Monday, March 2, 2015

Harith's First Homemade Solid

Sumber: justmommies 
Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. harith dah masuk 6 bulan. mama harith dengan tekunnya study nak bg harith makan.. hihi... sejak tun share carta kat atas tu kat fb, ramai pulak yg pm tun pasal baby's food ni. so, tun share kat sini la apa yg tun bg utk harith's first solid utk rujukan first mommies mcm tun ni :)

Before that, lain org lain pendapat ye.. ramai yg pilih utk just bagi puri buah/sayur sahaja utk first month ni. lepas tu baca mcm2 website utk baby nih, tun pilih utk bg bubur beras campur ebm (expressed breast milk) dahulu, reason dia, so that first solid yg harith mkn just utk texture, flavour dia rasa ebm je.



Tun pilih utk bg brown rice.. byk sket dpt vitamin ngan mineral. cari kat kedai biasa xde pulak peket kecik2, so encik laling gi cari kat kedai organic. alhamdulillah jumpa peket kecik nih.



Tun baca kat mana ntah cara prepare bubur utk baby nih.. sesuai utk working mother. instead of masak beras tu pagi2, kita prepare dulu camni. Rendam semalaman spy nnti dh masak mudah baby hadam (xtau laa ada research x pasal nih..huhu), pastu tos kering, dan sangai sampai betul2 kering. kalau beras biasa sangai sampai perang sket, beras perang ni xnmpk la perang dia. so agak2 la ye. hihi.. pastu blend guna blender kering tu dan tapis.


Ni hasil lepas tapis. dia takkan halus mcm tepung beras la ye. tp senang bila nk wat bubur amik 1 sudu besar dan masak mcm biasa, air agak2 la ye. dah buat mcm ni, kejap je dh siap bubur baby :) utk baby 6 bulan, lepas masak blend lagi sekali smp halus. lepas tu tambah ebm spy cair. utk first time tu biar betul2 cair tau, lepas tu baru slow2 bg yg lebih pekat :)

Lepas sekali dua bg makan yg plain, tun campur kan dgn puri.. pastikan refer carta di atas utk pilih nk bagi puri apa.. base on apa yg tun baca, list tu dh ikut buah/sayur apa yg sesuai dgn penghadaman baby ikut umur, dan buah/sayur yg dlm list 4-6 bulan tu yg paling rendah risiko alergi. byk baby food chart yg ada kat intenet, tun dh baca byk jugak, majority list buah n sayur ikut bulan tu lebih kurang la dgn carta nih.


Tun buat puri pear dan carrot dulu. Steam, blend, freeze dlm ice cube. dh keras boleh transfer dlm zip lock atau tupperware. pastu nnti bila masak bubur masukkan je satu kiub puri dlm bubur.. jgn lupa 4 days rule ye :) bg baby makan puri yg sama selama 4 hari sblm bagi puri yg lain atau campur2 puri. so that kalau ada apa2 alergic kita blh detect. kalau bg campur2 terus nnti kalau baby tiba2 naik ruam ke, gatal2 ke, xleh poo poo ke, xtau puri mana penyebabnya.


nyum nyum.. licin cayang mama makan.. hihi.. ni bagi bubur + carrot + ebm.. awal2 ni sekali buat bubur 1 sudu je.  lepas makan sambung nenen.. haha.. nmpak mcm xcukup je, tp xberani nk bagi byk sgt. nnti lepas seminggu dua baru bagi byk sikit :)

ok.. tu je.. nnti tun share lagi.. smg bermanfaat ^^

6 comments:

nor rohani said... [Reply]

Assalamualaikum.. Byk ilmu ttg ibu baru sy bljr kt sni..

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

wahh...sampai dgn sudu pun digigitnya..

tun_telani said... [Reply]

@nor rohani alhamdulillah.. sama2 sharing

asyifa mustaffa said... [Reply]

Wahhh...dah mkn dah dia...kejap je dah 6 bln kan...

Rohah said... [Reply]

Terasa mcm tun baru LPs pntang je....to cpt baby beso kan...ha...mulat Mata dia...mesti sedap mama tun masak utk Harris kan..

Suraya Kamarudin said... [Reply]

Tq.. 😄