Friday, November 23, 2012

Durian Goreng


assalamualaikummm~~~~

musim durian baru bermula kat umah tun ni :D hehe.. org lain dh suam2 kuku agaknya dgn durian kan, tun baru nk excited mkn durian. planning nk wat durian crepe yg tgh meletop2 skrg ni kan, tp still duk pikir nk cuba resepi mana satu dulu. xkan nk minta resepi rahsia kt orang yg menjual crepe kan.. hihi...

insyaAllah petang ni akan cuba satu resepi dulu, whipping cream dh beli smlm, tp tgk stok susu pulak dh nk habis. haish.. apa2 pun, layan durian goreng dulu.. 1st time menggoreng durian, laling tun ckp lagi sedap dr cempedak goreng. hihi.. ekceli simpan durian yg agak keras isi dia utk goreng, konon2 supaya xhancur bila goreng n bila dh goreng dia lembut la kot.. hampeh! haha.. xsedap ye kawan2 kalau guna durian yg keras2 sket.. kene yg lembik2 jugak baru nikmat nk makan. hihi...

resepi ni tun guna resepi kak besah kt myr.. mmg lembut nk gebu batter dia masa menggoreng, n kurang serap minyak. mmg sedaplah.. tq kak..

Durian Goreng
resepi: kak besah @myr
sumber: tun telani


Bahan-bahan
  • 10 ulas durian
  • 7 sudu makan mumbung tepung gandum
  • 1 sudu makan mumbung tepung beras
  • 1 sudu makan mumbung gula pasir
  • 1 biji telur besar
  • 1 sudu teh rata garam
  • minyak utk menggoreng terendam
Cara-cara
  1. dlm mangkuk pukul telur dgn garfu hingga berbuih, campurkan secawan air serta bahan2 lain kecuali durian. kacau sebati hingga menjadi batter yg pekat (pekat skit dr batter goreng pisang)
  2. panaskan minyak, bila telah panas, masukkan semua durian dlm batter, cedok satu persatu durian dgn sudu besar & masukkan kedlm minyak. pastikan seluruh ulas durian tu tertutup ngn tepung.goreng hingga masak.
  3. bolehlah dihidangkan.. (kena tunggu sejuk baru bleh mkn, kalau x.. bleh mlecur lidah..hehe..)

13 comments:

JaSSNaNi said... [Reply]

assalamualaikum.. salam kenal.. saya singgah sini terus follow.. sbb nampak durian goreng..
sebenarnya 1st time tengok.. sebab tu terus masuk blog ni.. tengok resepi skali.. nak cuba lah.. skrg kan tengah musim.. wajib cuba ni.. sblm habis musim buah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

salam mek tun! hehe... ada kat tganu ke skrg? kelesss mung mek tun goreng deriang pulok? akak tak pernah lagi wt deriang goreng ni.. tp kalo jeppuk deriang, muffin deriang tu adalah juga... leh la try wat nanti... next week akak ke tganu lagi.... adeeii.. letih tiap2 minggu travel ni...

rostina76 said... [Reply]

salam tun....tadi tgk doh @FB mcm confuse je, ingat jeppuk duriang mcm k.diha kabor tu. rupe2nye cucur durian (org Brunei ni semua benda yg digoreng celup tepung tu dorg panggil cucur). kros xpernah lagi try durian goreng ni, klu cempedak tu sedap gok...blh bereksperimen gini gok ;)

mamyharraz said... [Reply]

salam kenal.
sy google resepi kuewtiaw kungfu dan terjumpa blog awk. :)

menariknya durian goreng.buat terliur nak try buat :)

fazian.batrisyia said... [Reply]

Sedapnya durian...sy pernah jugak cuba durian goreng masa musim yg lepas2...sebab durian dah byk sgt...sedap kan...On the way ke opis td baru cakap kat hb nak try buat cheese cake durian...tp my hb tak mau la pulok...dia tak suka. Suka cheese cake yg plain @ yg selain durian.

zila norazila said... [Reply]

salam tun wat macam cmpedak goreng kan....wahh akk pestime dgr nie mcm best jew nie tun:)

MaMa Rey said... [Reply]

nampak sedap..
goreng cempedak pernah tp
belum pernah goreng durian..nak cuba goreng lepas ni

ieda said... [Reply]

walaupun saya ni hantu derian sejak azali,tak pernah la lagi jumpa derian goreng...thanx for sharing.kat sini tgh banyak buahnya..boleh cuba.

Amie said... [Reply]

Assalamualaikum Tun,
mumbung tu apa.. sukatan sudu tu kalau mumbung tu kira macam membumbung tinggi ye... he he heh nak tahu juga ni sebab first time dengar sukatan guna sudu ada mumbungnya...
Belum pernah cuba durian goreng, agaknya ala-ala cempedak goreng cuma beza rasanya sajalah ye Tun...

Rohah said... [Reply]

salam TUn, sedapnyer nengok...first time nampak durian goreng ni...tq share resepinya kt sini..manalah tahu tetiba terhingin nak makan kan..hehe

sury_masury said... [Reply]

x dpt crepe duyan...duyan grg jadi lah kan...mcm cempedek or grg pisang jgak lah ni ye...kalau kite dpt duyan x tau lah sempat ke tdk nk buat cam gini..:-)

dapurmerahibu said... [Reply]

wah resepi baru ni..DMI tak penah lg mkn durian goreng...kalau dodol goreng pernah..tu pun sbb arwah abah buat..

Qasey Honey said... [Reply]

resepi ni mmg lain dr yg lain..festime tgk resepi smalam masa QH ke MAHA..mmg jakun habis.ramai yg beli smlm..skali tgk hari Tun lak yg buat..cmne yer rasanya..dh mcm cempedak grg la pulak..hihi