Tuesday, March 3, 2015

Super Easy Yummy Apple Cake ^^



Assalamualaikummm :)

n3 cepat2 je ni sbb byk kerja nk buat.. lab report duk tangguh2 berlambak belom tanda lagi.. nx week dh nak kasi carry mark kat student.. huhu... padan muka tak berdisiplin suka tangguh2 kerja :/ byk sgt kerja pon ye jugak.. duk tenung2 kerja, last2 satu apa pon x buat. ish ish.. ada satu tahap byk sgt kerja smp stress, last2 masuk dapur baking. kih kih kih... teruk sungguh perangai mcm ni.


nway.. ni salah satu kek faveret tun.. jarang2 buat sbb jarang2 beli epal. sangat laa senang, campak semua dalam food processor je. xsampai sepuloh minit dh siap masuk oben. tun suka makan sbb xmuak, lembut dan gebu je kek nih. lg satu, tun mmg peminat apple + cinnamon. mmg kalau buat nih, sekali hadap 3-4 slice, x sedor diri gula dalam badan mencanang tinggi. hehe...



Sebekas bawa gi usrah.. suku makan, suku lagi slice2 letak dalam plastik pastu frozen. senang bila nk makan, kuarkan dari plastik masuk microwave defrost kejap.. konon2 tahan lama la, masalaahnyer selagi x habis, selagi tu duk bukak peti amik kek. kih kih...


Apple Cake
Sumber: Buku Cupcakes, Cookies, & Coffee Cakes
Olahan: tun telani

Bahan2 (loyang 23cm)
  • 4 biji epal - tun guna epal merah
  • 1/2 sk cinnamon powder
  • 1 c butter
  • 1/2 c gula
  • 1/2 c gula perang
  • 1/2 sk vanilla
  • 4 bj telur
  • 1 3/4 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder
Cara2
  • Kupas epal dan hiris nipis. Gaulkan dgn serbuk kayu manis. Separuh susun di bahagian bawah loyang.
  • Masukkan semua bahan lain dlm food processor dan mesin sampai sebati.
  • Tuangkan separuh adunan kek atas epal yg disusun td. Susun baki epal dan tuangkan adunan kek yg selebihnya.
  • Bakar pada suhu 180 C selama satu jam atau hingga tdk melekat pd penyucuk.
  • Biarkan sejuk, dan terbalikkan kek utk dihidang. 
** tun paling suka makan masa still suam ^^

6 comments:

nasa mulia said... [Reply]

tq tun share resepi ini...kena cuba nanti, kita pun sgt suka makan kek.

Mel said... [Reply]

Oleh kerana kt bandar ni...jam ni juga nk p beli epal...uhuhu

asyifa mustaffa said... [Reply]

Tghari tdi stress layan customer...last2 tutup smua...buat lempeng pisang! Ku pun sama la Tun...baking2 ni terapi la kut kan...haha...

Wani said... [Reply]

hii dapur jugak tempat senang hati kan.. dah lama tak beli epal..gara2 kes epal.. dah lama x bunyi agak2 blh makan dah kot.. jarang jugak nak mengekek guna apple ..tapi kek nya nampak gebu

Yana Shaiful said... [Reply]

k.yana suka jgk kek epal tp jarang bt sbb epal cpt abih..anak2 dgn incik lalink gile epal..klu jd kek xnk pulak mkn hehee

Rohah said... [Reply]

teringin nak buat la tun...tp jgn tunggu stress la...huhu...hihiii