Saturday, January 29, 2011

Ayam Phat Phet



Today's lunch ^^ berbelit lidah nk sebut "ayam phat phet" when my laling asked ni masak ape.. hihi..

Owh, my laling smp malam td (so today, happy mood ^^). smlm wat mushroom soup, fish n chips, cuma chips tu tukar jd wedges.. semua wat sendiri.. tp xsempat nk amik gmbr, sbb ada org sampai lapar, kn ;)

Arini terliur tgk resepi widad@myresepi. just cnp, ye =)

Bahan A (Blend)

5 biji cili padi(me guna 3 je)

2 hiris halia

kunyit hidup (me guna tsp kunyit serbuk)

1 atau 2 batang serai

5 ulas bawang putih

1 biji bawang besar

Bahan B

3 keping ayam

1 batang serai

1 asam keping

4 helai daun limau purut

2 sudu sos tiram (me tambah)

sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara

  • Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
  • Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, me letak around 1-2cup). masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
  • done ^^


Ayam posing ngan iair jagung yg best.. me guna kordial jagung, campur ngan susu pekat, then letak jagung dlm tin. sejukkan b4 serve. nyum!

2 comments:

Husna Mohamed said... [Reply]

rasa dia bukan macam masak lemak cili padi ke?

Qurrata A’ayun said... [Reply]

not quite. sbb xde santan. and that daun limau purut really changed the taste.