Tuesday, October 23, 2012

Agar-agar Pandan Kristal Jelly


Assalamualaikumm~~~

n3 ala2 wordless sbb xde mende nk citer tp nk menghidupkan blog. huhu.. tq kpd semua pengunjung yg sudi dtg sapu2 habuk kt blog yg suam2 kuku nih. tuan dapur x bape sihat, asyik hujann je, hidung dan tekak pun dh rasa xsedap (skrg duk berbungkus dlm sleeping bag.. sroottt... srottt..). kunjungan amat dihargai, nnti slow2 tun wat kunjungan balas ye :x


teruja tgk agar2 kak izah, baru berjaya buat. eh, xde la baru sgt, buat last friday. tp nape nmpk kak izah nyer lagi berlemak ye.. tun mcm kene tambah susu, tp dh sukat half cup. huhu.. pastu jelly ni degil, dia nk turun ke bawah je. dh xjadi cantik mcm kak izah nyer.. tun guna agar2 serbuk.

AGAR AGAR PANDAN KRISTAL
resepi: kak Sue Joshua
sumber: kak izah, tun telani

Bahan-bahannya:


  • 1 bungkus agar-agar tali (2o gm) *izah guna agar-serbuk 10gm
  • 4 cawan air (1 cawan mengandungi 200 ml air) *izh guna cawan 250ml
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan perahan air daun pandan yang telah dicampur air
  • 1/2 cawan gula pasir *izah guna ukuran sudu dan cicip rasa manis ikut citarasa
  • 10 biji kecil jelly yang telah siap (segera) *izah guna sumi jelly lebih 10 biji
Cara-caranya:


  • Masakkan air bersama agar-agar dan gula hingga gula dan agar-agar larut, kemudian masukkan perahan air daun pandan dan susu cair, kacau hingga sebati.
  • Didalam loyang ataupun bekas, susunkan jelly mengikut citarasa, kemudian tuangkan agar-agar pandan yang telah dimasak tadi perlahan-lahan.
  • Biarkan sehingga agar-agar hampir sejuk dan masukkan kedalam peti sejuk.
  • Apabila agar-agar mengeras, bolehlah dipotong dan hidangkan.

13 comments:

Marsita yahya said... [Reply]

salam Tun,
cantikkk jelly tu

atie @ ejay said... [Reply]

salam tun.
berkilau2 sampai ke sini jelly kristal tu tun:)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... [Reply]

Hi Tun! Apa khabar dear? Lama tak kemari...hehe. Hope all is well with you! :)

Sweet betul color jelly tu...sedapnyaaaaaa! ;)

Gee® said... [Reply]

Adehhh... terguda laaa Tun... yummy!!

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun...sedapnya tgk agar2 tu...tgoda la mlihatnya...slurppp

zila norazila said... [Reply]

salam syg tun..
wahh cantiknye jelly ..suka tgn gabugan color tue..ijau n merah,,

Bicara Kak Noor said... [Reply]

salam Tun cantik nampak agar2 tu menariks berkilat lagi akak pun tergoda jugak ni tapi syang dpt tengok je..

Rohah said... [Reply]

salam Tun..
moga cepat sembuh..kepala akak ni pun sakit ya amat..ttp hati tu teringin nk jenjalan juga tgk kawann maya..
cute jelly ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

jangan culah mkn ubat ye tun.. moga cepat sihat.. comey doh agar2 tu...

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Tun...laaa tak sihat ker?? Raya haji tak balik sini ye tun..

Salam aidiladha ye tun. Kak naz nak dua ketul jelly tu.. Cantik kalernya..campur2 warna..

~~zana@pb~~ said... [Reply]

Assalammualaikum Tun, demam ke? Hemm...hari tu kakpb yg demam, berjangkit kat tun pulak ni..
Mkn ubat ye, takyah la jeles dgn Izah tu, dia tulang besi urat dawai....hehe..
Cantik jelly tun, syg nk mkn.

lina_pg said... [Reply]

assalam Tun, teropong dari tingkap terus terjah mai..nmk menarik..kaler pun sweet jer

Subhie Arun said... [Reply]

wow cantiknya..first time here..
happy to follow u...
glad if u do the same..

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/