Wednesday, May 29, 2013

Donat Labu yang sangattttt lembut.. hihi


Assalamualaikumm~~ :)

Kembali bersama donat labu.. hihi... stok puri labu yg few months back duk beku dlm peti ais. bila2 x bizi mcm ni boleh marathon buat kuih frozen. donat labu ni buat 2 hari lepas.. hihi.. tun olah dari resepi donat kentang fatmah, mmg sedap sangat.. hihi.. puji diri sendiri pulak :p  tun rasa sebab guna 2 biji telur dlm resepi ni, jd dia extra lembut sket..


Tun goreng petang pastu biarkan sebiji hingga pagi esok.. pagi makan masih lembut donat ni.. suka sangat! :D 

Donat Labu
Olahan dari: donat kentang fatmah
Sumber: tun telani

Bahan-bahan
  • 500 g tepung gandum
  • 50 ml susu sejat
  • 11 g yis
  • 200 g puri labu
  • 100 g gula
  • 75 g marjerin
  • ½ sk garam
  • 2 bj telur

Cara-cara
  • Campurkan semua bahan kecuali marjerin dan garam dan uli sebentar.
  • Campurkan marjerin dan garam dan uli lagi hingga tdk melekat ditangan. Rehatkan doh selama 15 minit. Campurkan sedikit air jika perlu.
  • Bentukkan menjadi donat dan biarkan 20 minit atau hingga kembang.
    Goreng dan tabur dgn gula.
 ps: dlm resepi ni tun x guna air sbb puri labu dh berair. 

Perhatian: Blogspot tun mempunyai masalah tidak dapat menghantar komen di mana2 blog yang menggunakan embedded komen. Sorry for those who comment here but I can't comment on their blog.

18 comments:

Mel said... [Reply]

Sangatlah teringin buat donut..tapi air takde,mel pendam dulu hasrat tu. Boleh simpan dulu resepi tun ni.

Makan big apple je buat hilang rasa kepingin tu..hihi ^^

ina ku said... [Reply]

donut labu tak pernah buat, donut keledek pernah la. bila tun kata lembut tu teringin jugak la nak try. sbb akak ni mmg selalu simpan stok donut untuk frozen, biasa la kan klu kena time malasssss tu, goreng sajo donut, hik hik hik.

EmbunRosaliza said... [Reply]

Assalam tun sedapnya donut labu, mmg lembut dan gebu donut labu kan, akk guna resipi kak besah pun sama tetap lembut

LiNa_Pg said... [Reply]

Assalam Tun,
Nampak lembut dan gebu gebass donut labu ni.Akak tak pernah wat lagi guna labu...paling 'hebat' boh keledek jer haha...

zana fahmi said... [Reply]

kakpb ada stok labu semangkok, taktau nak buat apa. boleh la tiru donat labu mcm tun ni.

Gee® said... [Reply]

Ayoooo... gebus gebas nmpk donut labu tu Tun... sedapnyaaa... dh lama k.gee tak mendonut...

JaSSNaNi said... [Reply]

assalamualaikum...
donat adalah salah satu menu list yang sakinah nak ajak wat hujung minggu ni.. :) sabor je mak... bukan sket.. donat, tiramisu, kek cheese, karipap.. huaarghhh

mala said... [Reply]

salam tun,
mala pun nak buat jugak donut labu ni hujugn minggu ni. labu dah siap potong dlm fridge.

Norzila Zakaria said... [Reply]

gebu nye donut tu kak tun..cukup lemak rasa tu ..lagi dapat minum ptg2 gini..sedapnye

Kem Mirza said... [Reply]

resipinya mudah dan praktikal bagi yang bekerja. As father, i also pratic the same way. Come visit my blog
www.ladabenar.blogspot.com

Chah said... [Reply]

tak komen pun xpe...janji ai a
tau tun a
oways miss ai, kan? hee suka resep dr ftma ni..memey terbaik...

Rohah said... [Reply]

Sedap tun klu dapat mkn donat yg lembut..kat tmpat akk ni ada makcik yg jual donat yg lemmmmbuuut sgt...tak cukup seketul

Bbwana adienia said... [Reply]

salam tun..

bestnya makan dount labu tu..memang nampak sedap dan cantik kejadian donut tu.

Tina Othman said... [Reply]

Wah sedapnya, alangkan donut kentang pun sedap gila, nak try lah nanti

Ummi said... [Reply]

Assalamualaikum Tun cayang...apa khabar? Waaah makan donut jer....nnt gebusss mcm labu la ek...hehe

rahel said... [Reply]

Salam kak Tun...
Pewit....donat labu la pulak....sedap tu...

Yana Shaiful said... [Reply]

salam Tun..k.yana nk 2 ketui damia 2 ketui..bleh bt mkn ptg nih hihii.. resepi donut fatma mmg best kan.. lembut je

mimie mielan said... [Reply]

alamak tun,,.... tgk pon dah rase cam sedappp...nk jugakkkk...