Saturday, December 8, 2012

Ayam BBQ


Assalamualaikumm~~~ ^^

minggu ni tun buat decision untuk sambung phd kat sini je. b4 this duk pikir2 nk sambung oversea, tp my laling baru je tetap jawatan, nk ajak dia sambung sekali mcm tak mungkin je, pastu kalau nak pjj lagi sekali sure depress nnti. hmm.. dh ada potential supervisor, nx week nk gi duduk dan bincang kalau2 ada research topic yang berkenan di hati.. doakan semoga dipermudahkan ye :D

nway, BBQ chicken ni menu dinner last week. biasa nya xmasak pun, just msk sekali gus lunch n dinner. tp sbb kelas habis lmbt, tun tapau je makanan dr cafe utk lunch. bahan perap ayam ni yg ada duk frozen dlm fridge, lebihan wat BBQ masa kawan2 datang aritu. senang kerja, just perap ayam n masuk oven je.


resepi dr minami usha2 kat myresepi. 1st time guna resepi ni, biasa tun campak2 je utk BBQ. hihi.... mkn dgn scalloped potato, tp dh xnmpk rupa, nmpk mcm mash potato. kui kui... 

Ayam BBQ
resepi: minami@myr
sumber: tun telani

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 2.0kg ayam
  • 1 biji bawang besar (kalau bawang tu bersaiz kecil, guna 2 biji)
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 batang serai
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 cawan gula - tun letak sikit je
Cara-cara
  1. Potong ayam mengikut kesukaan anda. Jika potongan tersebut besar-besar, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.
  2. Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga hancur.
  3. Masukkan bahan-bahan kisar tersebut ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.
  4. Perap ayam tersebut 1 malam atau 2-3 malam di dalam peti ais.(lagi lama perap lagi sedap!)
  5. Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak. Selamat Mencuba!

5 comments:

Amie said... [Reply]

Sedap ni ayam BBQ Tun... ada potatonya sekali...yummy!

Sury Abil said... [Reply]

Pagi tun....lapar ar tgok ayam tu...nk mintk dh hbis lh pulak....jamu mata je lh ni ye...hihi
Semoga dipermudahkn segala urusan...pasti dpt yg tbaik nnti......

khairiah khaizu said... [Reply]

Salam perkenalan....
sedapnya ayam panggang Tun tu, sungguh enak dimakan begitu saja....hihi

cikmanggis said... [Reply]

Bangga dgn Tun....tk apa buat phd kt Msia pun Tun.Yg penting bersama sama org tersayang.Selamat maju jaya Tun.

Wah ayam bbq ni mmg kegemaran anak bujang Cm ni.Tambah dgn mash potato...walahh

Asyifa Mustaffa said... [Reply]

Salam Tun,
bestnya asik dok dengar Tun smbung study...blaja...mnggu asnggmnt la...mnggu study...rindu plak zaman belaja dulu...hehe...sy nak smbung...x bedaya...anak je la yg makin bersambung nie ha....hehe...

ayam tu...nmpk sedap...menu simpel...tp klau anak2 sy dpt nie...buat meratah aje....:)