Tuesday, November 20, 2012

Explorasi Gua Niah



assalamualaikumm... :D

xde n3 masak2 arini sbb berkobar2 nk menunjuk2 yg tun berjaya menakluki gua niah :>  hihi... dh lama teringin nk masuk niah, cuma x berkesempatan je. last wiken pegi dgn kawan2.. sgt cantik!! siyess!!  :D 

trekking dr pintu gerbang ke pintu gua nearly 3km.. so, make sure u are fit..tp jalan cantik lah, mcm laluan jambatan kayu gitu. masuk dlm gua tu pun turun naik tangga dgn hebatnya.



just lets the pics tell you.. yg betul2 lagi cantik dr dlm gambar tau ^^






gmbr rosak masa upload, maleh nk re-upload




how is it? cantikkan :D kiteorg sgt kagum masa mula2 masuk dlm gua sbb rasa mcm duk dlm dunia yg lain. hihi... 

for those yg nak pegi, there are few things that you need to bring:
1- torch-light - laluan dlm gua sometimes sgt gelap gelita.. siyes! xnmpk apa2 without torchlight
2- rain-coat - for those yg sayang baju n seluar.. owh, dn kepala. hihi... sbb sgt byk kelapa kelawar, so byk la bgn buangan dia kan. hihi... nk duduk2 bila penat tu, bila pakai raincoat, blh duduk selamba je atas bats droppings. haha.. -tun beli raincoat pakai buang dua inggit setengah. beli kt kedai mesra petronas ^^
3- air! dan air!
4- coklat atau apa2 makanan yg senang dimakan sbb bakal trekking dgn lama n menggunakan tenaga yg banyak.
5- kawan2.. kalau pegi sorang2 sgt scary masa jln kt laluan yg gelap gelita ;)

ps: painted cave still tutup utk renovation laluan..

16 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply]

assalamualaikum tun..

1st of all.. tahniah! dah berjaya explore ke guna niah yg sgt cantik tu!! akak pun teruja tengok dlm gambar ni.. kalau dpt masuk betul2 mesti lagi teruja kan..? tak termimpi pun nak jejak ke sini.. jauh bebenor.. hehehh.. tp mmg kagumlah dgn kecantikan dlam gua ni... kat dlm tu memang terang benderang ye tun? ada lampu terpasang ke? nampak mcm terang je dlm gambar ni..

mala said... [Reply]

salam tun,
masa di brunei teringin nak gi Niah tapi tak kesampaian sebab anak kecik2.

tun_telani said... [Reply]

kak madihaa.. xde lampu kak.. amik gmbr kt tmpt ada cahaya je. ada laluan yg mmg gelap gelita xnmpk tangan sendiri pun. ada tmpt yg terang sbb kt atas ada lubang besar, cahaya matahari masuk ^^

MamaFaMi said... [Reply]

Salaam Tun...

Tengok gambar-gambar Tun, memang cantik dan rasa teruja nak gi. Tapi bila baca perkataan 'dropping' tu, errrr... mulalah ada rencatan hati sket... hehehehe....

Lom masuk sendiri dalam gua, baru tengok gambar je, mama dah ada feel jadi cavelady... ahahahaha.. sabor je la....

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply]

wow bestnye. bila la berpeluang nak sampai ke sana

Tina Othman said... [Reply]

bestnya tun

sesekali dpt buat aktiviti dgn kawan2 mesti best kan, tapi saya ngeri sikit tempat2 gelap ni

FnF Simple Life said... [Reply]

subhanallah cantiknya pemandangan dalam Gua Niah... bila laaa boleh sampai niii

Ryo Azhar said... [Reply]

yahuuuuuuuuuuu!!!! Tahniah sis sebab dah menakluki Gua Niah tu..hehehe.Gambar pun cantik2

Memang betul tu.. kepada penggemar alam semulajadi tu jom la dtg ke Gua Niah... pakai pakaian sesuai.. jangan la pakai jeans cantek atau heels ye...hahahaha..

Tapi kan sism, Ryo dah 2-3 kali gak masuk gua tu... x perasan pulak ada pokok kelapa atau org jual kelapa kat dalam gua.hehehehe....

Ref: 2- rain-coat - for those yg sayang baju n seluar.. owh, dn kepala. hihi... sbb sgt byk kelapa, so byk la bgn buangan dia kan.

Konpius nehh...

tun_telani said... [Reply]

@ryo... muahahaahhahaahahahhaha..... adeh.. xperasan :p

Mel said... [Reply]

waa...seronoknya..nanti nak ajak hubby g jugala..kang tak sempat pergi, pindah semenanjung balik..hihi

rostina76 said... [Reply]

salam Tun....wah!!!!dah smp ye ke Gua Niah...hehe, Kros teringin gak nak pegi sbb hubby dah g (tgk gambar2 dia mcm best) tapi memikirkan bebudak 3ketul ni mcm ada lasan plak. pepepun, ingat sebelum blk tanah besar malaya harus jejak kaki ni, in shaa ALLAH

Ayu said... [Reply]

Assalam Tun,
wah so this is the famous niah cave ya..memang cantik tu tun..ini kalau dekat kat spore..asal merajuk dgn hubby ke anak2 boleh lari kesini..kan..hahaha..macam batu belah batu bertangkup pulak..hahah..
bilalah akak boleh sampi sini ya..:)

sury_masury said... [Reply]

Salam tun...pe kabar...wahhh baru pas pergi bersuka suki ye...kite x smpi lg gua niah tu tun...gua angin je sempt xplo...:-)

Rohah said... [Reply]

jauh berjalan luas pandangan,indahnya ciptaan Tuhan..subhanallah..bestnya dpt explore...

Yana Shaiful said... [Reply]

Bestnya dpt msk gua niah..tahniah Tun..cantik tul ciptaan Allah..tringin jgk nk jejakkan kaki ke sana..InsyaAllah ^__^

Qasey Honey said... [Reply]

slm Tun..
wah bestnya berpeluang masuk ke gua niah tu..mesti gelap gulita kat dlm tu kan..
QH pon ade pengalaman juga masuk ke gua cmtu..dlmnya pon lebih kurang sama..QH masuk gua gelap kt Terkam, Jerantut thn lps..itupon tpaksa sbb kursus..hehe...tp xbrani lak nk amik gmbo..takut tnmpk yg xsepatutnya nti..hihihi..