Sunday, November 23, 2014

Puding Fruit Cocktail


Assalamualaikumm :)

Happy holiday pada semua cikgu cikgi dan mereka yg masih bersekolah.. jeles sgt tgk kawan2 yg dh balik dan akan balik kg.. TT  kat sini pon akan makin sunyi sbb ramai juga staff yg akan balik kg sempena cuti sekolah.. geng2 kat sini pon ada yg balik kg dgn lamanya dgn anak2, tinggal husben kat sini.. untung jd housewife n cikgu, dpt balik kg lama. tp tun xde la sedih sgt kali ni, sbb minggu depan nnti mama n adik2 nk datang :) encik laling outstation 2weeks, jd mama dtg teman kat sini. Mujur ada harith kan, kalau tak mmg xde laa saje2 mama tun nk dtg sini teman tun masa encik laling xde. apa saje demi cucu, ye tak? hehe.....


nway.. puding ni wat semalam. ada buat majlis makan2 dgn kawan2 usrah. sempena juga sbb sorg adik usrah ni dh habis study dan akan balik for good minggu depan. biasa nya kalau ada makan2 tun akan prepare most of the food, tp kali ni xsempat la. sgt2 bizi dan mlm2 harith biasa xleh tinggal. so wat pot luck je. tun just rebus nasi himpit, pastu wat 2 puding. satu puding lapis oreo, the other one this one. mula2 nk lapis2 kasi cantik jugak, tp harith dh mengamuk, so campak je semua dan masak. huhu.. 

Puding simple2 je.. tp sedap. siap ada yg msg mintak resepi lagi. alhamdulillah.. :)

Puding Fruit Cocktail
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 10 g  serbuk agar-agar
  • 1 tin fruit cocktail
  • 700 ml air
  • 1 tin (400g) susu cair
  • 150g gula


Cara2:
  • Masak air, serbuk agar2, gan gula hingga gula cair.
  • Masukkan susu cair dan fruit cocktail termasuk dgn air gula dalam tin fruit cocktail tu.
  • Masak hingga mendidih.
  • Tuangkan puding ke dalam acuan yg sesuai.


7 comments:

Kak Sam said... [Reply]

Harith nak tolong buat puding sebenarnya tu. hihihi mesti dia excited tungggu nenek ngan makcik pokcik mai minggu depan.

cheq da said... [Reply]

Nmpk berkaca2 puding ni...boleh dibuat hantaran ni

❤Kamsiah❤ said... [Reply]

aduh Tun...bagai terasa dinginnya puding melaui tekak akak ni..sedap..!!

Gee® said... [Reply]

Sedapnya Tun.... k.gee angkut resipinya yea...terlior... hihi

Yana Shaiful said... [Reply]

simpan dulu resepinya..mama k.yana mst suka..puding mcm ni meme feberet dia ^_^

IeRA said... [Reply]

salam..

Lama tak singgah sini.. biasa singgah kat fb tun jer

mardiana abu darin said... [Reply]

Going to make this puding...asyik buat puding jagung je....kasi variasi kan resipi...tq tun