Monday, May 19, 2014

Chocolate Velvet Cupcakes with Cream Cheese Frosting


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah berjaya update blog arini.. perot agak x selesa sejak semalam.. lunch smlm my laling buat makan2 utk anak2 usrah dia. Buat mee kari je, pastu buat puding sikit. Terlupa yg sejak pregnant ni xleh mkn mee kuning. maybe sbb kapur dia kot.. smlm makan mee kari dgn bahagianya, pastu perot xselesa n rasa nk muntah sepanjang hari. last2 ptg smlm muntah teruk, habis kosong perot. pastu dh xlalu nk makan, bila perot dh masuk angin tu, mmg mkn la apa2 pon, semua rasa mcm xkuar semula.. huhu

nway... tun mmg jenis yg bersemangat bila ada makan2.. tiba2 terasa mcm nk main noozle. walaupon jenis yg tangan keras, tp siap beli 1 set noozle. hehe.. selalu bercita2 dpt deco kek cantik2. slow la belajar.. xde kesempatan nk gi kelas lagi, tp suka tgk youtube org ajar deco. 

Kek nih terliur tgk kat tibi.. rancangan Chuck's Day Off kat AFC. siap rekod lg sbb nk salin resepi, rupa2nya bila gugel byk je kuar resepi nih. tp tun mmg dr dulu ngeri tgk sukatan pewarna merah tu, jd mmg xkan buat red velvet, dh jadi chocolate velvet sbb kaler koko hihi... bg tun, resepi cupcakes ni ok je. xde la sedap2 giler2, sedap lg resepi moist choc cake yg penah buat sblm nih. hehe.. tp RVC pon rasa biasa2 je kan, yg jd sedap tu sbb topping cream cheese.




Chocolate Velvet Cupcakes
Resepi: RVC by Chuck Hughes
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 1 1/2 c gula
  • 2 telur
  • 1 1/2 c minyak masak
  • 1 c yogurt
  • 2 sb pewarna merah - tun xletak
  • 1 sk cuka
  • 1 sk vanilla
  • 2 1/2 c tepung
  • 1 sb serbuk koko - tun letak 2 sb
  • 1 sk baking soda
  • 1 sk garam

Cara2:
  • Pukul telur, minyak, gula, yogurt, cuka dan vanilla hingga sebati.
  • Masukkan tepung, serbuk koko, baking soda, dan garam yg telah di ayak. Gaulkan hingga sebati.
  • Masukkan dalam acuan cupcakes dan bakar selama 25- 30 minit. Utk mini cupcakes, tun bakar max 15minit.

Cream cheese frosting ni tun amik dr buku panduan asas menghias kek.. dh lama beli buku nih, tiap2 hari pon duk baca dan berangan nk deco kek cantik.. tp buatnyer tak :p

Cream Cheese Frosting
Resepi: Buku Panduan Asas Menghias Kek
Sumber: tun telani

Bahan2:
  • 250g cream cheese - suhu bilik
  • 125g butter
  • 120g gula icing
  • 1/2 sk perisa lemon - tun perah jus limau nipis

Cara2:
  • Pukul cream cheese hingga lembut dan tidak berketul.
  • Masukkan butter dan pukul lagi.
  • Masukkan gula icing dan perisa lemon/jus limau, pukul sebati.




8 comments:

adda syuhada said... [Reply]

choc velvet sedap wooo...

Liza said... [Reply]

Biasa akk wat rvc akk kurangkn kaler merah n srbuk koko... Hihihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Sodappp tu Tun weiii.. dah lama juga tangan akak yg kejang dan keras ni bermain nozzle..

cantik kejadian RVC Tun tu :)

Rohah said... [Reply]

assalam tun...kemain rajin dia...akak rindu nak mamam je ni

Mel said... [Reply]

xpe tun try test banyak kali nanti lawalah kejadiannya. sejak jadi surirumah sementara ni, makin bertambah rajin u. nak berjiranlah.hihii

Tina Othman said... [Reply]

Sedapnya tun, umah kita pun asik tayang rvc je hehe, betul rvc ni kena lawan dgn cheese baru sedap klu tak, tak berasa lah

zila norazila said... [Reply]

adik akk mmg rajin skrg ne erk..tc urself..nk mkn kt disini boleh..

Ayu said... [Reply]

Assalam tun, akak nak singgah sini semalam malam..tak sempat pulla.. Memang ingat pagi nak singgah tup tup tun dah cornering dapur akak..heheh..
Chocolate velvet cake aka red velvet cake..memang macam2 recipe ya.. Memang terpulang nak buat yg mana..nak tukar colour pun boleh.. Tapi akak punya red velvet akak Lebih suka guna buttercream tapi lemon flavor..mula2 Dulu memang guna cheese..tapi anak2 tak suka cream cheese frosting so tukar ke buttercream aje..bagus lah save sikit tak payoh beli cream cheese yg mahal..hahaha