Friday, May 2, 2014

Kuih Cara Manis


Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah.. kembali bertemu di hari Jumaat, penghulu segala hari... arini dh 2 Rejab, xlama lagi dh Syaaban, pastu Ramadhan. Sekejap je masa berlalu kan.. harap2 Allah bagi kekuatan utk puasa penuh tahun ni sbb masuk bulan puasa ni, baby dlm perot dh 8bulan insyaAllah. skrg ni blom stat praktis puasa sunat lagi. huhu... sbb xleh lapar sket, mmg meragam perut. tersalah makan lambat sket pagi, mmg sebu perut dan muntah2 sepanjang hari.. dugaan betul. kalau mommies2 luar sana ada tips utk puasa masa preggy blh la share ye :)


Kuih cara ni buat ptg semalam.. dr tghari duk terbayang2 nk mkn kuih, tp xtau kuih apa.. ingat nk mendonat, tp tgk2 potato ada sebijik je, kecik pulak tu. tun suka resepi donat kentang, jd cancel wat donat. esok masa kuar lah beli potato. tgk2 hp nmpk screen shot kuih cara nih.. mmg byk screen shot resepi, makin lama makin panjang queue.. huhu.. pernah buat sekali akhir lepas. acuan dia dh berzaman beli, nasib baik x jadi perkasam.


Resepi yg sgt senang.. tp make sure api betul2 kecil dan tutup acuan tu. nasib baik ada penutup periuk yg muat2 acuan. mula2 buat tu2, separuh adunan rentung.. hahaha... 2nd time dh pandai sket bajet.

Kuih Cara Manis
Resepi: Junjs11@myr
Sumber: tun telani

Bahan-bahan ( dalam 12 biji )
  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segair- tun guna santan lebih sedap
  • 1 sudu besar jus pandan (jun guna esen pandan sbb daun pandan)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti
Cara-cara
  • Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
  • Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  • Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje.. 

8 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Salam Tun,

Moga sihat ye.. mesti dah habis morning sickness ni sebab dah rajin masak..
Dah lama akak tak buat kuih cara ni Tun.. rasa nak ambil jer sebiji dari piring Tun ehe :P

dZana said... [Reply]

Rajinnyaaa mama.. mmg rasa nak capai jer sebiji terus masuk mulut .. hihihi

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun,
bila tengok cara manis nikan..teringat akak acuan bentuk ni akak ada beli tapi dah tak tahu kat mana dia tersembunyi..ni case beli lepas tu campak mana hendak..lepas tu terlupa..puas dah cari ..tak jumpa..cantik kuih tu corak yang brownish tu...:)

Kak Nita said... [Reply]

Salam Tun....
akak selalu beli jer kuih ni ,tak pernah try lg tapi nampak Tun buat ni teringin la pulakk...

jaga baby kat dalam tu yer ...insyaAllah puasa nnt ok dan tak dak masalah punye..

Mel said... [Reply]

Waaa..sedap kuih ni. Retro gitu..

Gee® said... [Reply]

Waaa... comelnya kuih cara Tun... mesti baby dlm pewot pon comel... hihi

Tina Othman said... [Reply]

Rajinnya haha sedap ni, tapi biasa beli je naknya time bulan puasa

Nadz Nazharzan said... [Reply]

Assallamualaikum Tun.
Amboi..amboi..kencang memasak nampak...hihihii.. Tak pe..tak pe tun.. Ada selera nk makan tu, makan tun...