Thursday, November 20, 2014

Agar-Agar Lapis Oreo



Assalamualaikummmm :)

Alhamdulillah masih berkesempatan utk berkongsi resepi di blog kesayangan tun nih.. walapun tenggelam-timbul, tp at least x karam terus kan.. hihi.. dari last week lagi duk teringin nk buat pudding.. dh lama betul rasanya x mkn pudding. nk beli pun xtau nk beli kat mana. kalau kuih2 tu bila terasa nk makan sgt tun singgah gerai tepi jalan lepas hntar harith umah mak angkat dia. huhu.. nk buat, tp mmg kekangan masa betul.


Agar2 lapis oreo ni antara puding kegemaran tun.. sgt glemer tahun lepas puding nih.. semua org pun duk tayang.. masa tu 2-3 kali tun duk ulang puding nih. kali ni tun guna cocoa powder, mmg lagi sedap rasa dia berbanding guna milo/oligo. Cuma kali ni versi nak cepat, tun wat 2 layer je.. kalau 3 layer lagi sedap rasa dia.


Cnp je resepi.. kalau ada yg belum cuba, cuba la buat.. kompom x menyesal, serius sedap nih.. hehe..

Agar-Agar Lapis Oreo
Resepi : Along - HomeKreation
Sumber : Kak Ayu . kak Mastun telani

Bahan :
  • 1 bungkus @ 10g Jelly Powder -  tun guna serbuk agar-agar
  • 750ml Air
  • 160g Gula - Mas ikut Ayu 140g gula
  • 1 tin @ 400g Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo - tun guna cocoa powder
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

Cara :
  • Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
  • Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
  • Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain dan campurkan milo sehingga sebati.
  • Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan. Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  • Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:
- Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
- Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

*** tun wat versi pemalas, 2 lapis je.. huhu

4 comments:

Gee® said... [Reply]

Ermmm... mabelesnya.... nyum2x

Nana said... [Reply]

wow...sedapnyeee....

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

dalam petiais ada sebungkus lagi oreo yg belum dibuka..

Bicara Kak Noor said... [Reply]

kaknoor pun nak try jugak suatu hari yg tak busy nampak cam sedap sngt tu