Wednesday, December 18, 2013

Super Delicious Chocolate-Bottom Banana Squares ^^

xde gambar cantik, letak je la yg ni...

Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. berjaya juga nk ngadap blog kesayangan arini.. my laling is still away, and i cant be bothered to cook anything fancy.. also, been busy marathon buat kerja bcoz i'm going back home for a week. bg yg dh tau, umah kat kampung tenggelam dlm banjir aritu, and my siblings kt semenanjung hd taken a leave utk bersihkan rumah. tun je yg xbalik aritu. nx week start mid-sem break, n alhamdulillah, hikmah pathogen utk research blom sampai, so ada excuse utk hold research n balik ke kampung meneruskan prjuangan mmbersihkan rumah. 
 
nway... n3 cepat2 je. kan dh ckp i'm tooooo lazyy to cook kan, tp sbb weekend ada usrah, so merajinkan diri godek2 kuih jugak. i'm in love with this squares. byk kali dh buat.. texture squares ni x mcm cake, a bit dense but still soft.. xpandai nk describe, kene buat sendiri baru tau nama tun jatuh cinta kt CBBS nih.. hihi....


Chocolate-Bottom Banana Squares
recipe: tammy
source: jessie@hearty bakes
sumber: tun telani

** i used loyang 9 ichh

Bahan2:                                                                             
  • 1/2 cwn Butter -113g (lembutkan)
  • 1 cwan gula - like jessie, i used 3/4 c
  • 1 bj telur
  • 1 sk vanilla
  • 3 bj pisang- mashed - mine is quite large, lg gemuk dr pisang montel
  • 1 1/2 c tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 1/4 cwn sebuk koko  - tun guna 1 sk choc emulco
  • 1 cwn chocolate chips

Cara2:
  •  pukul butter dan gula sampai light n fluffy.
  • masukkan telur, vanilla dan pisang yg dh lenyek, dan pukul lagi.
  • ayak tepung, baking powder dan baking soda, dan masukkan dlm adunan di atas, masukkan garam dan gaul rata.
  • bahagikan adunan kepada dua. masukkan cocoa powder (tun masukkan choc emulco) dlm separuh adunan dan gaul rata.
  • ratakan adunan coklat dlm loyang. tun taburkan juga coklat chip, lepas tu ratakan pula adunan yg lagis separuh atas adunan coklat td. 
  • springkle coklat chip kat atas. bakar pd suhu 180 C, selama 30 minit atau hingga adunan x melekat bila di cucuk. HATI2 JGN OVERBAKE, nnti jd kering.
  • tunggu sejuk, baru potong petak2. 
  • SEDAP SGT!! selamat mencuba ^^

10 comments:

LiNa_Pg said... [Reply]

Sedapnya kek pisang ni..sambil makan tergigit coklat chips..hurmm dapnyer..lembut, gebu n ada unsur crunchy gitew

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Geram pulak akak tengok kegebuan kek ni Tun, rasa nak ambil jer sepotong :P

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

Tun..dah terasa kesedapan kek tu bersama teh o panas,ptg2 yg hujan ni..emmm dappp..akak suka bahagian atas yg garing tu

Umie Jazz said... [Reply]

Tun nmpk pun dh tau sedap...

Amie said... [Reply]

Tuuuunnn.... kalau dekat mau je Kak Amie datang ngendeng sepotog dua, teringin sangat nak rasa, belum pernah cuba buat ni... balik2 buat kek pisang togel je...

Wani said... [Reply]

salam tun ..lama dah tak main buat kek dengan pisang2 ni.. terasa rindu pulak

Cheq Sue said... [Reply]

Cheq sue pun 2 kali buat ni. Mmg x puas mkn...

Umi Nazrah said... [Reply]

salam singgah. geramnya tengok gambar. sangat menggodaaaaaaaaaaa

mala said... [Reply]

mmg best resepi ni. dah lama tak buat kek pisang. dulu jiran selalu bg pisang sekarang kena beli :-)

http://alamroon.blogspot.com/2011/08/chocolate-bottom-banana-squares.html

Tina Othman said... [Reply]

sedap ye tun, ada rasa mcm kek pisang ke

teringin pulak rasa nak try hehe sb tun kata sedap tu, tunggu mood R dtg dulu