Friday, September 28, 2012

Super Moist Carameled Banana Cake


Assalamualaikummmmmm!!!!!!!!!!!! :D

terasa x kegembiraan tu.. hihihi... officially, kelas utk sem ni dah habis! weee~~~ boleh la nk berpoya-poya dgn lappy..   skrg tgk semula buku2 yg dh ditinggalkan selama 1 sem.. huhu... byk jugak kerja yg tertunggak nih :((  skrg perlu tampal nota 'DONT PUT OFF TILL TOMORROW WHAT YOU CAN DO TODAY' besar2 depan mata supaya lepas ni dh x lengah2 wat kerja lagi.. saya seorang yg sgt tak berdisiplin.. uu uuuu...

nway, walaupun byk kerja, bila mood membaking dtg tu, lajuu aje nk masuk dapur.  dh lama x buat kek. last wat kek time raya aritu rasanya. kek ni buat last weekend (ye, last wiken ye, dh habis dah pun nih). biasanya kalau xde masa nk memasak pun, bila wiken mesti perah otak nk masak apa sbb ahad hari usrah. bila dh gi usrah rasa mcm serba x kene kalau x buat kuih. hihi..

kek ni tun godek2 pagi ahad. lepas subuh terus masuk dapur, sempat la sejuk b4 kuar umah ko 830. ada 3 bijik pisang dlm freezer, cukup2 utk half adunan nih.. actually tun nk wat blended banana cake, tp ternampak pulak resepi nih. mcm teruja je nengok nama dia.. nk buat pun senang je. mmg x sia2 mencuba. resepi ni mmg keeper recipe. siyes xtra sedap compare kek pisang biasa /blush. 


Super Moist Carameled Banana Cake
resepi: kak fida @myr

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
  • 1 cawan pisang lecek (240 g)
  • 1 cawan gula halus (200 g)-boleh kurangkan kalau pisang dah manis
  • 125 g mentega (1/2 buku)
  • 1 sk bicarbonate soda
  • 2 sb susu segar
  • 2 biji telur - A
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) - ayak - tun guna tepung biasa + 1 sk bkg powder
Cara-cara
  1. Pisang lecek,gula,mentega b. soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.
  2. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel.Sejukkan dan alehkan ke dalam mangkuk pengadun.
  3. Masukan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati.Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
  5. Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.
  6. Adunan boleh juga dikukus...

 

16 comments:

Nuwairani Ismail said... [Reply]

nani dah pernah buat ni. memang wangi je aromanya..

Marsita yahya said... [Reply]

Singgah & join...cake ni mmg sedap...
http://my-mintroom.blogspot.com/

Anna Qawina said... [Reply]

tun..ootun...mai 3 ringgit...ni haa..pak aji hang nk mkn dgn kopi o pulak..nk bt malas..kihkih..
pernh wat gak suatu ketika dahulu...uuu...uuu...dahlupa bila..heee

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply]

sedap ni Tun, akak nak tempahlah dgn Tun sebab yg ni dah habiskan...

Yana Shaiful said... [Reply]

~ k.yana telan air liur je laa tgk kek pisang nii..huaaahuaaa lmbtnya abis pantang..dh rindu nk melantak kek ^__^

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun :D
Tak dapat rasa semua Kak Lin nak rasa secubit jer boleh? Sedapnya...mcm mana nak buat ni Kak Lin tak pandai...hehehehe

sury_masury said... [Reply]

Salam tun....ade kek pisang pulak kat sini....lme jgak x buat kek pisang ni...klu ade pisang selalu x sempat jd kek or kueh ke ape2 ke...hbis terus dimkn bgitu shj...teringin pulak tgok kek tun ni...:-)
Resepi pun mudah je tu...

Amie said... [Reply]

ooo Tun... ada lagi ke, ni kegemaran Kak Amie ni... adududuhhh... wanginya sampai Lahad datu!

Kak Nita said... [Reply]

Salam Tun ...
mmg mengancam kek pisang nih...dah lama tak buat ..nnt bole try resepi ni pulak...

Kak Sam said... [Reply]

ghajinnya.. akak ni punya le panjang list kek yang nak dicuba tapi cam tak jalan2 pun. tensen betul

Qasey Honey said... [Reply]

aduhhh Tun...mmg nmpk sedap la kek pisang tu..lagi2 bile tgk bahagian atas yg berkerak2 tu...haiiii

Mas said... [Reply]

gebu jerk akak nengok kek ko ni tun...
baik ko kasi kat akak...
tauke kek tu...
suruh dia buat sendiri...he3

zila norazila said... [Reply]

salam sygg tun..
amboi dlm kbizian masih lagi ada kerajinan wt kek erk..tabikk springg kt adik akk nie..:)..akk ada belen pisan kt esbok tue..tp nk godeh2 punyalah malas tun..kerajinan nk mkn tu tinggi..hehehe

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun lama nya akak tak kesini biasa lah busy bangat dngn urusan tapi terpandangkan kek pisnag tu nampak sedap lah boleh lah amik sepotong ya hee

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun lama nya akak tak kesini biasa lah busy bangat dngn urusan tapi terpandangkan kek pisnag tu nampak sedap lah boleh lah amik sepotong ya hee

Fuat Gencal said... [Reply]

Hayırlı sabahlar, ellerinize sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor. İyi hafta sonları.

Saygılar..