Tuesday, November 13, 2012

Rotiii... roti....


Assalamualaikummm~~~~ :)

n3 saje2 sbb xde mende nk post. hihi.... bape kali tayang resepi roti yg sama kan :p tun mmg selalu wat roti, cuma xde la tiap2 kali wat nk tepek gmbr kan, sbb guna resepi basic bread biasa je. musim2 hujan ni mmg sedap mkn roti panas2, wat garlic bread ni, cicah ngan mushroom soup panas2.. ^^


Basic Bread Recipe
Resepi: Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber: Mamafami
Sumber: tun telani


Bahan2:

Bahan A
  • 500g tepung roti
  • 100g gula - tun letak 80g je
  • 1 sk garam
  • 30g susu tepung
  • 1 sk bread softener- optional - tun x letak
  • 1 sk bread improver- optional
  • 4 sk yis
Bahan B
  • 250ml air
  • 1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
  • 80g margerine
Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.

atau

1. Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.


Untuk garlic spread tu, just campur butter, bawang putih yg ditumbuk dan oregano :D

11 comments:

Rohah said... [Reply]

alahai....montok2nye roti ni, cute n combi je duduk dlm loyang tu..

FnF Simple Life said... [Reply]

best nye mkn roti panas dikala hujan kan Tun.

mala said... [Reply]

anak2 mmg suka gralic bread tambah ada mushroom sup pulak.

Azian Elias said... [Reply]

garlic bread with mushroom soup mmg superb.

Amie said... [Reply]

Adeeeehhh... terliur bila disebut makan roti garalic cicah mushroom suop!

Naz / Nadz COSK said... [Reply]

Assallamualaikum tun..

Tun, sekali kuar entry pasal roti lah.. Rajin yer.. Banyak dapat ni tun.. Makan habis sendiri ke tun?

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

assalamualaikum tun..

ni memang resepi yg paling best... buat apa jenis roti pun jadik & sedap.. tp alahai.. punyalah malas nak buat roti skrg nih..

Mas Sani said... [Reply]

mkn dgn sup cendawan or sup cendawan ada isi ayam or isi cendawan lebih memanggggg sedap! hihihi
Errr... roti tu dah bakar ke belum? or memang kaler dia putih berseri :) jgn mare gurau je hihiiii

Kak Nik Ja said... [Reply]

wallaaaawei...mai seketui...yep this recipe is a keeper indeed...sedap!

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun, aduhai tengok roti tun ni macam nak meroti aje tau..tapi akak tengah malas nak menguli ni..hehe..walaupun ada breadmaker, tapi rasanya nak kena uli lagi dgn tangan baru lembut aje roti tukan..

kak ina kl said... [Reply]

salam ziarah

sedap ni makan time musim hujan..