Thursday, December 5, 2013

Nasi Ayam Daun Selasih.... banjir di kampung TT



Assalamualaikum :)

Dah masuk 5th december.. kejap je, xlama lg tahun 2013 akan meninggalkan kita.. akhir2 tahun nih, teringat kan ayat Qur'an yg sebut ttg 'kehidupan dunia ini hanyalah sekelip mata'.. mmg terasa mcm sekelip mata pun, sedar x sedar usia makin meningkat, xtau apa bekalan amalan yg dh kumpul utk 'jumpa' Pencipta nanti... *mode: Insaf*


ok lah.. membuka ruang bulan terakhir 2013 dgn n3 nasi.. lebat sgt daun selasih xtau nk wat ape, ni 2nd attempt tun masak nasik guna daun selasih. Fisrt buat, rasa blh diperbaiki, jd olah sket lagi, kali ni Alhamdulillah, sgt berpuas hati dgn hasilnya.. masak lebih sbb dh tau my laling akan menambah :D xtau nk letak nama ape, mula2 nk letak 'Nasi Ayam Selasih", tp nnti org ingat guna ayam selasih pulak, pastu letak 'Nasi Selasih Ayam', tp bunyi mcm pelik je... last2 letak je la Nasi Ayam Daun Selasih.. hihi.... mkn saje pon sedap nih, tp tun gandingkan dgn sambal tauhu. sedap /XD

Nasi Ayam  Daun Selasih
Resepi: tun telani

Bahan-bahan:
  • 2 bj bawang besar - kisar
  • 5 ulas bawang putih- kisar
  • 1 sb serbuk lada putih
  • 1 sb serbuk jintan manis
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum  bunga lawang
  • 4 bj  buah pelaga
  • 4 bj bunga cengkih
  • 4 cawan beras (cuci dan toskan)
  • 1 cawan daun selasih - kisar atau cincang
  • ½ ekor ayam - potong kecil
  • 1 kiub ayam atau 1 sb serbuk pati ayam
  • 1/2 cawan santan
  • Garam secukupnya
Cara2:
  • Panaskan minyak, tumis bawang, kayu manis, bunga lawang, pelaga, dan cengkih sampai naik bau. 
  • Masukkan serbuk lada putih, serbuk jintan manis, dan ayam. Masak sampai ayam separa masak.
  • Masukkan beras, daun selasih, dan pati ayam. Gaulkan2. 
  • Masukkan santan, air, dan garam secukupnya. Kacau sebentar, dan masak nasi seperti biasa.

Habis citer resepi.. tahun nih pertama kali dalam sejarah rumah tun kt kampung masuk air sampai dalam rumah :-S mmg rumah kt kampung tinggi. selalu juga naik air musim tengkujuh, tp biasanya smp tangga je.. kalau turun tu dlm paras2 betis je.. last year masa banjir teruk, tp air just naik atas beberapa anak tangga je. jd tahun nih sgt2 terkejut bila family semua wasap air naik smp dlm rumah.

Alhamdulillah, abah mama dan adik2 xde kt kampung. Adik tun yg form 5 baru je habis last paper SPM minggu ni, jd dieorg turun KL dan Kulai umah akak tun, jalan2 tgk cucu.  Tp xtau la mcm mana brg2 kt umah tu.. pak sedara n mak sedara tun sefamily tolong kemas2 b4 dieorg pon berpindah. Harap2 hujan berhenti dan air cepat surut, insyaAllah.

Pak Sedara tun... xleh bayang air blh naik setinggi nih...


Umah kat kampung dah nmpk mcm duk dalam sungai dah.. :(

Surau tokki depan umah, kereta jemaah subuh yg xsempat diselamatkan, air naik mendadak masa solat subuh


9 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Sedapnya Tun, akak tengok Nasi Ayam Daun Selasih tu...

Hingga keparas dada banjir tu... teruk juga Kuantan dilanda banjir.. semoga cepat surutlah banjir tu ..

Wani said... [Reply]

as salam... serius x pernah guna daun selasih dalam masakan.. pelik kan. hii tapi nasi ayam ni nampak sedap...teruknya banjir tahun ni..semogga tiada apa2 kejadian yg x diingini berlaku ...aminnnnn

Mel said... [Reply]

Assalam Tun,

Nasi selasih ayam? Apakah? kekeke ^^
Ai punya selasih yang baru tanam, mula merimbun. Kang kalu geram boleh lerr cuba resepi ni

Tgk kat fb jalan di Chini runtuh, terputus terus Muadzam-Kuantan. Baru nak balik turun kuantan...ku batalkan hasrat tuuu...

Liza said... [Reply]

betul tu tun, banjir thn ni teruk kan, bila tgk berita rasa takut pulak tp Alhamdulillah kpg akk xnaik air..

Akk xpernah rasa pun mcmmana rasanya daun selasih ni, terkejut tak? hihii

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

moga banjir cepat2lah surut hendaknya.. takut tgk air naik mcm tu.. mcm2 boleh terjadi kan tun..

pandai tun olah resepi nasi ni...nampak cam sedap je tu..

Umie Jazz said... [Reply]

Assalamualaikum TUn sdapnya nmpk nasik ni...tkasih share bole masuk list ni...aduh banjir ke...Uj doakan semoga cpt surut yer...dan brhati2

cikla said... [Reply]

Salam tun first time tgk nasi ayam selasih..buleh masuk list nanti kang..mmg besar banjir tahun ni..tp alhamdulillah umah mertua dkuantan tinggi atas bukit

Tina Othman said... [Reply]

Tulah tgk keadaan banjir ni, risau sangat dahlah minggu dpn adik ipar nak kawin mintaknya air tak naik tinggi kat kg tu

Sedapnya, mcm masak nasi daging je ye method dia cuma ada tambah daun selasih nyummm

EmbunRosaliza said... [Reply]

assalam tun, sedapnya nasi ayam selasih tu, kesiannya, takut tgk air byk2 mcm tu