Thursday, May 22, 2014

Donat Kentang Fatmah


Assalamualaikummm :)

Alhamdulillah ^^ bersyukur arini tun berjaya bangun sahur. walaupon semput2 je sahur, set jam ko 430, ko 440 baru bangun. huhu... subuh pukul 456, jd sempat la mkn nasik utk sahur.  slow2 practise puasa, nnti xde la baby tergezut time Ramadhan. Salah satu sindrom pregnancy tun, dahaga sangat2. sepanjang masa dahaga.. huhu.... malam2 mmg stand-by sebotol besar air tepi katil, tgh2 mlm terjaga 2-3 kali sbb dahaga, teguk air pastu sambung tido.. huhu... skrg ni pon tekak dh terasa sedikit perit sbb dahaga, padahal blom ko 9 pon.. huhu.... chaiyok2!! semoga berjaya puasa penuh tahun nih :)


Donat ni buat utk minum petang semalam.. tengok laa, geseng beno kaler.. muahahhaha..... biasa la, tgh panaskn minyak tu laa nk duk membasuh bekas2 dlm sinki, dh berasap2 kuali tu haa nk menggoreng. kecikkan api tunggu sejuk jap, tp still geseng jugak.. apa2 pon, yg penting lembut dan sedap. betul x? 

tun sgt suka resepi donat kentang fatmah. dh mcm2 olahan tun buat guna resepi nih, donat labu la, donat kentang la.. semua sedap dan lembut.. tun goreng petang smlm, pastu saje tinggal bawah saji sebijik. xletak dlm bekas pon, dlm piring je. pagi td masa sahur lembut lagi.. 


encik laling lg suka makan pau goreng dari donat.. inti kacang merah yg beli punyer. hihi...buat satu adunan, penuh freezer ngan donat ngan pau.. haha..

tun tulis ikut apa yg tun buat la ye.. resepi asal refer blog kak izah.

Donat Kentang Fatmah
resepi: Fatmah Bahalwan
sumber: kak Izah, Tun telani

Bahan-bahan
  • 500 g tepung gandum - adunan tun lembik sikit, tun tambah lg 2 sudu besar tepung
  • 50 g susu tepung
  • 11 g yis - tun guna mauripan
  • 200 g kentang - kukus, lecek - tun rebus, tos dan lecek
  • 100 g gula
  • 75 g mentega - tun guna marjerin, cairkan
  • ½ sdt garam
  • 4 btr kuning telur - tun guna 2 biji telur, malas nk bazir putih telur
  • 100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais

Cara-cara
  • Campurkan tepung, gula, susu, yis, kentang, dan telur. Uli hingga bercampur.
  • Masukkan mentega dan garam, uli hingga tidak melekat kat tangan - tun guna mixer mata cangkuk.
  • Tutup bekas dan biarkan mengembang 2kali ganda.
  • Canai dan terap doh, atau bentukkan jd donat. Biar hingga mengembang. Bila dh kembang boleh la goreng.




11 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... [Reply]

xsuka makan donat.. tp pau tu memang terbaik.. meleleh nengok.. hehe

zana fahmi said... [Reply]

hehe...mcm sama pulak otak Tun dgn kakpb. skrg ni plan nak buat donat utk frozenkan. anak kakpb tu kalau sarapan pagi cerewet yg amat. donut dgn roti je kesukaan dia.
kakpb tgk bnyk versi donut, semuanya lembut. rasanya mcm dah cuba ni..

Mel said... [Reply]

mel bangun jam 4.10, terkejar2 nak masak n makan.berhenti jam 4.40.u bangun 4.40, mesti laju sangat ni makan..cer bagi tips sket...

tengok jela orang buat donat.nak buat, tekak sendiri je makan ha.apa boleh buat, tiada berjiran sangat.uhuu

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Adoiii tengok petang hari.. pastu hari ujan, udaaahhh lapor akak Tun.. bak mai akak seketul eheh :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... [Reply]

Adoiii tengok petang hari.. pastu hari ujan, udaaahhh lapor akak Tun.. bak mai akak seketul eheh :)

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun,
kok, entry ni did not appear in my blog pagi tadi ya..tak nampak yg ni..itu yang terus ke chocolate velvet kat bawah tu..mungkin got to do with feedbrowser kot..baru ni timbul kat blog akak..

anyway..kalau tun pregnant..kalau tak boleh puasa jangan puasa..dont force yourself..kesian baby tau..

Wani said... [Reply]

salam singgah tun ...tumpang happy x lama dah nak jadi umi... dah lama x mendonut sekarang ni ..rindu betul nak menguli macam2 dulu2 donut kentang ni pernah buat gak ...

Yana Shaiful said... [Reply]

Dh lama k.yana tak mendonat.. klu bt mmg mkn byk hihii

InsyaAllah Tun baby tau mama dia puasa..k.yana dulu dh 35 weeks ms bln ramadan..risau jgk tkt xde tenaga tp ms sahur mmg wajib kna mkn ns..Alhamdulillah..xde apa pun..rs makin sihat..plg best xyah ganti puasa hihii..

Tina Othman said... [Reply]

Sedappnya tun, kita pun suka donut kentang tapi dulu buat guna resepi lain, suka sb lembut je wlupun sejuk cuma leceh sb melekit2 adunannya

zila norazila said... [Reply]

yg inti kcg merah akk x pernh cuba buat..nnt aq try la..inti bnyk kt umh ne..x terfikir lg nk wat apa..

Cik Khairun Minhad said... [Reply]

salam akak..sy baru ade kesempatan cube resepi ni..alhmdulillah menjadi!!!! hepi gileee..ni la rupe bentuk donat pujaan hati sye selame ni...at last, dh bole buat sendiri kat rumah...thanks akak :)