Saturday, January 23, 2016

Menu Makan2 Breakfast


Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah... akhirnya berjaya juga meng-update blog tahun ni. walaupon dh nk hbs bln january, better late than never kn ;)

Alhamdulillah, pagi td buat makan2 sket kat umah, utk budak2 yg join qiam smlm kat surau dpn ni. menu ringkas2 je, sbb nk mkn awal kn. kalau msk byk2 utk breakfast tun prefer menu mee berkuah mcm ni, jd kuah dia blh prepare mlm sblm. kat sini subuh pkl 5 lebih, bgn pagi cuma celur mee n potong apa2 yg patut. kuih2 pun pilih yg blh buat awal, pg just keluarkan dan susun2 je :) pkl 6 lebih dh siap semua dan blh mkn.

Menu tun pagi td:
- Mee Kari
- Cream Puff
- Puding Belang
- Air Teh O panas
- Air Kopi O panas

Gambar tak cantik sbb amik gambar pkl 6 pagi. hehe


takde gambar mee kari dlm mangkuk pulak. licin kuah seperiuk besar ^^

Resepi yg tun duk ulang2 dh bertahun dah.. gandakan utk jumlah yg byk.

Mee Kari
Resepi: kak Hanieliza
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 kg mee kuning
  • 1/2 kg ayam- potong kecil
  • 2 btg serai*
  • 1 inch halia*
  • 1/2 inch lengkuas*
  • 5 ulas bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih* (bahan * dimesin)
  • 2 sb cili giling
  • 3 sb rempah kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air asam jawa - tun xletak asam jawa
  • 200g udang
  • 1 paket fish cake/ ball - potong nipis
  • 5 cwn santan (1 bj kelapa) <- 200ml="" air="" guna="" kotak="" li="" santan="" secukupnya="" tun="">
  • Tauhu goreng
  • 2 bj kentang- potong 8
  • garam
Bahan tabur:

  • Daun bawang & daun sup
  • Cili merah
  • Limau kasturi
  • Taugeh <- dlm="" kuah="" li="" masak="" suka="" tun="">
  • Sawi - tun tambah, letak dlm kuah jugak
  • Telur rebus- belah dua
Cara2:
  • Tumis bahan mesin bersama cili giling hingga garing dan wangi. Masukkan rempah dan goreng hingga pecah minyak
  • Masukkan ayam, fishcake, kentang dan santan dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan sawi dan tauhu goreng.
  • Perasakan garam.
  • Hidang bersama mee yg dicelur dan bahan tabur.
kalau nk buat mkn2 pagi. kuah siapkan mlm sebelum. telur pun rebus siap2. pagi bangun cuma panaskan kuah, celur mee kuning, dan potong2 telur, limau nipis, dan lada :)


ni kuih yg mmg confirm mendapat sambutan. dua kali re-fill tray. haha... dh byk kali buat resepi yg sama.

Cream Puff
Resepi: Zaliana@myr
Sumber: tun telani

Bahan2:


  • 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
  • 100 gm butter
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh gula
  • 3 biji telur 
Cara2:
  1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan. - lepas mendidih, tun guna api paling perlahan dan masukkan tepung. 
  2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
  4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 220 darjah celcius. Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven. Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.  - tun guna suhu 200 C je.

Custard Filling  (buat 2 adunan)
Resepi: kak Ida@1001resepi
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 2 camca besar tepung kastard 
  • 2 camca besar gula kastor
  • 1 1/3 cawan susu segar 
  • 30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
  • 2 camca teh esen vanilla
Cara2:
  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. 
  • Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. 
  • Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

Puding paling senang, buat utk memeriahkan meja dan juga nk rasmi silicon mould yg baru. beli kat mr.DIY kat kl time blk kg aritu..

Puding Belang Strawberry dan Coklat
Resepi: kak Jun@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan (loyang 8inch )

  • 10gm serbuk agar2
  • 200gm gula
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu besar butter
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar serbuk koko dibancuh dgn sedikit air panas (jun guna coklat emulco)
  • sedikit pewarna kuning - tun letak kaler merah
  • tun tambah 1sk vanilla
Cara-cara
  • Masak agar2 dengan air dan gula hingga hancur.
  • Telur dipukul, masukkan tepung jagung dan susu cair. pukul sebati. tuangkan kedalam agar2 tadi.
  • Masukkan butter. tun tambah juga vanilla. mendidih, tutup api. bahagi kepada dua.
  • Satu bghn dicampur pewarna kuning dan satu lagi dicampur koko. 
  • Tuang sesenduk warna kuning, sejukkan sekejap, tuang pula warna coklat dibahagian tengah sedikit..ulang hingga habis.
  • Sejukkan dan hidangkan. 

2 comments:

Nooriah Abdullah said... [Reply]

salam Tun
amboiii semua nya teruja lah pada tekak kaknoor Tun
mee kari memikat jiwa

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

seronok buat mkn2 utk tetamu kan... walaupun penat tp puas hati tgk tetamu berselera menjamu apa yg dihidangkan...