Friday, December 20, 2013

Banjir di Kemaman... misi memulihkan rumah..


Assalamualaikummm :)

Scheduled n3 ye... insyaAllah time nih tun dh dlm perjalanan pulang ke kampung halaman di chukai, kemaman.. menyambung tugas2 mengemas umah yg adik2 tun bertungkus lumus menyental dinding dan lantai hilangkan selut2 selama seminggu lepas banjir..

Ni 1st time umah kami dinaiki air. mmg selama ni tgk rumah org lain je yg banjir, bila kene kat rumah sendiri, baru faham mangsa banjir.. kerosakan harta benda yg tak terkira nilai dia. tp alhamdulillah, semua org selamat. syukur ramai saudara mara yg tinggal di kemaman. sepanjang umah belom blh didiami, family tun tinggal kt umah pak sedara yg selamat dr banjir.


dapur selepas air surut.. alhamdulillah, lepas kering dan dibersihkan, peti sejuk dan mesin basuh masih blh digunakan.


lantai rumah penuh lumpur.. sofa, tilam semua tpaksa dibuang.. almari banyak yg perlu buang sbb lama berendam dlm air, nmpk x selamat utk diguna. dlm gmbr ni pintu bilik tun. mmg lps ni tido atas toto je la.


koleksi National Geographic kesayangan abah.. koleksi bertahun-tahun punah sekelip mata.


Ruang komputer, ruang study.. alhamdulillah, almari2 besi boleh diselamatkan, xperlu beli baru..


tak tahu berapa kali trip buang barang2 yg rosak :(  semoga Allah menggantikan dgn yg lebih baik..






Buat renungan semua....

"Telah timbul berbagai kerosakan dan bala' bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)" (Ar-Rum,30: 41)



13 comments:

asyifa mustaffa said... [Reply]

mmg berat mata mandang...berat lg bahu yg memikul...sabar atas ketentuannya...makan masa juga ni Tun nak kemas dan bersihkan....

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

ya Allah.. besarnya dugaan.. hanya yg melalui tahu betapa berat dugaan. moga dipermudahkan segalanya ya Tun..

inahar ali said... [Reply]

aduhh..sedihnya xtau nk cakap mcmana..sepupu akak cikgu kt kemaman pun dok umah kuarters guru, abih dinaiki air sampai tingkat satu..kereta dua2 tenggelam..mmg sian tgk..moga semuanya tabah dan sabar menghadapi dugaan Allah ini ye! yg penting ahli keluarga semua selamat ye tun..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Sayang ye Tun buku koleksi abah tun tu... Selamat berkemas ye Tun, jenuh juga nak menyental tu..

My Heart is here said... [Reply]

Subhanallah...kuat betul dugaan..moga tabah..aamiin..

btw..Jemput ke blog saya
http://sihatnatural.blogspot.com/

Cheida_Mymee said... [Reply]

sabar ye akak..
stiap yg berlaku pasti ada hikmah..

putris said... [Reply]

semoga dpermudhkn semuanya..=)

Cheq Sue said... [Reply]

Cheq sue x pernah lg alami banjir gini tun...mmg sedih tgk dkt trg dan phg br2 ni... semoga segala urusan akan dipermudahkan...

Amie said... [Reply]

sayangnya.... banyak yang musnah, tapi syukurlah tidak ada kemalangan jiwa... ya mudah-mudahan Allah akan gantikan yang lebih baik

Umie Jazz said... [Reply]

Ya Allah Tun besar dugaan yang Allah berikan ...namun ingatlah disebalik dugaan terkandung seribu hikmah...Tidak Allah ciptakan sesuatu kejadian itu sia2..diharap ahli keluarga Tun bersabar...semoga Allah permudahkan setiap urusan..

Anonymous said... [Reply]

ujian Allah, bersabah lh ya tun, mudah-mudahan Allah gantikan yg lebih baik... zila66

zila norazila said... [Reply]

Berat mta mmndg tun..alhmdulillh..banjir dh reda..klu bab mgmas mmg loteh

lala yusof said... [Reply]

TUN org kemaman rupanya, tahniah msk MIDI