu, yis, kentang, dan telur. Uli hingga bercampur.
  • Masukkan mentega dan garam, uli hingga tidak melekat kat tangan - tun guna mixer mata cangkuk.
  • Tutup bekas dan biarkan mengembang 2kali ganda.
  • Canai dan terap doh, atau bentukkan jd donat. Biar hingga mengembang. Bila dh kembang boleh la goreng.

10 comments:

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

akak suka goreng donat lama sikit..biar garing..:)

Nooriah Abdullah said... [Reply]

assalamualaikum Tun, lama nya kaknoor takjenjalan sini, wangi bau donat kot tembus kesini, tapi nak minta pun dah bulan lepas punya kan, terpaksala kena buat snediri ni, akak copy dulu resepi ya nak buat tunggu mood dulu..

Sue Bee said... [Reply]

sedap, sedap..mesti banyak adunan doh donut tu,kan..agak2 kalau bagi 2 semua sukatan tu, okey tak?

tun_telani said... [Reply]

Ha'ah... dpt byk la juga.. blh je bahagi dua semua bahan :)

izahdaut said... [Reply]

Memang sedap donut ni.

Yana Shaiful said... [Reply]

donut terbaekk!!..K.yana xpndai jgk nk goreng donut bg nmpk cerah2 gitu..dh byk kali bt tp xmsk dlm hehee..

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam tun..nmpk sungguh lembut donut ni nnt boleh try jugak donut kentang versi yg ni

Rohah said... [Reply]

Amboii...rajinnya dia...smlm akk x buat donut, tp dapat mkn donut..jiran bagi..hehee

Mel said... [Reply]

Perkataan geseng tu yg mahal..tapi kalau dah jumpa sesuatu resepi yg sedap mcm donat ni memang tak beralih pada resepi lain.

psttt...sejak pandai menjahit ni, semua baju jadi baju nursing/baju pregnant. Senang bila tiba masa tak yah beli dah.Doakan dear ^^

donat mania said... [Reply]

ini yg gue suka, resep2 istimewa jangan disimpen..

lebih enak kalo banyak yg menikmati resep andalan kita..
mantap resep donatnya..thanks