Monday, December 9, 2013

Daging Goreng Kunyit... cepat, senang, n pasti xjemu..hihi


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah..alhamdulillah.. air banjir dikampung dh surut. walaupun speechless melihat gambr2 yg di-wasap oleh family dikampung, tp sekurang2nya semua org terselamat..sedih xdpt balik tolong mengemas umah, dan bersyukur kakak n adik2 yg ada disemenanjung sanggup minta cuti utk blk bersihkan umah. insyaAllah.. semoga ada hikmah disebalik semua yg berlaku.


xde apa sgt yg nk dikongsi.. plain ol' busying myself with research n sometimes unnecessary stuff.. huhu... ada sikit lg daging dlm fridge yg dibawa dr kampung.. n lauk daging yg paling tun suka is goreng bodo2..hihi.. mmg xkan makan daging yg berkuah, n xleh telan kalau ada bau hamis daging.

Daging goreng kunyit.. semua pandai buat dh kot.. tp rasa2nya teknik goreng xsama kan.. ada yg rebus dulu, ada yg letak air pastu letak minyak.. tun ikut style mama tun, goreng dgn minyak sedikit, gaul2 smp kuar air daging dan air tu kering :)

Daging Goreng Kunyit
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 300 g daging - hiris 
  • Sedikit garam- lbh kurang 1/2 sk
  • Sedikit kunyit - lbh kurang 1/2 sk
  • 1 bj bawang besar- potong bulat
  • Sayuran pilihan - capsicum, carrot, kacang panjang, atau cili hijau

Cara2:
  • Gaul daging dgn garam dan kunyit, ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak (tun guna olive oil) dlm kuali, dan masukkan daging.
  • Goreng smp air daging keluar, gaul2 hingga air daging kering.
  • Bila air daging dah kering, masukkan sedikit lg minyak dan goreng hingga nampak sedikit garing.
  • Masukkan sayuran pilihan, gaul sebentar.
  • Siap. 
ok.. nk abadikan (skema betul... :p ) our pic here.. my 1st mabit with this usrah group :D sbb ada few famili usrah baru, jd buat mabit+riadah merangkap team building.. hihi.. n riadah kami.. memanjat tangki air.. hahaha... tinggi oooo... rasa2nya kalau bangunan, dlm 6 tingkat kot. tun dh penah panjat 2-3kali, tp bdk2 ni 1st time panjat, semput nk sampai atas. haha...  apa2 pun, nabi cakap "mukmin yg kuat lbh baik dan lebih dicintai Allah berbanding mukmin yg lemah" (HR Muslim) jd rasa2nya kene lebihkan riadah lps ni :)

7 comments:

Mel said... [Reply]

Lama dah tak ku masak daging simple gini. kelmarin masak daging, semalam pun masak daging..bulan depan baru leh jamah dgg lagi.

bosannn ni duk ulang lauk sama.. rini masak ketupat je..habis cite..*selera orang yg dah lama tak makan kedai/kuar bandor* hihii

fazianbatrisyia said... [Reply]

sedap masak cam ni...yg pasti anak2 senang nak makan tak makan berualam air...

Umie Jazz said... [Reply]

Assalamualaikum ...Tun mmg sedapkan lauk2 cenggini...x sabo mkn nasik brtmbah...

ZalinZalina said... [Reply]

Kak ina kalau masak daging asik masak kicap atau blackpaper.. sesekali nak kena test masak dading goreng kunyit sedap gak ye Tun :)

Wani said... [Reply]

lama dah tak masak daging macam ni ..kalo dah tak ada idea .memang buat macam ni la ..... hii tingginya tangki air tu gayat rasanya kalo dah sampai kat atas tu,,,

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

akak pun tak makan kalau daging berbau...so pilihan akak adalah daging import...
ayam pun boleh dimasak macam ni,kan..

Cheq Sue said... [Reply]

Kalau cheqsue lak..daging ni jd pilihan terakhir... kalau beli mmg lmbt nk habis...