Thursday, September 6, 2012

Doorgift: Trifle-in-a-Jar ^^




Assalamualaikummm~~

first sekali, sorry sgt2 sbb x sempat nk mengadap blog lama2. insyaAllah next week kurang sket busy dan akan buat kunjungan balas ye. minggu ni bertubi2 kerja dtg, biasa laa, bila cuti lama tu kan, masuk kerja marathon laa. huhu..  n3 masih cerita kenduri kawin my younger brother. kan aritu letak n3 cake-in-a-jar, plan asal nk jadikan tu doorgift, tp cancel sbb x larat nk bancuh tepung byk ngat. plan B nk wat puding comey, tp cari acuan comey2 xde pulak jual, ni plan C. hihi... 

buat kek pelangi (just any recipe will do :) ). boleh klik kat 'cake' kt tepi ni kalau nk idea ye.  tun steam bake 2 loyang kek, then kerat2 dan masukkan dlm jar sbg base. pastu utk kastad tu, main campak2 je, untuk 1 cawan kastad ( 1 bahagian kastad, 4 bahagian air, dan 1 bahagian susu <- ni ratio yg selalu tun guna, gula ikut kemanisan yg disukai ye.. ), tun guna 1 tin fruit cocktail utk 1 cawan kastad, dpt dlm 33 jar bergantung pada saiz jar yg digunakan.

jar after letak kek base dan kastad

lepas sejuk blh la buat agar/jelly layer.. nak sedap guna jelly, tp sgt mahal la kos doorgift nnti. so tun guna agar2 je, utk 33 jar guna setengah peket agar2 tali. tun fail sket bab agar2 tali ni, so agar2 mama yg masak. hihi... bila tuang agar merah terus jadi cantik kan :D suka sgt tengok trifle nih ^^

siap! tunggu sejuk utk hias

ikat reben utk cantik! reben as pemegang. akak tun nyer idea. so senang tetamu nk pegang. cantikkan kan ^^  tengah2 mlm sblm kenduri duk ikat reben, pastu dh ngantuk sgt, pagi kenduri smbung ngadap reben lagi. haha.. tp omey dan sedap ^^

ni jar kurus sket, yg atas jar bulat gemuk2

model trifle-in-a-jar.. ahaks! :p 4 of us, the pretty ladies (kui kui...) and 2 of our cousins (2 kat kanan) ^^ sgt seronok berkenduri.. nnti my younger sister kawin nk buat doorgift ngan hantaran lain pulak :)


18 comments:

Anna Qawina said... [Reply]

perghhh....lawooo...pengsan nk bli jar tuh..hii..
brp rm jar tu tun bli sebiji tun?
eh pinjam model lawa2 tu blh? kuikui

ijayuji said... [Reply]

Salam lebaran tun!! Dtg beraya n minta maaf salah silap, terkasar bahasa terkurang ajar :D halalkn jugak resepi2 yg akak dah ambik kat sini dunia akhirat, maaf zahir batin. Moga persahabatan berpanjangan insyaAllah! One word, CUTEEEEEE!!!!!

tun_telani said... [Reply]

kak anna.. satu jar jatuh dlm singgit dua posen kak. jar biasa yg jual kat kedai barang2 kawin tu.

kak ika.. selamat hari raya kak ^^

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said... [Reply]

Nak satu.....kuih raya dah habis ke????

zila norazila said... [Reply]

rindu pulak akk kak tun,dh agak mesti tun bz..cantik doorgve camtue..berbaloi..bkas leh pakai balik..isinye leh mkn..bijak..mesti sedap tue:)

Kak Sam said... [Reply]

Ghajin sungguh. jeles akak. baru ni ada beli jar, konon2 nak buat kek dlm jar tapi sampai sekarag masih duk elok dalam almari. ish..isk...isk tak kuasa sungguh

Qasey Honey said... [Reply]

asslm Tun...suka la dgn idea Tun ni..QH pon ade tugasan juga nti utk myiapkan htran adik ipr..nti bleh la cuba buat trifle in jar ni...nmpk pon sedap jugak tu..

inahar ali said... [Reply]

salam lebaran & maaf zahir batin wat tun sekeluarga ye!

ibh_sue said... [Reply]

Asslmkum tun.
Salam lebaran buat tun sekeluarga.
Comei2 ja jar tu. Ni kalau buat doorgift mmg semua suka.

Mas Sani said... [Reply]

slmt hari raya Tun...

wahhhhh bestnye doorgift dia...bukan je cantik tp mengeyangkan! berbaloi-baloi! ni kalo tun hulur kat akk maun akk mintak berbalang-balang! hehehe... mmg rajin tun ni tau :)

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Tunnn...cantiknya doorgift tu.. Tak terkata bila memandangnya.. Terus pengsan kalau dapat ni.hihihiii..

Dalam banyak2 gambar, paling tak tahan gambar terakhir tu. Sama jer semua spek mata masing2 ..heheheheee...

Amie said... [Reply]

Cantiknya doorgift tu Tun... mak aiii kalau dapat sebotol, pasti terus jadi kenangan Tun ha ha hahh.... tu yang berposing mengancam tu.. manis2 belaka!

Rohah said... [Reply]

salam lebaran Tun,maaf zahir & batin..ni betul2 gift yg unik sikit..
janji rajin,tapi suke tgk model2 tu..cun2 belaka..

FnF Simple Life said... [Reply]

cantiknye... Tun...tak terkelip memandang... rasanya yang ni lagi simple dari mengukus kek dalam jar tu kan... suka3x... ada kesempatan leh buat buah tangan mcm ni jugak...tapi kena la cari jar yang cantik mcm Tun ni kan.

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salan tun...

cunnyerr! sgt2 kreatif! nak kena ramai nolong ni.. kalau wt sorang2 dengan limited time mmg leh pengsan kalau wt byk2.. hehe..

nOOrsha said... [Reply]

lawaaaaa sgt tun...cunnn..eh..model bawah tu pun sume comey2 blakaaa..aa mane satu tun ni..hihi..jap nak telek one by one..hehe

Ezadlieza said... [Reply]

Tun mmg rajin... cantikkk... tun akak raya kat kuching jer tun tak balik kampung pun....

Anonymous said... [Reply]

Tun telani, tumpg tnye jika kite buat trifle ni harini thn x esok function keesokannya (tanpa masuk pt ais)?