Friday, October 19, 2012

Sushi.. jumpa seaweed yg sedap ^^


Assalamualaikummm~~~~

uwaa... lamanya x tgk bloggggg!! sorry sgt2.. xtau laa penyakit M dtg dr mana. mula2 tu bizi smp xcukup napas, bila dh habis zaman bz tu, mula laa dtg perasaan nk duduk2 goyang kaki.. huhu..teruk betul kan.. :p 

skrg dh hbs musim final exam, petang ni ada meeting postmortem n re-check kertas jawapan, kot2 laa ada cikgi yg baik hati kasi markah lebih yg x sepatutnya kan (ni tun nyer hypothesis laa, x penah pegi meeting utk go through pemarkahan.. hoho). nway, sementara ada perasaan nk mengapdate kan, better update cepat2, nnti tiba2 virus M menyerang lagi, agaknya smp tahun depan la blog ni sunyi sepi..
 
last wiken ada hal gi kuching, ekceli, 2 minggu berturut2 turun kuching. huhu.. drive pulak tu, bunyi mcm dekat je kan.. kuching-bintulu perjalanan lebih kurang 10jam tau. hoho.. mmg duduk sarawak ni, meter kereta tu cepattt je naik. nway, nk citer pasal beli seaweed kat Giant je sebenarnya.. lama x ronda2 giant tu, tgk seaweed dia murah pulak. so borong 2 peket. dh lama betul x mkn sushi, my laling pun dh merungut2 bilaa laa wife dia ni nk wat sushi. hihi.. me suka beli sushi yg atas dia letak seaweed tali2 nih..mmg gembira betul bila jumpa kat frozen section.. angkut sepeket setengah kilo, wat bekalan setahun. hihi


seasoned seaweed kat atas. letak byk2 sedap! ^^
Sushi
resepi: tun telani

Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):

  • 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
  • 2 cawan air
  • 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • seaweed

filling (ikut suka nk letak apa ye)

  • carrot- potong panjang2
  • timun- potong panjang
  • telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
  • tuna
  • crab stik
  • salmon- kalu jumpa laa

Sauce

light soy sauce
wasabi


Cara2:

  • Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa).
  • Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
  • Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.
  • Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
  • Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
  • Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. 
  • Dah siap gulung, boleh laa kerat2 ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, ye. nnti potongan x cantik. pastu lap bersih pisau dgn kain lembap every now and then, sbb beras tu suka melekat2 kt pisau.
    Siap!! blh makan ngan sauce yg disukai

12 comments:

ibh_sue said... [Reply]

Asslmkum Tun.
Sedap pulak tgk shushi tun tu. Lama jugak tak mkn shushi ni..Tp tak pernah lg mkn yg ada seaweed mcm tu..hee

FnF Simple Life said... [Reply]

wahhh... sushi... hebat3x... tun ngn hubby suka mkn sushi ye. wajib le honeymoon ke jepun pekena sushi bakar. best ;)

Anna Qawina said... [Reply]

tun...oooo tun....lama x nyembang tepi jalan...pehabaq tun? hihi..x prnh sumur idop ni mkn sushi...pakata Tun buatkn n pos kesini....

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

yelah.. lama betul dok senyap jek kan.. tp rasanya senyap kat blog je kat fb mesti bz gak kan kan kan.. hehe.. padahal akak jarang on fb.. saja usik2 tun... tp mmg betul ler tu.. bila lama tak 'usik' blog mesti jd malas nak update.. serupa bila lama bercuti especially cuti raya ke.. mesti malas giler nak mulakan update.. entah apa penyakit.. hihi..

by the way.. sushi tu mmg akak suka! jauh ye bintulu ke kuching.. 10 jam wow! lagi jauh dr pj ke t'ganu.. letih.. hehe.. ehh.. seawed bertali2 tu cemana tun?

Qhaifa Nur said... [Reply]

saya kurang makan..tapi suka tgk anak2 berebut2 makan sushi ...makan nak yg sedap aja......
seronoknya dpt buat sendiri.....

Kak Nik Ja said... [Reply]

tun ..tu lah baru aakak nak tanya , tun gi mane sunyi sepi umah...balik2 idang sushi, akak tak makan...nak cheese kek...uwaaaa

Ribbon Clown said... [Reply]

Salam tun,

tak penah buat sushi sendri.. eh kat bintulu ads kedai sushi kan? Slalu makan chicken katsudon kat situ.. dekat ng hotel tu

Nina Mirza said... [Reply]

As'salamualaikum kak Tun,

Wahhh ..!! Hebat-hebat!
Nina tak pernah buat sushi sendiri, makan tahu laaa....
mesti lagi sedappp kan buat sendiri.
Selalunya Hubby yg dok belikan tuk Nina bila Nina teringin
(nampaknya tengok kak Tun punya sudah bikin rasa teringin....)
HEHEE . . .

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun...lama xnmpk..kemana kat mnghilangnya tu..hihi

sedapnya tgk sushi yg comeii2tu...hebat la pndai buat sdri...

bleh try la nti ni...

Rohah said... [Reply]

lama menyepi Tun...munculpulak sushi,rasa cam nak makan je...

zila norazila said... [Reply]

mising u tun..
muncul dgn susi lg kan..rajin tue..nampak sedap lg..pepagi akk dh laparrrr:))

HaSue said... [Reply]

Tuunnn..akak x pernah tau buat sushi sendiri..sian kan! Makan kat sushi king pun x berkesempatan sbb selalu asyik dah kenyang baru ingat nk mkn sushi.haha..
Seaweed yg bertali2 tu mcm dpt bygkan je rasa dier dmakan dgn sushi tu..hmm nak kena cari gak laa beras sushi..huhu