Monday, April 21, 2014

Yong Tau Fu



Assalamualaikumm :)

Alhamdulillah masih diberikan kesihatan oleh Allah pada hari ini. Semalam tun ada usrah, bincang topik sombong/takabbur dr kitab Ihya Ulumuddin karangan Imam Ghazali.. mmg sombong dan takabbur ni penyakit hati yg sgt halus. Imam Ghazali kata sifat sombong tu akan jadi tabir kita dgn syurga sbb nabi cakap “Tidak akan masuk syurga orang yang dalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah.” (Hadis riwayat Muslim).. takut kan? 

As food blogger ni, bila orang puji2 kita pandai masak, or puji gambar cantik, kdg2 terdetik rasa bangga dlm diri. biasa la, manusia kan suka org puji.. jd cepat2 istighfar, takut perasaan tu makin lama jd riak pulak.. huhu.. 

** saje2 sharing utk peringatan diri sendiri.. hihi... semoga kita terus baiki niat blogging dgn niat utk berkongsi dan meraih pahala dr Allah.. aminnn...


Arini nk share resepi Yong Tau Fu yg dh byk kali tun buat.. jumaat aritu nmpk org tunjuk gambar yong tau fu kat FB... terus terliur.. huhu... masa2 mcm ni bersyukur sgt2 Allah jadikan tun suka memasak, kalau tak jenuh jugak nk cari yong tau fu yg confirm halal kat sini.. pagi sabtu kuar shopping terus beli bahan2 yg perlu.. ptg blk godek2 kejap je dh siap n blh makan.. nk jadikan citer sepanjang hari blackout ada org langgar tiang letrik.. Alhamdulillah, amik gambar kat2 maghrib dgn cahaya malap2 matahari elok pulak kuar gambar nih..


Resepi masih lg guna resepi Minami nih..dh blh hapal sbb senang dan sedap.. tun xleh mkn kangkung, jd celur bendi je.. ingat nk wat chee cheong fun jugak, tp sbb xleh letrik, xsanggup  berpanas lama2 dpn kukusan..

Kuah Yong Tau Fu
Resepi: Minami@myr
Sumber: Kak Ika, tun telani


Bahan-bahan ( 5-6 orang )


  • 10 tangkai cili kering - tun guna 3 sb cili giling
  • gula melaka atau kurozato - yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis) - Lebih kurang 1/2 sudu besar - tun tak
    letak
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan- Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air - yg ni terpulang
  • sedikit ajinomoto - tun tak letak
  • 1 sk sos tiram - tun tambah 
  • 1 sb kicap manis- tun tambah

Cara-cara
  • Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  • setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. - tun skip ni, tun tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain.
  • panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  • setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  • masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  • masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain

utk sup, tun boil kiub ayam, halia dan sedikit garam. tun celur bahan2 yong tau fu dlm sup ni juga.

13 comments:

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

akak suka makan tp tak pernah buat sendiri..tunjuk2 kat pasar malam ja...kalau nasib baik,sedaplah kuahnya tu...kalau tak...lain kali tak beli dah kat situ..:)

nasa mulia said... [Reply]

Salam tun, betul tu kena betulkan niat untuk berkongsi di dalam blog.. yong tau fu suka jgak tapi yang berkuah, selalu beli yg mcm ini kuah terlebih masih tu yang malas tu..tpi klau boleh buat sendiri lagi jimatkan..boleh mkn puas2 lebih2 untuk ahli keluarga yg ramai.

IeRA said... [Reply]

salam Tun..

Dah lama tak jenguk sini tp selau jenguk kat FB jer..hihihihi

Mel said... [Reply]

tang kuahnya tu nampak sedap sangat tu tun..

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun, sihat ke tu?
Yong Tau Fu ni peberet anak2 kak lina.Kalau posa tiap2 depa beli kat bazaar ramadhan..cam xreti jemu lak budak2 ni...
kalau yg home maed lagi lag sedap...nk pedas, manis suma ikut selera..book mark dulu resepinya

Sheila Salim said... [Reply]

Assalamualaikum, terliurnya sheila tengok *gulp*

Umie Jazz said... [Reply]

Assalamualaikum Tun mmg peberet Uj yong tau fu ni...klu gi psr mlm mesti carik yong tau fu ni dli..tenguk resepi Tun ni terasa pulak nk buat....

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun,
wow akak pun suka yong tau foo..tapi suka yang beli punya..hehe..so far belum pernah cuba buat..actually pernah tapi dulu dah lama belum ada blog.. recipe verbally from cousin..tanpa sukatan...verdict tak sama macam beli punya..hehe

Yana Shaiful said... [Reply]

Salam Tun..

huhuu..dh lama x menyinggah sini.. Tun & baby sihat ke ^_^

Yong tau fu feberet k.yana..slalu beli kat p.mlm je..xpnh bt sndiri.. tgk tun punyer nii tibe je rs nk bt sndiri..bleh mkn puas2 ^__^

Cheq Sue said... [Reply]

jap agi nak buat ni tun... bekal sekolah esok... tadi kat sekolah bedak2 kutip bendi 3 bijik, terus cikgu songlap T_T

maz said... [Reply]

Assalamualaikum Tun...haaa yggg ni msalah skit kmaz nk buat...pelakon tmbahan yg penting2 tu xde jual kat snii...yg ada cma crab stikk jeee...ball2 smua tu xdee...

Wani said... [Reply]

salam singgah.. betul tu takot jugak kalo ada perasaan macam tu kan... mintak2 dijauhkan.. yong tau fu memang favorite tapi selalu beli la .. x pernah lagi buat sendiri... kalau ada masa terluang blh buat nanti ...

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun x bw la ni pc lemau je. Tq tun akk dh salin resipg