Sunday, May 26, 2013

Ikan Singgang


Assalamualaikummmm~~~~

Fuuhhh.. fuhhh.. tiup habuk sket.. huhu....lemau betul la nk mengapdate blog sejak 2 menjak nih.. minggu ni busy dgn presentation phd. alhamdulillah, done with my major presentation for this sem dgn jayanya :) masa tgh2 bizi ni dapur jarang2 berasap. kalau masak pun mmh habis cincai la.. kesian pulak enchik abang ku itu.. huhu... 

ni xde kerja yg perlu di submit dlm masa terdekat, blh la menghabiskan masa kt dapur. hoho.. nk wat stok kuih frozen byk2 sket sementara x bizi spy nnti bila dh stat bizi semula at least dh ada mknn dlm peti.


ok laa.. arini menu ringkas. ikan singgang yg sangatttt jarang tun masak. huhu... 1st sbb kalau singgang ikan nk ikan yg betul2 fresh, then xtau la nape tun nyer ikan singgang tak sesedap yg mama buat kt kampung. haish... mmg xtau nape.. tp bila dh 'kenyek' lada dlm pinggan tu, boleh bertambah jugak nasik..

ikan singgang versi mama tun ni mmg cuma letak bawang putih dan lengkuas ye. tp kalau nk tambah bawang merah pun boleh juga.

Ikan Singgang
resepi tun telani

Bahan2:
  • 2-3 ekor ikan selayang atau kembong
  • 2-3 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 inch lengkuas - ketuk
  • 2 keping asam keping
  • 2-3 biji cili padi - jika suka
  • Bendi - jika suka
  • Garam secukup rasa

Cara2
  • Masukkan semua bahan2 dlm periuk dan masukkan air secukupnya.
  • Rebus smp ikan masak.
  • Perasakan garam.

8 comments:

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun...sedapnya singgan ikan ni...ada budu tak?hurm kalau ada ulam sekali lagilah sedap...mau bertambah nasi ni

Mel said... [Reply]

assalam Tun..alhamdulillah perjlnan phd nya lancar.sedap tu singgang..tapi mel masal memg takleh lawan mil masak..org Johorla katakan..uhu

aii xjadi pindah...seronok!!xyah letih kemas barang dah..hujung taun gamaknya baru pindah..kuikui

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun kalo kat umah akk ni,buat ikan singgang sekor pas tu goreng ikan, mkn nasi panas2 budu di lupa jangan berserta ulam2an, mau berpinggan akk tambah nasi heheh.

Mmg betul tun air tangan kita ngan bonda mmg berbeza, rasa lagi sedap yg bonda msk kan. Org kata kalo ikn singgang letak bwg merah cepat basi, entah betul entahkan tidak la, sbb kalo akk msk guna sekor je ikan heheh

Azian Elias said... [Reply]

hee..hee.. akak cakap ini lauk org sakit. masa kt college dulu org one auntie ni selalu masak ni. naik tak lalu tekak akak.. hee..

rahel said... [Reply]

Singgang ikan ni sesuai untuk Rahel yg dah naik bam bam....

Yana Shaiful said... [Reply]

ike singge + budu..adusss..mmg xleh ditahan nafsu nak tambah nasi berkali2 hohooo~~~

Amie said... [Reply]

Lega rasanya bila dah selesai presentation ye Tun.
Kak Amie suka ikan masak singgang gini, dah cukup lengkaplah tu buat lauk hidangan tengahari, siap dengan kacang bendinya, dengan cilinya yang hanya picit2 kan saja untuk pedasnya... mmmm enaknya ... kemudian hirup kuahnya! Slurrppppp

Qasey Honey said... [Reply]

sedapnya...dh lama xmkn lauk simple mcm tu..hirup kuahnya pon sedap jugak...