Saturday, September 22, 2012

Chicken Pie


Assalamualaikummmmm~~~~~~ /XD

alhamdulillah.. alhamdulillah.. masih lg berkesempatan mengapdate walaupun seminggu sekali.. huhu... ok la, at least habuk2 x berkumpul kan. kui kui.. insyaAllah next week laju sket ngadap blog sbb dh stat study week. jd xde la membizikan diri study tiap2 hari. cuma settlekan kerja2 yg tertunggak b4 focus kat silibus sem baru. moga2 dipermudahkan, aminn...

owh.. lupa, terima kasih pd mereka2 yg x jemu mengunjung dapur tun walaupun tuan rumah mcm chipsmore, kunjungan amat dihargai, nnti tun BW ye :D pastu kan, tun dpt hobi baru skrg, selain memasak ni.. arini nk gi kedai jahit2 beli riben, nnti tun share hasil dia (kalau jd la.. hihi ) ^^


ok laa.. berbalik pd menu. menu ulangan ni. last week ada jugak masak few menu yg menarik, tp amik gmbr ntah ape2 xcantik lgsg :l  nasib baik laa ada gambo chicken pie (wat last week jugak). walaupun xcantik sgt, tp at least ada laa mende yg nk ngapdate kan...

ok.. cnp resepi dr n3 lepas. cuma kali ni tun tmbah jagung :)

Chicken Pie
adapted from: The Complete Book of Main Courses
sumber: tun telani


Bahan2:

Pastry
  • 2 c tepung gandum
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 c @ 115g butter
  • 50g shortening
  • 4-8 sb air sejuk (tambah ais)

Filling
  • 2 keping dada ayam- dadu
  • 1 paket serbuk mushroom soup
  • 1 bj bawang besar- dadu
  • 1 sb butter
  • 1/2 batang carrot- sagat
  • 2 btg saleri- dadu
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 c air
  • garam
  • serbuk lada hitam
  • 3 sudu besar jagung dlm tin

Cara2:

Utk Pastry:
  • Campur kan semua bahan kecuali air dan ramas2 hingga nampak mcm breadcrumbs. blh guna food processor. 
  • masukkan air ais sedikit demi sedikit sambil gaulkan. balut doh dalam plastik dan chill at least 30minit.

utk filling:
  • panaskan butter dan tumis bawang sekejap. masukkan isi ayam dan tumis sampai ayam hampir masak. 
  • masukkan soup mix, carrot dan btg saleri. gaulkan dan masukkan air sedikit. biarkan mendidih. 
  • masukkan tepung gandum yg dh larutkan dalam baki air. masak sampai filling pekat.
  • perasakan garam dan lada hitam. 
  • sejukkan sebentar.

  • roll kan pastry yg dh disejukkan lebih kurang 3mm tebal. masukkan dlm pie dish. letakkan filling, dan cover dgn baki pastry. sapukan kuning telur kt atas.
bakar 180 C, 30minit atau hinggan keperangan.

17 comments:

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Ishhh lama dah tak makan chix pai.. Nak sikit Tun....

ibh_sue said... [Reply]

Asslmkum Tun.
Sedap nampak chicken pai tun tu. Akk tak pernah lg biat pai tau. Maklum la kurang rajin. Hihihii

izahdaut said... [Reply]

tunnnnnnnn. how are u dear.. bz memanjang ek lepas raya.. smoga semua urusan bejalan lancarrr.

akak tak penah makan pie2 gini.. satunya maybe tak pernah rasa jadinya mungkin tak brapa gemor, kot la dah rasa ketagih lak kan. hehee.. tapi pie tun neh lawo kemass jek.. ada juicy2 sikit tak pai gini tun

ijayuji said... [Reply]

Salam tunnnn!!! what u doingggggg??? >>nada isabelle dlm phineas n ferb ehehe...
Akak pun pie2 gini jakun tp shepperd pai akak dah buat sedappp! pie yg ada kulit kat luar gini belum cuba lagi tunggu rajin byk2 sikit boleh buat masalah satu jer lerr kat sini, masaing2 jakun ler dgn makanan2 mcm niii kalau akak ni tak kesah ececece...

Mas said... [Reply]

tun...
meh sepotong akak nak merasa...he3

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun Sayang :D
Lalalalalala Kak Lin datang sini nak skodeng resepi chicken Pie ni...nampak sedap sangat..

inahar ali said... [Reply]

salam rindu tunn..alahai nk minta sepotong pun xleh la ek..kempunan ler akak sehh!!

Fiza Nordin said... [Reply]

terliur....suke sgt chic pie!

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

nampak sedappp sgt, kena try lahhh

Kak Nita said... [Reply]

Salam Tun,

Sedapnya chiken pai tu...teringin la, pasni kena buat jugak ni..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

sedapnya tun....tapi akk takde mood nk mencuba, tolong tengok dgn telan air lior je:-)

Rohah said... [Reply]

salam Tun,
nape rajin sangat-sangat ni Tun..kalau dekat dah ngendeng2 ni..dah lama sangat tak makan..dulu sebelum ada blog rajin gak akak buat..just makan n takde ambik2 gambar..

Kak Sam said... [Reply]

Ala cantik tu kan subjektif. ak cantik kat tun, mungkin catik kat akak. huahhuahuah (bodek baik punya). kongsikan aje

nOOrsha said... [Reply]

Tun......ni mkn sepotong pun kenyang ni..sedapnyyer....en somi x bp minat mkn gini..tp akk sukaaa..lg2 mkn suam2..nyumnyummm

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun,
hubby akk paling suka nie..he hhee tp akk jrg2 sgt buat..tgk tun show nie ..asik telan air liur jew nie..saboo..saboo..ha hahaa

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun...QH suka jugak mkn pie chicken ni...tp nk wt mmg kurang rajin sikit..lgpon hb xbpe suka sgt..nti QH jugak yg tpaksa habiskan sesorg..jd jamu mata aje la...

Tina Othman said... [Reply]

salam tun

lama tak menyinggah kat sini, bz ye skrg ni

sedapnya chicken pai tu, dah lama copy resepi chicken pai tapi tak terbuat2 hehe