Monday, May 27, 2013

Frozen Popia


Assalamualaikumm~~ ^^

kembali bekerja after 3 hari cuti.. selamat bekerja buat mereka2 yg kerja monday-friday. tun masih lagi bersenang2 di rumah. huhu... ada lagi few weeks untill sem baru bermula, tp nx sem maybe x mengajar byk kelas sbb perlu fokus kat kerja2 phd juga. 

apa2 pun. sementara ada masa terluang, mari memenuhkan peti ais dgn frozen food :D xde laa nnti tiba2 ada org nk dtg xde makanan nk hidang. tun letak nama dia frozen popia sbb kalau utk mkn terus, inti dia tun biasa akan tambah tauge, tauhu dan kobis juga.. tp dh try frozen popia dgn inti yg biasa tu buat tu, rasa dia x sedap bila de-frost. ada sayur2 yg mmg x sesuai utk frozen, jd utk frozen popia, just letak sayur yg bersifat 'ubi'.


kalau beli kat kedai ni, mmg secuit je la inti dia.. buat sendiri letak inti byk2, baru puas hati makan. tp kalau org nk order, mmg rugi kalau jual 3 singgit nih. huhu...

Frozen Popia
Resepi: tun telani

Bahan2:
  • 1 peket kulit popia 
  • 2 keping dada ayam atau 1 mangkuk isi udang
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1/2 bj bawang besar - dadu
  • 1 biji sengkuang - sagat
  • 2 batang lobak merah - sagat
  • Garam
  • Serbuk lada hitam

Cara2:
  • Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  • Masukkan isi ayam atau udang yang dipotong kecil
  • Masukkan sengkuang dan lobak merah.
  • Masukkan garam dan lada hitam secukup rata.
  • Gaul rata dan biarkan sejuk sebelum dimasukkan dalam popia.

Utk frozenkan, susun popia yg siap atas tray dan bekukan. Bila dah beku baru dimasukkan dalam bekas atau plastik. Kalau masukkan terus dlm plastik, popia akan mudah melekat.

Popia yg difrozen dan masukkan dlm plastik.

Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

15 comments:

Mel said... [Reply]

Mel sangat sukakan popia..
Tapi tak boleh nk buat frozen food sekarang sebab freezer penuh dgn daging bawa dari semenanjung ritu.. Jadi ingat nak beli freezer baru dulu baru buat projek frozen food ni..Kalau ada rezeki beli jak peti ais baru..huahuahua

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

sedapnya tengok inti penuh2 tu, Tun.. kalau nak jual kena 50 sen satu kot..

JaSSNaNi said... [Reply]

assalamualaikum tun...
wahhh frozen popiah ye.. nani pun suka makan popiah.. skali buat.. goreng 2 kali je... abis.. camne nak frozen.. hahahahah..

izahdaut said... [Reply]

Akk lama xmakan.time bulan puasa je tringin membeli popia.ingt nk buat.juga la jenis frozen mcm tun ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

akak pun dah lama tak buat popia.. frozen gini lagilah... selalu kalau buat mmg boleh abis banyak.. tak sempat nak frozen2 pun.. hhi..

Sheila Shafeareen said... [Reply]

salam tun hrp sihat....mmg tebaik akk pun suka kalau buat frozen2 mcm ni...time darurat kalau ada org dtg blh goreng...

EmbunRosaliza said... [Reply]

Rajin tun buat frozen lagi, kalo umah akk tak sempat nak frozen, habis je. Best ni mkn [panas2

LiNa_Pg said... [Reply]

Bagus idea Tun ni..wat popia frozen...cam skrg ni cuti sekolah..bukan sebuk takut tamu datang tadak menda makan..kalau akak takut anak2 kelaparan haha..stand by yg frozen camni lagi bagus..

Kem Mirza said... [Reply]

frozen food esp karipap, popia atau pau shud be in our fridge. Senang org datang rumah... goreng je.

rahel said... [Reply]

Wah..best ni frozen popia....senang kerja...nanti nak cuba la...tq bagi idea..

Amie said... [Reply]

memang tak puas makan kalau beli popia dengan intinya yang entah apa dibubuhnya... bagus sungguh idea Tun buat popia frozen, teringin nak buat gak sebab kami sekeluarga memang hantu popia he heheh.

Qasey Honey said... [Reply]

rajin..popia sayur QH suka..senangkan Tun..bile2 tetiba nk mkn tinggal gorengkn aje..

zila norazila said... [Reply]

padat dgn inti..akk suka inti yg penuh camne..he hhee

Sue @ Nenie said... [Reply]

Assalamuaalikum...wahhhhh popia..sedap sedap sedap

inahar ali said... [Reply]

wah..boleh la akak oder 3 bungkus..leh x?? hehe!