Friday, September 14, 2012

Mee Kari.. lagi


Assalamualaikummm wbt :x

wahh.. dh tgh bulan sembilan dan ni baru n3 kedua! :-O siyes xperasan betapa cepatnya masa berlalu.. tuan dapur sangat biziii... uhuk uhuk... :(( insyaAllah next week berganda2 bizi lepas tu blh lepas napas lega sbb dh stat study week.. maknanya blh kembali ngadap oben yg dirindui. dh lama betul x buat kuih. masak pun lebih kurang je, asal kenyang. huhu.. 

nway, tuan umah yg mcm chipsmore ni kembali dgn menu feveret yg dh ulang2 byk kali.. ni salah satu makanan yg kalau dpt tiap2 minggu pun xpe :) tp sorry to say, ni gambo yg dlm folder yg ntah zaman bila ngambiknyer.. dh lama x pegang kamera tu. nasib baik ada gmbr mee kari nih, kalau x mmg lg tebal la debu kt dapur tun ni ha..

all time favourite!
owh.. thank you pada yg masih sudi mengunjung.. insyaAllah nnti tun kunjung balas ye.. skrg nk gi BW kt dapur pengunjung2 yg sudi mengomen n3 lepas. maap no, baru nk gi baca komennyer. huhu..

resepi still guna resepi kak hanieliza. mmg ngam ngan tekak tun resepi nih. godek2 n campak2 je je kt dapur, tp basic dia still mcm ni la :)

Mee Kari
Sumber: kak Hanieliza

Bahan2:
  • 1 kg mee kuning
  • 1/2 kg ayam- potong kecil
  • 2 btg serai*
  • 1 inch halia*
  • 1/2 inch lengkuas*
  • 5 ulas bwg merah*
  • 2 ulas bwg putih* (bahan * dimesin)
  • 2 sb cili giling
  • 3 sb rempah kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air asam jawa
  • 200g udang
  • 1 paket fish cake - potong nipis
  • 5 cwn santan (1 bj kelapa) <- tun guna santan kotak 200ml + air secukupnya
  • Tauhu goreng
  • 2 bj kentang- potong 8
  • garam
Bahan tabur:

  • Daun bawang & daun sup
  • Cili merah
  • Limau kasturi
  • Taugeh <- tun suka masak dlm kuah
  • Sawi - tun tambah, letak dlm kuah jugak
  • Telur rebus- belah dua
Cara2:
  • Tumis bahan mesin bersama cili giling hingga garing dan wangi. Masukkan rempah dan goreng hingga pecah minyak
  • Masukkan ayam, fishcake, kentang dan santan dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan sawi dan tauhu goreng.
  • Perasakan garam.
  • Hidang bersama mee yg dicelur dan bahan tabur.


17 comments:

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun kebetulan akak pun buat mee kari jugak hari ni tapi tak smpat nak ambik gmbar sbb dah kena kebas dik anak2 hahaha sedap nampaknya mee kari tu

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun...

Wah banyak rindu sama ini budak.. Dah kurang busy ker Tun..?? Akak datang sebab nak mintak semangkuk mee kari tu...

Kak Naz pun selalu gak jadi chips more.. Jap ada, jap tak de..Tenggelam timbul gak ...hehehe

Chah said... [Reply]

Same goes to me! Wahh lama x ngomen ai skiping bahasa org kampung belah nenek ai yu...study week yer..r yu sure? Ke week je yg study...hehe...bz yer...ingatkan tun pun kena penyakit tenggelam bersama labu2nya cm ai....dap letak tauhu byk2!

nOOrsha said... [Reply]

waah tun..akak suka mi kari juga...mkn ngan sambal..yummy... btulla tun..ketagih nk wat 3 layer tu je..sampai 2 bungkus stok teh akak abih..kikikiki

Rohah said... [Reply]

Ala Tun, bukan Tun sorang yg busy..akak pun gitu jugak (buzy ngalahkan org ada kerja tetap..kiki)..ada rezeki n kesempatan lari2 anak akak mencelah dapur korang, kalau buzy sangat lari laju je..zoommmm!!

Rohah said... [Reply]

eeh lupa pulak nak ngomel pasal mee kari Tun tu..nescaya sedap mee kari ni coz ada serai n lengkuasnya..settt!!

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun..
ilang skejap2 x per jgn ilang trus..nnt kitaorg rindu sama kamu..he hehee..mee kari ever sedapp..fav akk jgk nie..nak join tun makn boleyy..:)

ijayuji said... [Reply]

Salam tun cayang, tgk mee kari teringat masa akak buat mee kari itu hari kikiki... Akak terlupa yg ninja akak alah dgn kerang jdnya masa tu akak masuk kerang bykkkkknk sgt dlm kuah tu pastu mlmnya buatkn diner yg sama kat ninja akak guna kuah kari yg ada kerang tu lerrr akak lupa pulak sblm masukkan kerang tu nk kena asingkn kuah, tgh2 mlmdia kena penyakit bilik termenung hihihi.... Tp akak tak ckp lagi sampai skrg dlm kuah tu akak masuk kerang :D klu ckp kompem akak pitam akakaka....

FnF Simple Life said... [Reply]

akak pun suka mee kari... kat jepun takde kerang... nnt leh try resepi Tun ni pulaaa...hehe...

inahar ali said... [Reply]

sedapnye mee kari tun nih..leh tumpang mamam semangkuk?

Wattie said... [Reply]

Assalamualaikum selamat hari raya maaf zahir dan batin buat Tun sekeluarga. Lamanya akak tak blogwalking. Baru minggu lepas jiran bagi mee kari, mmg sedap sangat....

Qasey Honey said... [Reply]

wah rindunye dgn Tun..lama xbsua diblog...

sedap nmpknye mee kari tu..nk msk sok lak...tliur sgt dh ni...fav QH tau mee kari ni...nyum2

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Favourite cikgu fahmi ni.....
Tun, karambunai mmg menarik, bersih....tenang...sesuai berhoneymoon. Nanti akk upload gmbr lg.

Amie said... [Reply]

Sedapnya mee kari... Tun, kalau kak Amie makan mee karikan... mesti bubuh kuah lebih2, sebab suka hirup..makan dengan segala aksesoeinya, lepas tu yang tertinggal... he he he heh meenya...

LinRosly said... [Reply]

Assalamualaikum Tun Sayang :D
Sedapnya mee kari ni...mmg fav Kak Lin..

Insya Allah...ada masa Kak Lin pun nak cuba juga...

Jun Cupcakekasih said... [Reply]

memang sedap mee kari ni....makan tak jemu

Kak Sam said... [Reply]

Assalamualaikum..
nanti kalau akak jumpa tun, nak mee kari ni tau...

psssttt akak dah remove WV tu. harap2 ok le lepas ni.