Saturday, March 14, 2015

Apple Cinnamon Muffin


Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. alhamdulillah... sgt2 gumbira sebab esok nak balik semenanjunggg... yayyy!!! walaupon xbalik kg, tp mama adik2 semua akan turun KL.. hihi.. tun ada hal nak ke upm serdang, so alang2 tu, stay lama sket la kan.. hihi.. ingat nk balik seminggu tp tiket wiken mahal sbb cuti sekolah. so ptg jumaat dh blk bintulu insyaAllah.


Muffin ni dh lama buat.. 2minggu lepas kot.. hehe..masa tgh stress n xde mood nk study n gi sekolah tu kan, mmg masuk dapur godek2 stok frozen food. yee.. mapin ni tun frozen.. kih kih.. td ada gotong royong kat uni, so pagi2 tun thaw kat peti bawah. tghari tun kukus kejap n bawa gi uni :) kalau setakat nk mkn sebijik tu, tun panaskn kejap dlm microwave je.


Cara buat mcm muffin, tp rasa mcm cupcake sket.. yg penting sedap kan :) tun sagat halus sgt, so xnmpk epal dia.. biasa tun sagat kasar sket, jd nmpk ketul2 epal tu. tp rasa x jejas.. mmg suka sgt kombinasi epal n cinnamon ^^

Apple Cinnamon Muffin
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 2 cups (250g) tepung
  • 2 sk baking powder
  • 1 sk cinnamon powder
  • 1 cup (190g) gula
  • 75 g butter - cairkan
  • 3/4 c (183g) susu
  • 2 telur
  • 2 biji epal - sagat kasar - lg sedap campur epal merah n hijau :)

Bahan tabur:
  • 1 sk cinnamon powder + 1 sb gula perang

Cara2:
  • Ayak tepung, baking powder, cinnamon powder. Ketepikan.
  • Pukul gula, butter, susu, dan telur hingga sebati- tun guna garfu je.
  • Masukkan bahan ayak dan epal yang telah disagat dan kaup balik hingga sebati.
  • Masukkan dalam acuan muffin yang sesuai dan taburkan campuran gula perang dan serbuk kayu manis.
  • Bakar pada suhu 180 oC selama 15-20 minit bergantung kepada saiz muffin.

8 comments:

Lieza said... [Reply]

Tok tok tok...
Assalammualaikum....
HaaaaaaCooommmmmm... baju penuh habuk ni Tun baru pas cleaning...kikiki
Tun, mapin bole frozen ye...cuma cara panaskan tu kita kukus je yer...
Apapun semoga dipermudahkan perjalanan dan urusan tun ke Upm...muahhhh utk harith...

Mel said... [Reply]

assalam tun. Tak pernah pula frozenkan muffin. Kena try juga nanti sesekali ni.

Sah mel tak jeles tun nk balik semenanjung. Tak daya dah nak ulang alik. Penat.Pasport nak mati bulan may ni, terpaksa juga lah pulang, tido kl juga kot. Harapnya bulan Jun 2015 pindah! amin..
(nak bg jeles juga)hihihi

rahel said... [Reply]

Salam Tun
confirm harum semerbak mufin ni kan...ada cinnamon gitu...sukaaa

Hasliza Liza said... [Reply]

sedapnya..nmpk pn dah terliur.. nanti nk try la..

Wani said... [Reply]

salam tun .. selamat bercuti ya tun bestnya blh jumpa family... sukala tun dgn apple. ni.. hii tapi x apa ke tun lama2 sangat frozen

Rohah said... [Reply]

bau sampai sini tun...cemana..heheee

Yana Shaiful said... [Reply]

nyummmy..k.yana suka sgt epal+cinamon..mmg sgh terguda nk mkn hehee

Anis PenMerah said... [Reply]

Salam tun,

Salam kenal dan salam singgah. Anis minta izin nak ambil resepi ni ye. Terima kasih.

Have a nice weekend!