Tuesday, November 18, 2014

Rojak Tepung, Mee.. dll.. hihi


 Assalamualaikumm..
Alhamdulillah akhirnya berjaya juga buka blog nih.. rindu nak berblog, tp masa x mengizinkan.. skrg dh stat sem baru, so bertambah la kerja nya.. this sem request utk ajar 1 subjek je, x terkejar.. skrg pon agak stress with my PhD. lama sgt tinggal, otak berkarat2 :(  last week lepas meeting, terasa semput kejap sbb terhempap dgn realiti sgt2 byk kerja yg perlu dibuat utk research.. huk huk.. tp bila stress sgt satu apa pon xjalan.. huhu.. semoga Allah berikan ilham dan permudahkan utk siapkan semua kerja.

Macam2 ada haa... sate ayam ngan bergedil pon ada.. haha

Alhamdulillah jugak my harith cayang nmpk OK duk umah pengasuh... mak angkat dia pon nmpk OK. Lepas solat mmg doa sungguh2 biar la pengasuh dia sayang harith mcm mama dia sayang.. aminn..

Ok laa.. sambil2 pam susu mengapdate blog nih.. kih kih... talk about multi-tasking ;p rojak ni buat sblm bersalin lagi.. 3bulan dh dlm folder.. hahaha.. skrg ni masak bodo2 je.. kalau wat sup ayam tu, siap campak terus bayam kat dlm sbb xsempat dh nk masak sayur.. bekfes most of the time makan kedai... huk huk.. lps hntr harith umah pengasuh singgah bekfes or beli kuih je.. harap2 xlama lagi lebih teratur hidup n xde la byk sgt mkn luar.


ROJAK TEPUNG
Resepi Asal: Kak Hana

Bahan-bahan

UTK KUAH
  • 10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
  • 40g kacang tanah - goreng n blend
  • 40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
  • *segenggam udang kering
  • *sebiji bawang besar
  • *5 biji bwg merah
  • *3 ulas bwg putih
  • gula melaka
  • air secukupnyer - dlm 6-7cwn
  • garam
  • gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)
UTK TEPUNG ROJAK
  • 2 cwn tepung gandum
  • satu sudu makan rata yis
  • 3 sudu gula
  • garam
  • air
  • pewarna kuning - optional
  • myk utk deep fry
*** next time nk letak taugeh ke, kucai ke, kasi sedap skit, yg ni plain sgt..
BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
  • timun - hiris
  • tauhu - goreng n hiris
  • tempe goreng - hiris
  • sengkuang - hiris
  • salad lettuce - hiris
  • kangkung celur (optional)
  • taugeh celur (jika suka)
  • telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
  • kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
  • ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
  • mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee
Cara-cara
  • UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
  • blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
  • masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
  • pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
  • bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!
  • UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
  • dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
  • perap adunan selama 1 jam.
  • panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.
  • CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

6 comments:

Gee® said...

Waaa...best tu rojak pasembor

Kamsiah yusoff said...

Tun..akka dok berbunyi tang perut ni hehe...kalau la dok dekat..nyum nyum..

Anonymous said...

Sedapnya tun

Cheq Sue said...

Mmmmmm...rojak inilah yang tak pernah jemu di makan... kan Tun..

Yana Shaiful said...

huhuuu..k.yana suka mkn rojak.. yg cmpur2 mcm ni lg sukaaaaaa.. klu ada kacang tanah harus jua bt ari nihh.. sedappnyaa.. ^_^

zila norazila said...

nk kna rajin btl2 baru leh buat ne..byk assry he hee..mmg mmula klg kabut ..mcm akk aritu semua x sempt..llma bole susun wktu dh..