Sunday, November 11, 2012

Bakso


Assalamualaikummmmm~~~~~

i'm back in bintuluu. senyap2 je blk kampung kan. hihi.. ada kerja yg perlu disettlekan kt semenanjung, sempat blk kampung kejap je pun, pastu blh pulak streamyx kt umah buat hal. tu yg xleh nk online tu..

bakso ni buat sehari sblm blk kg aritu. dh 2minggu lepas dah ni. huhu.. buat banyak2, pastu frozenkan. tun xleh nk telan sbb bau daging dia kuat sgt, tp my laling makan bertambah2 siap puji2 sedap :D

bakso patut makan ngan bihun ye. tp laling tun xsuka bihun, so tun rebus nasi himpit. jadi ala2 soto gitu.. beli daging yg dh mince, senang kerja.. kat sini daging import dr new zealand, pelikkan? xde orang bela lembu ke? kalau daging fresh tu, daging yg kaki pendek tu.. huhu..

resepi cilok dr dapur kak ika.. mana laa kak ika ni lama benor menyepi..


BAKSO KUAH DAGING SAPI
resepi: Deetha, dr Chef Budi Boga
sumber: kak hana, kak ika

Bahan-bahan
  • 60g sawi - celur dan dipotong
  • 60g bihun - celur dan toskan
  • 60g mee kuning - celur dan toskan
  • 1 sudu makan bawang goreng
  • 1 sudu makan daun sup - cincang
Uk Kuah@Sup
  • 1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan btg saderi - cincang
  • 1 sudu makan minyak - utk menumis
  • 1 sudu teh garam
  • 1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)>>same2 :D
Utk Bebola Sapi@Bakso
  • 400g daging lembu hancur
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepung ubi
  • 1 biji putih telur
  • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu teh garam
Bahan sampingan
  • Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
  • sos tomato - tk ltk
  • kicap manis ABC

Cara-cara
  • Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)
  • Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.
  • Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.
Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.

7 comments:

Mel said... [Reply]

Mel pun baru lik juga dari semenanjung. Siap bawa 7kg daging fresh lagi..Hubby peminat daging, boleh cuba resepi ni..macam sedap...terliur....

mala said... [Reply]

alhamdulillah raya haji baru ni dapat rasa bakso dari teman indonesia ..

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Sedapnya bakso.....tp x penah rajin nak buat...selalu klau teringin mkn...beli je....tp tu la...klau beli nie...ada je yg x kena kat tekak nie...huhuhu...

tp Tun punya nmpk sedap la...bak mai semamngkuk....hehehe....

HaSue said... [Reply]

Misss u byk2 tun..hihi..
Akak pun bekeps bakso td..kat kedai jelaa kan...tak buh bihun tp buh mee kuning...lenkali nak jugak rekues ltk bihun sbb prefer bihun gak tekak ni..huu...tp sup n meatball dia mmg best..eh mee kuning tu pun best gak laa sedang2 je x keras n x lembik..yg akak lebih2 komen pasal bakso akak mkn td apa kes kan...yelaaa, x dpt merasa bakso tun buat katekan..hehehe...x pnh lak makan bakso ngan nasi impit

Amie said... [Reply]

Tunnnn.... tolong! Nak semangkuk! Masya-Allah... sedapnya... ni kalau selalu lalu kat depan penjual bakso, memang terhenti sekejap hidu aroma supnya yang menyegarkan!

hana said... [Reply]

salam adik tun.... waduhhh kemecer akak dbuatnyer... skrg nih dah tau 'port' sedap nak makan bakso.. kene balik kampongggg! huh! punyer la jauh nak kene pegi.. haha... mmg sedap btol bakso makcik indon tuh.. ntah apa yg dijampinya sedap bebeno... hahahaa

Rohah said... [Reply]

salam tun..lama tak ngomel2 kat sini..
akak dah teringin sangat nk buat bakso..nti bila2 bolehlah jenguk sini bila nak mmeebuatnya..