Monday, October 1, 2012

Slice Cheese Cake


Assalamualaikumm..

it's First October!!! seriously.. siapa yg x perasan tahun ni dh nk habis? *angkat tangan*  tun rasa laa kan, makin lama makin cepatt sgt masa berlalu. pastu kan bila fikir lebih sket, mula la duk ingat 'dunia kata pergi, akhirat kata mari'.. :-S  teringat masa baca kat blog sorg ustaz tu time bday dia. tp ayat dia lain la, ni ayat tun tulis ikut kesesuaian umur tun. kalau la hidup smp 60 tahun, maksudnya, dah lalu hampir separuh hidup, tp kalau cuma hidup smp 40 tahun, dh melepasi hmpir 3/4 kehidupan.. tp pejam celik pejam celik, tiba2 dh smp hujung jalan.. mana laa nk berterabur cari berapa byk je amalan yg nak bawak jadi bekal. bekal makanan je byk nih. agak2 blh tolong utk masuk syurga x? uhuk uhuk..... (ni mode pemikiran tun yg selalu mengganggu tiap2 kali rasa mcm cepat sgt masa berlalu.. huhu.. )

nway, tun doakan tun dan semua pengunjung menjadi orang yg soleh dan solehah, insyaAllah..  jom sama2 berusaha nk masuk syurga ^^  nnti sape2 yg try resepi dlm blog ni, sambil2 buat kuih tu, doakan utk tun jugak ye. hihi...


tu je tazkirah ustazah tun arini. hihi.. ;) slice cheese cake ni tun buat hari ape ye.. lupa dh.. khamis or jumaat. semlm tgk bekas dh kosong.. mmg my laling ni hantu cheese cake. tu yg tun jarang2 buat, sbb nnti makin bam bam budak sorang tu. hehe... ni 2nd time tun buat, masa 1st time dulu jd naik cantik je (refer SINI) tp kali ni mcm penyet sket, huhu.. overmix kot. nmpk mcm my laling lajuu je makan yg ni, bahagian bawah tu dense sket, atas gebu elok. suka la dia makan. yg purpel tu saje tun asingkan sikit adunan, campur ngan yam paste, wat corak2 sket kasi cantik :)

Slice Cheese cake
Resepi: Onigiri@myr
adapted by: kak haSue

Bahan2:
  • 300ml susu segar
  • 6 keping keju kraft - tun guna Kraft
  • 3 biji telur gred A
  • 90g gula halus - 1/2 cawan  - ni tun letak 100 g sbb cheese tu masin sket
  • 110g tepung gandum - 1 cawan + 1 1/2 sudu besar
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 110g mentega/marjerin
Cara2:
  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.

20 comments:

Tina Othman said... [Reply]

morning tun

dugaan pepagi ni hehe, sedapnya, simple je resepinya ye

nanti nak try lah buat

LinRosly said... [Reply]

Tuk..Tuk..Tuk...Assalamualaikum Tun :D
Kak Lin dtg bawak piring ni nak mintak sikit slice cheese cake..buat muka tak malu jerrrr....hehehe

LinRosly said... [Reply]

Tuk..Tuk..Tuk...Assalamualaikum Tun :D
Kak Lin dtg bawak piring ni nak mintak sikit slice cheese cake..buat muka tak malu jerrrr....hehehe

Marsita yahya said... [Reply]

Salam Tun,
akak tak penah buat cheese cake ni. Satu hari pasti nak cuba.

Gee® said... [Reply]

Adoiii.... tergudaaaaa

sury_masury said... [Reply]

Sedappp kek cis tu...sah lh dh xde lagi kan...jeling je lh pic tu..heee...x leh tgok lame2....:-)

mala said... [Reply]

resepi ntah lama mana kurun ke berapa dah salin resepi tapi tak buat-buat ...

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

tergodaaaaa sudahhhhh

ijayuji said... [Reply]

Salam tun cayangggg!!! bg akak se slice sesuwai dgn nama keknya hihihi... akak ntah lerr ssh betul nak masuk kek2 skrg nii tp akak suke nak buat :D kena tunggu bbsitter akak dtg baru boleh baking kalau tak tak de sapa nk makan huhu..

Amie said... [Reply]

Insya-Allah Tun, sama-samalah berusaha untuk yang terbaik, yang diredhai Allah... mudah2an sama-sama dapat masuk syurga!
wah! langkah kanan datang ni... memang kak Amie suka sangat kek begini ni...

cikmanggis said... [Reply]

terima kasih atas peringatan dan Tazkirah dari tun tu :)..memang btol makin bertambah usia makin cepat masa berlalu...masa kanak-kanak dulu rasa masa sungguh panjang..nak abiskan sehari rasanya terlalu lama....

eh Tun..minta kek cheese tu sekeping..lapar la lps bercakap banyak ni hehe...

Mas said... [Reply]

aduhhh tolonggg...
cheese kek..
sedap tu...
akak diet nie...kikikii

Kak Nita said... [Reply]

Salam Tun,

Amboiii Tun, cheese cake pulak arini..akak tak mo bebanyak bg satu slice cukup la...hehehe...




zila norazila said... [Reply]

amboii tun akk nie kokonon diet..he hhee tp tgk kek nie mcm terguda jew:) terpyek x per asal sedapp tun:)

dZana said... [Reply]

aslmkum tuh.. sihat2 n ceria selalu hendaknya.. en hb akk pun suke kek cheese ni.. cam lama pulak dah akk tak buat.. kek ni klau kt umah akk 1/2 jam jer dah licin..

Rohah said... [Reply]

tq Tun bertazkirah utk kebaikan..ingat mengingat.maknanya kita kena ingat selalu dengan akhiratkan..betul kata Tun, cepat masa berlalu maknya pantas juga usia kita menyulam hari22 tua dan seumpama maknanya+kematian & bekalan akhirat.Ntah cam mane masa loading blog Tun kan, akak teringat2 kek keju,tetiba nampak tajuk Tun yg sewaktu dengannya..mashyukkk keinginan akak ni..mau2, mau2..mau kek keju..hehe

Bicara Kak Noor said... [Reply]

yalah Tun akak pun terasa masa cepat berlalu dan umur kita makin hari makin bertambah tapi amalan harap2 bertambah lah jugak kan,anyway kek Tun mmg ngancam akk pun macam nk try jugak ni sbb ada cheese pasti sedap punya

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun,
memang akak pun terasa begitu juga..macam masa berjalan dgn begitu pantas sekali..tak sedar dah nak kehujung tahun dah..
Bila difikir balik so far what we have done to ourselves, meaning kebaikan, amalan2 kita dan in our lives, any significant je tidak kan..

slice cheese yang nampak sedap ni tun!!

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum Tun..

Aik??? Tun pun lemau gak ker mengupdate blog...heheheee.. Akak datang cuba2 nak panaskan enjin mengupdate blog ni.. Nak 1 slice kek tu...

HaSue said... [Reply]

Salam rindu tun..
mmg betul tuu cepat kan masa berlalu..akak dah sampai aritu ngomen2 umah tun ni..rupanya masa tu 1 ontober..ni dah 20 hari berlalu..siyes x terasa..huhu
Hb akak suka yg padat lembut kat bawah tu tun..kalau akak buat gebu je kek tu dia bgtau,lain kali buat yg tak jadik pulak yer...adehh